Padažnėję teroro išpuoliai priverčia Europą stiprinti saugumą

Pastaraisiais metais itin padažnėję teroro išpuoliai priverčia Europą susirūpinti išorės sienų saugumu. Atsižvelgdamas į terorizmo grėsmę, Europos Parlamentas (EP) ėmėsi veiksmų – dar vasarį europarlamentarai atnaujino Šengeno kodeksą ir sugriežtino Europos Sąjungos (ES) išorės sienų kontrolę. Visų į ES atvykstančiųjų bei išvykstančiųjų duomenys bus tikrinami registruose, o netikrinami ES piliečiai laisvai keliauti negalės. Tačiau ar tai padės Europai apsisaugoti nuo terorizmo?

Justinos Antropik nuotr.

Reali teroro grėsmė

Didžiąją dalį teroro išpuolių Europoje pastaraisiais metais įvykdė radikalizuoti bei į Siriją ir Iraką kovoti vykstanys Europos Sąjungos šalių piliečiai. Pernai birželį tyrimų centro „Pew Research Center“ atliktos apklausos duomenimis atskleidžiama, kad žmonės didžiausią grėsmę jaučia iš IS (Islamo valstybės) kovotojų. Apklausoje dalyvavo dešimt Europos valstybių. Tačiau skaičiuojama, kad vien Sirijoje ir Irake gali kovoti apie 5 tūkst. teroristų ir iš ES šalių. Dėl šių ir daugiau priežasčių siekiama sustiprinti terorizmo prevenciją kriminalizuojant parengiamąsias veiklas, tokias kaip kelionės terorizmo tikslais, dalyvavimas teroristų rengime, terorizmo šlovinimas ir pateisinimas, lėšų, kurias ketinama panaudoti teroristiniams nusikaltimams vykdyti, teikimas bei gavimas.

Atnaujintas Šengeno kodeksas ir sustiprinta sienų kontrolė

Iškilus terorizmo grėsmei europarlamentarų atnaujintas Šengeno kodeksas nuo vasario 16 dienos įpareigoja visas ES valstybes sistemiškai tikrinti Europos išorės sienas kertančių asmenų duomenis Šengeno informacinėje sistemoje, Interpolo pamestų bei pavogtų dokumentų bazėje, kituose registruose. EP pranešėja Monica Macovei griežtesnę išorės sienų apsaugą tapatina su Europos skydu, kuris apsaugos nuo vis dažnėjančių teroro išpuolių ir užtikrins teisę į gyvenimą. Anot M. Macovei sisteminę patikrą pateisina kiekviena apsaugota gyvybė, tai padės lengviau nustatyti teroristus ir sumažinti teroro išpuolių pavojų šalyse. Asmenų patikra bus taikoma visuose pasienio kontrolės punktuose: sausumos, oro ir vandens.

Pasienio eismo nesulėtins

Valstybės sienos apsaugos tarnybos teigimu, sustiprinta ES išorės sienų kontrolė – vienas iš veiksmingiausių ir rezultatyviausių būdų apsisaugoti nuo teroro išpuolių. „Kiekviena priemonė siekant šalių saugumo yra teigiamai vertinama, nesvarbu, kiek pastangų į tai reikėtų įdėti. Sustiprinta sienų apsauga padės šalims apsisaugoti nuo nusikalsti linkusių asmenų, nuo dar didesnės teroro grėsmės“,− sako Pasienio prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis. Taip pat pašnekovas atkreipia dėmesį ir į tai, kad sustiprinta sienų apsaugos kontrolė – ne vien Lietuvos, o visų šalių bendradarbiavimas ir pastangos siekiant sumažinti teroro išpuolių skaičių, siekiant didesnio saugumo. „Sustiprinta sienų kontrolė pasienio eismo nesulėtins. Į šį procesą dedamos didelės pastangos išlaikant visus reikalavimus“, − pažymi G. Mišutis.

Sustiprinta sienų kontrolė negąsdina keliautojų

Kadangi nuo ES išorės sienų kontrolės sugriežtinimo sprendimo priėmimo praėjo dar nedaug laiko, kelionės siūlančios įmonės papildomų sunkumų kol kas neįžvelgia. „Kiekvienas asmuo, keliaujantis padedamas kelionių agentūros, iš anksto būna įspėjamas, kad jo dokumentai bus tikrinami. Tai nesukelia jokių neigiamų emocijų ar pasipiktinimų. Sienų kontrolės sugriežtinimas neapsunks kelionių agentūrų darbo ir nepareikalaus itin daug laiko keliaujant“, − sako kelionių agentūros „Top Travel“ atstovė.

Naujosios taisyklės, kurioms pritarė 469 Europos Parlamento nariai, 120 nepritarė, o 42 susilaikė, jau suderintos su Europos Sąjungos Taryba,  tačiau joms  įsigalioti dar būtinas jos formalus pritarimas. Danija, Jungtinė Karalystė ir Airija yra pasirinkusios nedalyvauti jas įgyvendinant.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje