2019 metų rinkimai artėja: metas žadinti jaunimą

2019 metai Lietuvai  itin svarbūs. Šalies piliečių laukia treji rinkimai – Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento. Vyriausiosios rinkimų komisijos ir apklausų duomenys rodo, kad jaunimas yra politiškai pasyviausia Lietuvos visuomenės grupė. Tai paskatino kurtis organizacijas ir vykdyti iniciatyvas, kurių bendras tikslas – skatinti pilietinį sąmoningumą.

Kandidatų į Seimą Vilniaus Justiniškių apygardoje debatai 2016 metais. Anetos URBONAITĖS nuotr.Kandidatų į Seimą Vilniaus Justiniškių apygardoje debatai 2016 metais. Anetos URBONAITĖS nuotr.

Organizuos priešrinkimines diskusijas

Ryšį tarp rinkėjų ir politikų palaiko politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ (Rinkėjų ir politikų ryšys palaikomas naudojantis politikos stebėsenos tinklu „Žinau, ką renku). Lietuvos jaunimo iniciatyva siekiama užtikrinti skaidrią politiką bei didinti politikų atskaitingumą rinkėjams. Taip yra skatinamas rinkėjų sąmoningas ir apgalvotas pasirinkimas.  „Žinau, ką renku“ nariai jau pradėjo ruoštis artėjančių rinkimų maratonui. Kaip teigia iniciatyvos koordinatorė Aušrinė Diržinskaitė, siekiant balsuoti sąmoningai, būtina susipažinti su kandidatų idėjomis, turėti galimybę tiesiogiai užduoti klausimų, todėl dabar planuojamos priešrinkiminės diskusijos, kuriose ypač bus kviečiami dalyvauti jauni žmonės.

Taip pat planuojama atnaujinti virtualią bendravimo platformą www.zinaukarenku.lt ir pritaikyti ją artėjantiems rinkimams. Iniciatyvos nariai mano, jog konstruktyvias diskusijas reikia­ rengti visoje Lietuvoje, o jų mažiausiai būna prieš vietos savivaldybių tarybų rinkimus, todėl daugiausiai jėgų bus skiriama šiems rinkimams. „Mūsų veiklos pasiteisino ir buvo sėkmingai vykdomos 2016 metų Seimo rinkimų metu, kai jauni žmonės suorganizavo daugiau nei 40 debatų tarp kandidatų. Juose (vietoj tęsiamo šalutinio sakinio pradėjau naują sakinį) gyvai dalyvavo per keturis tūkstančius žmonių, o „Facebook‘e“ live stebėjo daugiau negu šimtas tūkstančių)“, – sakė A. Diržinskaitė.

Politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ diskusijas organizuos ir prieš Europos Parlamento rinkimus. „Esame nagrinėję EP narių veiklą ir toli gražu ne visų išrinktųjų rezultatai džiugina, todėl tik domėdamiesi ir žinodami apie jų veiklą galime to išvengti ateityje“, – teigė iniciatyvos koordinatorė. Stebėsenos tinklas neapsiriboja tik rinkimų laikotarpiu, politikų veikla stebima visos jų kadencijos metu. „Reguliariai rengiame susitikimus su išrinktais politikais ir stengiames priminti jų pažadus“, – sakė A. Diržinskaitė.

Pagrindinė priemonė – švietimas

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ tikslas – skaidrūs rinkimai, kuriuos užtikrinti padeda visi Lietuvos piliečiai. Organizacija jau nuo šių metų pabaigos pradės ruoštis Europos Parlamento rinkimams, kurie vyks 2019 metų pavasarį. Bus vykdomos įprastinės veiklos: švietimo renginiai, komunikacijos kampanija apie rinkimų skaidrumą bei atsakingą balsavimą. Abi veiklos bus nukreiptos į jaunus žmones.

Iki rinkimų planuojama surengti bent po vieną renginį kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje, kad būtų informuota kuo daugiau jaunų žmonių. Organizacijos „Baltosios pirštinės“ nariai pastebi, kad jų veikla daugiausiai dėmesio ir jaunimo dalyvavimo sulaukia rinkimų savaitę, kai prasideda išankstinis balsavimas.

Paklausus, ar jaunimas yra pakankamai informuojamas apie Europos Parlamento veiklą ir svarbą, organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė atsakė, kad įvairių švietimo priemonių, renginių ir informacijos yra tikrai nemažai, tačiau (tad) tokio pobūdžio veikla dažniausiai pasiekia aktyvų jaunimą. Tie, kurie dalyvauja jaunimo organizacijų ar kitoje visuomeninėje veikloje, dažniausiai dalyvauja ir Europos Parlamento veiklos sklaidos renginiuose. Marija Šaraitė mano, kad informavimas apie Europos Parlamento veiklą turi būti integruotas į formalųjį švietimą – tiek pamokų metu, tiek popamokinėje veikloje.

Palaiko ryšius

Europos Parlamento informacijos biuro Lietuvoje ryšiams su žiniasklaida administratorius dr. Robertas Pogorelis teigė, kad institucija aktyvina jaunimą ir kitas visuomenės grupes ne tik prieš pat rinkimus, bet visą laiką: rengia vaidmenų žaidimus, paskaitas, stovyklas, konkursus, yra aktyvūs feisbuke. Taip pat bendradarbiauja su keletu aukštųjų mokyklų bei jaunimo organizacijų.

Artėjant 2019 m. rinkimams planuojama paleisti specialų interneto puslapį, skirtą aktyvinti jaunimo ir kitų visuomenės grupių lyderius. Dr. Roberto Pogorelio manymu, labai didelį vaidmenį suvaidino socialiniai tinklai, ypač  feisbukas. Šio socialinio tinklo dėka balsuoti tapo netgi šiek tiek madinga.

Keičiasi ir pats jaunimas bei jo vertybės. Daugėja tokių, kurie tiesiogiai pajuto Lietuvos narystės ES naudą, pasinaudojo atsivėrusiomis galimybėmis keliauti, studijuoti, dirbti kitose šalyse. Vis daugiau jaunų žmonių orientuojasi į europietiškas vertybes, vertina laisvę, išsilavinimą, iniciatyvą, atsakomybę. Jaunimas eina balsuoti, nes suvokia savo balso prasmę.

Patalpinta: Rašiniai