Žurnalistų dienos oficialiai atidarytos!

Gegužės 7 diena – žurnalisto profesinė šventė, geriau žinoma Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos vardu. Taip pat ši diena yra svarbi žurnalistikos studentams, nes ji žymi savaitę truksiančių žurnalistų dienų „leŽuDi“ pradžią.

Triukšminga eisena Vilniaus senamiesčio gatvėmis prasidėjo 28-osios žurnalistų dienos. Karolinos Savickytės nuotr.Triukšminga eisena Vilniaus senamiesčio gatvėmis prasidėjo 28-osios žurnalistų dienos. Karolinos Savickytės nuotr.

Grupelė studentų prieš 12 valandą rinkosi Bernardinų gatvėje, tarp jų ir aš. Nors būrys buvo negausus, visi gerai nusiteikę ir pasiruošę eisenai. Žurnalistų dienų organizacinio komiteto pirmininkas Lukas Aluzas tikrino paskutines detales: ar būgnininkai vietoje, ar Komunikacijos fakulteto vėliava paruošta, ar į eiseną renkasi studentai bei dėstytojai.

Eisenos dalyviai – įvairių kursų žurnalistikos studentai, vieni kitiems nepažįstami, tačiau visi dalinosi draugiškomis šypsenomis ir šnekučiavosi. Deja, tarp dalyvių nebuvo matyti nei vieno dėstytojo ir tai patraukė ne vieno studento akį. Visų – ne tik studentų, bet ir praeivių – dėmesio daugiausia sulaukė eisenos dalyvės trečiakursės Miglės Krancevičiūtės keturkojis bičiulis Doris. Studentai vieni po kitų šunį glostė, kilnojo ant rankų. Aš irgi vis taikiausi prie jo prieiti, bet jis mėgavosi kitų dėmesiu.

„Pradedame iškilmingą eiseną!“ – staiga pasigirdo L. Aluzo žodžiai ir visi sukluso. Organizatorius paaiškino, kad šių metų „LeŽuDi“ yra ypatinga, nes minimos net trys sukaktys: 115 metų, kai panaikintas lietuviškos spaudos draudimas, 90 metų, kai veikia Lietuvos žurnalistų sąjunga ir 70 metų, kai studentai gali rinktis žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Išklausę sveikinimo ir nuorodų, kaip eisena vyks (žygiuosime Bernardinų, Šventaragio gatvėmis ir Gedimino prospektu iki Kudirkos aikštės), išsirikiavome. Netrukus pradėjo groti būgnininkai ir eisena prasidėjo.

Žurnalistikos studentės Miglės Krancevičiūtės keturkojis bičiulis Doris žygiavo kartu su visais. Dainiaus Radzevičiaus nuotr.
Žurnalistikos studentės Miglės Krancevičiūtės keturkojis bičiulis Doris žygiavo kartu su visais. Dainiaus Radzevičiaus nuotr.

Nuo pirmų „leŽuDi“ eisenos akimirkų pritraukėme daug praeivių dėmesio. Visus apie griausmingai artėjančius žurnalistus įspėjo būgnų maršas ir iš tolo matoma plevėsuojanti Komunikacijos fakulteto vėliava. Nors pirmi studentų žingsniai buvo nedrąsūs – nežinia, nei kur žiūrėti, nei ką daryti, iš Bernardinų gatvės pasukę į Šventaragio gatvę eisenos dalyviai įsidrąsino ir mojavo praeiviams, filmavo eiseną, fotografavosi.

Šventaragio gatvėje ir Gedimino prospekte dėl „leŽuDi“ eisenos buvo laikinai sustabdytas automobilių eismas, mus lydėjo kelios policijos mašinos. „Atrodome labai svarbūs“, – mintimis dalinosi eisenos dalyvė. Praeiviai susidomėję žiūrėjo, kas čia taip trankiai žygiuoja, mums mojavo ir fotografavo eiseną.

Eisenos pabaiga – prie Vinco Kudirkos aikštės. L. Aluzas padėkojo visiems susirinkusiems ir žurnalistų dienas paskelbė oficialiai atidarytas. Visi nuskubėjome bendrai nuotraukai, o tada – kas namo, kas į seminarus, kas į Žurnalistų namus, kuriuose studentai įteikė geriausio metų tiriamosios žurnalistikos apdovanojimą LRT tyrimų skyriaus žurnalistei Rūtai Juknevičiūtei.

Pirmoji mano gyvenime „leŽuDi“ eisena – gal ir negausi, tačiau efektinga!