Žinoti sveika

* Spauskite pavadinimus

Viktorija Lideikytė

Nuotaikų kaita. Autorės nuotr.

Internete mirgėte mirga moterų nuotaikų kaitą pašiepiantys memai: tai jos piktos, kol alkanos, tai visai be priežasties liūdnos, o kartais vienu metu nori ir verkti, ir juoktis. Nors šiuo atveju stipriai šaržuojama, nuotaikų kaita žmogaus gyvenime yra normalus reiškinys. Nuotaika priklauso nuo daugelio veiksnių: patiriamo streso lygio, išgyvenimų ir netgi oro.

Viktorija Filipovaitė

Ingrida Pumputienė. Autorės nuotr.

Dažnas žmogus apie autoimunines ligas žino tik iš nuogirdų, težino, kad tokių ligų esama. Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje autoimuninėmis ligomis serga 5-10 proc. žmonių populiacijos. Tai itin skirtingos, skirtingas organizmo funkcijas ir sistemas pažeidžiančios ligos, kurių yra atrasta daugiau nei 100. Kodėl imunitetas ne tik saugo, bet ir kartais tampa mūsų organizmo priešu? Kaip žinios apie imunitetą padėtų išvengti autoimuninių ligų? Kaip ir kodėl jos atsiranda? Apie tai kalbamės su imunologe, Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto docente, biomedicinos mokslų daktare Ingrida Pumputiene.

Nida Žukauskaitė

Prognozuojama, jog išlikus dabartinėms sergamumo tendencijoms, apie 2020 metus kas antras Europos gyventojas sirgs bent viena alergine liga. Europos Sąjunga išreiškė susirūpinimą alergijų plitimu ir inicijavo tyrimą pavadinimu „Europrevall“, kuriame dalyvavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė prof. habil. dr. Rūta Dubakienė. Ši mokslininkė yra aukščiausios kategorijos gydytoja alergologė, kurios kabinetas yra paskutinė vieta, į kurią ateina viltį praradę ir niekur kitur pagalbos nesulaukę pacientai, niekur kitur nesulaukę reikiamos pagalbos.