Ką vasarą veikė studentai?

Vasara – puikus metas atostogauti arba padidinti savo asmeninį biudžetą. Studentams tai ypač aktualu, kadangi daugeliui sudėtinga mokslo metais suderinti studijas su darbu, o pragyventi norisi iš savo kišenės. Jaunuoliai renkasi įvairias alternatyvas: grįžta dirbti į gimtuosius miestus, pasilieka didmiesčiuose arba keliems mėnesiams išvyksta į užsienį.

Gintarė ir Paulina dirbdamos JAV aplankė ir garsųjį „Times Square“ Niujorke.Gintarė ir Paulina dirbdamos JAV aplankė ir garsųjį „Times Square“ Niujorke.

Dirbti užsienyje arba didmiestyje

Birželio 15 dienos duomenimis Jaunimo darbo centre, visoje Marijampolės apskrityje, buvo užsiregistravę tik 38 studentai. ,,Paprastai studentai pasilieka didesniuose miestuose arba vasarą keliauja dirbti į užsienį”, – teigia Jaunimo darbo centro Marijampolės apskrityje vedėja Loreta Barkauskienė.

Studentus vasarą dirbti Lietuvos didmiesčiuose skatina paprastesnės sąlygos įsidarbinti ir galimybė išsaugoti savo darbo vietą ir studijų metu. „Vilniuje daugiau galimybių įsidarbinti nei Marijampolėje, mano gimtajame mieste. Paslaugų sfera didesniuose miestuose labiau išplėtota, o vasarą daug kas išeina atostogauti, todėl atsilaisvina darbo vietų. Be to, neplanuoju rudenį išeiti iš darbo, bandysiu tai suderinti su studijomis. Vasarą daug dirbau, todėl dabar žinosiu, kiek laiko liks studijoms“, – pasakoja Vilniuje studijuojanti Martyna Jurkevičiūtė.

Klaipėdoje besimokanti marijampolietė Simona Dobrovolskytė tikina, kad darbo vasarą Lietuvoje net neieškojusi: ,,Pasirinkau dirbti užsienyje, nes ten atlyginimas žymiai didesnis nei Lietuvoje, todėl per ganėtinai trumpą laiką galiu užsidirbti daugiau pinigų. Dėl šios priežasties apie galimybę dirbti Lietuvoje net nesvarsčiau“. Simona tikina, kad darbas sunkus, tačiau atlyginimas ją tenkina: ,,Skinu braškes ir avietes, darbo sąlygos nėra geros, kartais tenka dirbti net 13 valandų per parą, taip pat už gyvenamą vietą reikia susimokėti patiems.“

Darbo vietų pasiūla regione ribota

Jaunuoliams susirasti darbą atostogų metu mažesniuose miestuose ganėtinai sunkus uždavinys. ,,Paprastai, tai būna žemės ūkio darbai: braškių, aviečių skynimas, darbas statybvietėse ir gamyklose. Paslaugų sferoje Marijampolėje darbo vietų ne tiek ir daug, todėl siūlome išvykti į pajūrį, kur ši sfera platesnė. Prekybos centrai darbo vietų jaunimui paprastai nesiūlo, nes jie neturi sezoninių darbų, o, pasibaigus vasarai, jiems tektų ieškoti naujų darbuotojų“, – teigia Jaunimo darbo centro Marijampolės apskrityje vedėja.

Dažnas jaunuolis vasaros metu įsidarbina maitinimo įstaigose.
Dažnas jaunuolis vasaros metu įsidarbina maitinimo įstaigose.

Marijampolėje esančios įmonės jaunimo darbo pasiūla nesiskundžia, kadangi norinčiųjų dirbti daug. ,,Arvi” įmonių grupės personalo veiklos koordinatorė Jolanta Kazakevičienė teigia, kad artėjant vasarai per savaitę kreipiasi nuo trijų iki dešimties jaunuolių, ieškančių darbo tik vasaros metu. ,,Stereotipiškai manoma, kad daugiausiai pasiūlymų padirbėti yra maitinimo srityje – todėl ARVI grupėje daugiausiai užklausų sulaukiame į restoraną „Pizza Jazz“, – teigia J. Kazakevičienė. ,,Pirmenybę įsidarbinti mūsų įmonėje suteikiame tiems jauniems žmonėms, kurie yra atlikę pas mus praktikas. Priimame jaunuolius, kurie tiksliai žino, kokia sritis juos domina“, – sako personalo veiklos koordinatorė J. Kazakevičienė.

Dirbti ne tik Europoje

Studentai, norintys vasarą užsidirbti daugiau pinigų – išvažiuoja į užsienį. Paprastai jaunimas traukia į šalis, kuriuose įprastos specialybės kaip pardavėjo ar namų tvarkytojos yra gerai apmokamos. Dažniausiai pasirenkamos Skandinavijos šalys, Airija ar Didžioji Britanija.

Šiuo metu vis daugiau studentų dirbti vasarą iškeliauja ne tik į populiariausias šalis Europos Sąjungoje, bet ir į JAV. „Ši valstybė nuo vaikystės buvo mano svajonė. Keliavau pagal programą „Work and Travel USA“ („Dirbk ir keliauk JAV“), kuri skirta studentams, norintiems kelis mėnesius ne tik dirbti užsienyje, bet ir pakeliauti ir susipažinti su amerikietiška kultūra. Ruošiantis kelionei nekilo daug rūpesčių. Gauti vizą pakankamai paprasta, o pati kelionė taip pat nebuvo labai brangi“, – pasakojo studentė Paulina Stankevičiūtė, praeitą vasarą pabuvojusi JAV.

Studentai JAV dirba paprastus darbus kaip ir kitose Europos šalyse. „Dirbau prekybos centre: ruošiau salotas, mišraines, pjausčiau sūrį ir mėsą. Darbas tikrai nebuvo lengvas. Iš pat pradžių dirbo daug žmonių, vėliau amerikiečiai studentai išvažiavo į universitetus ir likome tik mes, aštuoni lietuviai. Dirbome kartais ir po 12 valandų per dieną, nes daugiau nebuvo kam dirbti“, – sakė Paulina.      

Jaunimui vasarą svarbu ne tik užsidirbti pinigių, bet ir smagiai praleisti atostogas. „Gyvenau gerame kurorte, kuris buvo prie pat vandenyno. Oras visuomet lepino, todėl pakeliauti ir pamatyti garsiausias JAV vietas buvo tikrai įdomu. Susipažinau su begale naujų žmonių, todėl vasara praleista užsienyje buvo viena iš įsimintiniausių“, – pasakojo studentė Gintarė Čereškaitė, praeitą vasarą išvykusi dirbti į JAV.

Patalpinta: Naujienos, Universitete