Nuo paplūdimio smėlio iki arenų

Vis labiau populiarėjantis, egzotiškas, greitas sportas – paplūdimio futbolas – skinasi kelią populiarumo link ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Šios sporto šakos pradžia – saulėtos Brazilijos paplūdimiuose vos prieš dvidešimt metų. Lietuvoje jis pradėtas žaisti 2001 m. Tuo pat metu šios sporto šakos populiarumas išaugo ir kitose šalyse.

Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.

Nuo 1995 m. vyksta FIFA organizuojamas pasaulio paplūdimio futbolo čempionatas, o nuo 2015 m. ši sporto šaka įtraukta į Europos žaidynių programą ir jau beldžiasi į olimpinių žaidynių duris. Pastaraisiais metais paplūdimio futbolas labai sparčiai populiarėja tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Šalys daug investuoja į šią sporto šaką ir taip didina komandų bei besidominčiųjų šiuo sportu skaičių. Lietuvos paplūdimio futbolo asociacijos vadovo Dariaus Laucevičiaus teigimu, „ypač rytų valstybės, kurios negali pasigirti didžiojo futbolo aukštais pasiekimais, yra ganėtinai stirpios paplūdimio futbolo kontekste. Lietuvoje pastatyta nauja „Smėlio arena“, kuri leidžia ne tik vasarą, bet ir žiemą užsiimti šia sporto šaka“. Nors lėšų stygius riboja komandos pasiruošimo galimybes, tačiau atsiranda vis daugiau entuziastų, norinčių žaisti. Neseniai Vilniuje įrengtoje „Smėlio arenoje“ kartą per savaitę  treniruojasi bei ruošiasi sezono startams ir Lietuvos paplūdimio futbolo rinktinė.

Vyksta Lietuvos rinktinės pasiruošimas

Jau daugiau nei tris mėnesius Lietuvos paplūdimio futblolo rinktinė renkasi į treniruotes ir kryptingai ruošiasi sezono startams. Rinktinės treniruotės vyko visą žiemą, viena kartą per savaitę. Komandai šiuo metu vadovauja treneris Nerijus Budraitis, kuris stengiasi įtraukti ir pastebėti naujus žaidėjus. Žiemą vykusiame turnyre Vilniaus miesto pirmenybėse, iš 8 komandų buvo atrinkti nauji potencialūs rinktinės žaidėjai, kurie pastaraisiais mėnesiais treniravosi kartu su rinktinės senbūviais. Treneris pasakoja, jog iki šiol komanda demonstravo mėgėjiško lygio futbolą. „Atrankoje į Pasaulio čempionatą matėme, kaip atrodo aukšto lygio futbolas, pasakojo N. Budraitis, žaidimas su kamuoliu turi vykti ore, o ne ant smėlio. Treniruodamiesi ir mes siekiame tokio žaidimo. Daugelis mūsų rinktinės narių žaidžia įvairiuose futbolo klubuose, todėl jie turi labai gerą techninį ir fizinį pasirengimą. Tokie didžiojo futbolo žaidėjai kaip Ramūnas Radavičius, Mindaugas Kalonas stiprina komados sudėtį ir gali padėti pasiekti geresnių rezultatų. Tereikia gebėti techniškai persiorientuoti prie paplūdimio futbolo specifikos.“

Paplūdimio futbolo asociacijos vadovo Darius Laucevičiaus nuomone, šiuo metu rinktinė yra pakankamai gerai sukomplektuota. „Visi žaidėjai, sportininkai pusiau profesionalūs, jie žaidžia komandose kitokį futbolą, todėl yra fiziškai ir techniškai labai stiprūs. Jie nuolatos žaidžia Lietuvos klubuose, o dėl paplūdimio futbolo susirenkame vieną kartą per savaitę, kad šlifuotume būtent šio futbolo elementus. Kol kas rinktinė sukomplketuota tik iš Vilniaus miesto ir apskrities žaidėjų. Bet prasidėjus Lietuvos futbolo čempionatui, bendram čempionatui, ne Vilniaus, bus stebimi ir atrinkti  dar keletas žaidėjų ir iš kitų miestų“, paplūdimio futbolo pasakojo asociacijos vadovas.

Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.
Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvos rinkinei yra kur tobulėti

Lietuvos paplūdimio futbolo treneris Nerijus Budraitis neslepia, kad rinktinei dar yra kur tobulėti ir kilti. Pernai  Lietuvos rinktinė nusprendė savo jėgas išbandyti pasaulio čempionato atrankos turnyre. „Vykome su minimaliu pasirengimu, norėjome išbandyti savo jėgas ir pažiūrėti, koks yra mūsų komandos lygis pasaulio kontekste. Pralaimėjome trejas rungtynes. Dviejuose mačuose nusileidome minimaliai, tačiau paskutiniame buvome sutriuškinti buvusių planetos vicečempionų šveicarų“, pasakojo dabartinis rinktinės treneris N. Budraitis. Pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė gavo 50 reitingo taškų ir pakilo į 56-ąją vietą pasaulio rinktinių reitinge. Komandos treneris neslepia, jog šiemet komanda planuoja dalyvauti Europos pirmenybių atrankoje, per kurią įmanoma pakliūti į pajėgiausiųjų 50-uką.

Paklausus Dariaus Laucevičiaus apie tolimesnes perspektyvas jis teigia, kad patekti į pirmąjį dešimtuką, ko gero, yra nerealu. Bet, asociacijos vadovo teigimu, kryptingai ir nuosekliai dirbant viskas yra įmanoma. Juolab kad Vilniuje pastatyta nauja, šiuolaikiška „Smėlio arena“, kuri leidžia ir šaltuoju metų sezonu tobulėti, treniruotis ir siekti kuo geresnių rezultatų. „Mums gali atsiverti didžiulės perspektyvos, jei ši futbolo atmaina taptų olimpine sporto šaka. O tam daromi labai rimti žingsniai. Tikimasi, kad paplūdimio futbolas gali debiutuoti jau artimiausiose olimpinėse žaidynėse“, teigia D. Laucevičius.

Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.
Paplūdimio futbolo klubas „Igol“, akimrkos varžybų Catanijoje, Italijoje. N. Budraičio asmeninio archyvo nuotr.

Sportas ir laisvalaikis – šalia

Paplūdimio futbolo turnyrai organizuojami ir mūsų šalies pajūryje. Nuo 2011 m., atėjus vasarai, šios sporto šakos entuziastai renkasi į pajūrį. 2015 m. Klaipėdoje vykusiame penktame turnyre „Švyturio“ taurei laimėti dalyvavo net 17 mūsų šalies komandų iš Vilniaus, Kauno, Kupiškio, Kretingos ir Palangos. Po metų varžybose, be anksčiau minėtų, dalyvavo ir komandos iš Mažeikių, Telšių, Panevėžio. Varžybos vyko vos keli metrai nuo jūros įrengtose aikštelėse. Turnyro organizatoriaus Nerijaus Genupskio teigimu, susidomėjimas šiuo turnyru greitai gali tapti tarptautiniu, nes tuo vis labiau domisi užsienio komandos. Ši egzotiška sporto šaka vilioja vis daugiau žaidėjų ir žiūrovų. Tai ne tik turnyrai, bet ir šventė šeimoms. Komandų žaidėjai atvyksta  su šeimomis, draugais. Tai – aktyvus ir turiningas laisvalaikio praleidimas mūsų šalies pajūryje.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos, Sportas