Gytis Lukšas – kino režisierius

Gytis Lukšas
Gytis Lukšas

Gytis Lukšas Nacionalinei premijai nominuotas už filmą „Duburys“.  Šis filmas taip pat buvo pristatytas Amerikos kino akademijos „Oskaro“ apdovanojimų komisijai. Geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje vaidybinis filmas „Duburys“ įveikė pirmojo etapo atranką ir gavo teisę varžytis toliau.

Vaidybinis filmas „Duburys“ sukurtas pagal to paties pavadinimo Romualdo Granausko romaną. Filme pasakojama apie sovietmečio nykumos palaužtą žmogų, kurio likimas liko nepastebėtas. Pagrindinis filmo herojus Juozapas Gaučys, pasibaigus vaikystei kaime, išvažiuoja į miestą, baigia mokslus, pradeda dirbti ir apsigyvena bendrabutyje, kuris, be triukšmingų kaimynų, jam padovanoja ir lemtingą meilę. Filmo herojaus gyvenimo istorija atskleis kuklią, bet kartu ir nuoširdžią viso sovietmečio kasdienybę.

Režisierius G. Lukšas ekranizuoja lietuvių literatūrą – yra sukūręs filmus pagal K. Sajos, J. Baltušio, J. Apučio, R. Granausko, S. Šaltenio ir kitų rašytojų darbus. Žymiausi darbai: „Žvangutis“ (1974 m.), „Mano vaikystės ruduo“ (1977 m.), „Žalčio žvilgsnis“ (1990 m.) ir „Mėnulio Lietuva“ (1997 m.).

uz-duburys

Patalpinta: Publikacija