Kaip žiemos šalčius išgyvena benamiai

Žiemą, šylant prie radiatorių ar krosnies, gera ir jauku. Tačiau ar tuo metu susimąstome, jog visai netoli mūsų yra žmonių, kuriems tai yra tik seni prisiminimai? Apie benamius ir jų gyvenimo žiemą sąlygas, „Lietuvos vektoriai“ kalbėjosi su Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputiene.

Asociatyvi nuotrauka. Randy JACOB, „Unsplash.com“Asociatyvi nuotrauka. Randy JACOB, „Unsplash.com“

– Kodėl benamiai patiria nušalimus?

Dėl to, kad jie netvarkingai elgiasi. Jų toks pasirinktas gyvenimo būdas. Pirmiausia, tai jie nušąla tada, kai vartoja alkoholį. O kodėl jie benamiai? Mes nesusidūrėme su benamiais, kurie jo nevartotų. Na, gal būna alkoholis ir toksinės medžiagos, bet aš tokios informacijos negirdėjau. Pasigeria, bet kur nugriūna. Be to, jie išeina iš nakvynės namų, dėl to, kad ten negauna alkoholio.

Šiaip sąlygos yra visur: ir pavalgyti gali, ir pamiegoti gali. Mes, jeigu turime išgėrusį benamį, kviečiame policiją, jeigu jam nieko daugiau nėra – pristato į nakvynės namus. Alkoholiu apsinuodijusius benamius vežame į respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninės Toksikologijos skyrių.

– Ką dažniausiai nušąla benamiai?

Rankas ir kojas.

– Ar dažnai pasitaiko sunkūs nušalimai?

Būna, net iki galūnių amputacijos. Mes kartais susiduriame su benamiais, kurie yra žaizdotomis kojomis, t.y. II-III laipsnio nušalimais. Ir jie nesikreipia, laukia iki tol, kol pajuoduoja kojos ir tai baigiasi galūnių amputacija.

– Ar būna benamių, kurie, nušalę anksčiau, nepasimoko ir vėl nušąla?

Taip, būna jau su amputuotais pirštais ir vėl nušąla dėl alkoholio vartojimo.

 

Kokios sąlygos sudarytos nakvynės namuose? Ar tikrai benamiai patys nesikreipia, o gal jiems skiriama per mažai dėmesio? Apie tai „Lietuvos vektoriai“ kalbėjosi su Vilniaus nakvynės namų filialo Alberto Kojelavičiaus gatvėje vedėja Janina Kuliene.

– Kodėl benamiai nušąla galūnes? Ar dažnai tai nutinka?

Mes nušalusių jų nematome. Pas mus benamiai ateina jau po nušalimų, po reabilitacijos. Mes žiemą, kai būna šalčiai, darome viską, kad jie nesušaltų, fizinę negalią turinčius benamius paliekame dieną. Kai būna dideli šalčiai, mes visus norinčius paliekame dieną. Stengiamės juos pagirdyti arbata, kad jie kuo mažiau būtų lauke.

– Kiek vietų šiuose nakvynės namuose yra benamiams?

Turime 100 vietų, iš jų 60, kuriose nuolat teikiame laikinos nakvynės paslaugas. Čia yra ir dušai, ir maistą galima pasišildyti, duodami vienkartiniai maisto daviniai, kiekvieną dieną, išskyrus sekmadienį, yra socialinio darbuotojo paslaugos.

– Ar žiemą užtenka vietų nakvynei?

Šią žiemą buvo iki 70 benamių, o pavasarį jų padaugėjo iki 85. Taip, ekstra atvejais, kai neužtenka lovų, guldome juos ant čiužinių. Kartais tenka pagulėti ir ant čiužinio, ir ant grindų, bet visi būna po stogu. Priimame visus.

– Ar benamių skaičius šią žiemą sumažėjo?

2017 m. buvo šiek tiek sumažėję, o šių metų ketvirtis panašus kaip 2016 m. Yra nedidelė augimo tendencija.

– Ar benamiai yra patenkinti teikiamomis paslaugomis?

Mes keletą metų iš eilės atliekame tyrimą apie jų poreikių tenkinimą, tai jie yra patenkinti. Jų problema yra sprendžiama kompleksiškai, nes vien nakvynės neužtenka. Kartais jie atvyksta čia iš kitų šalių, deportuoti, be dokumentų. Mes darome viską, kad jie būtų apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, gautų pajamas. Jeigu jie mūsų paslaugomis naudojasi ilgesnį laiką, tai susitvarko viską.

– Ar kyla problemų dėl benamių, kurie vartoja alkoholį, narkotines medžiagas?

Taip. Mūsų nakvynės namuose didesnė dalis asmenų turi vienokią ar kitokią priklausomybę, taip pat dalis asmenų turi ligų, dėl kurių negali savarankiškai gyventi. Ne paslaptis, yra įvariomis psichikos ligomis sergančių žmonių, kuriems nepavyksta pritapti prie visuomenės ir tenka naudotis mūsų paslaugomis.

Patalpinta: Rašiniai