Visvaldo Matijošaičio programa: naujos galimybės verslininkams ar iliuzijų rūkas rinkėjams?

Pirmą kartą Lietuvoje įvykę tiesioginiai merų rinkimai leido gyventojams spręsti, ką jie nori matyti savo miesto valdžioje. Kaune Andrius Kupčinskas po dviejų mero kadencijų savo vietą užleido ,,Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjui ir vadovui Visvaldui Matijošaičiui. Naujai išrinktas meras teigia, kad, visų pirma, privaloma puoselėti miestą ir gerinti pradedančių verslininkų padėtį. Vis dėlto Kauno verslininkai nelinkę tikėti tokiais V. Matijošaičio pažadais ir įžvelgia jo rinkiminės programos trūkumų.

Naujasis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis žada gerinti Kauno verslininkų padėtį, nors jo galios ir ribotos. Eriko Ovčarenko,15min.lt nuotr.Naujasis Kauno meras Visvaldas Matijošaitis žada gerinti Kauno verslininkų padėtį, nors jo galios ir ribotos. Eriko Ovčarenko,15min.lt nuotr.

Ar viskas įgyvendinama?

Kiekvienam Lietuvos piliečiui rinkimų metu buvo ypač sunku apsispręsti ir išsirinkti savo lyderį, ypač tada, kai jų siūlomos vizijos buvo visiškai skirtingos. Kauno miesto gyventojai blaškėsi tarp konservatoriškų pasenusių dabartinio Kauno mero pareiškimų ir gana nerealių, abstrakčių liberalių V. Matijošaičio pažadų.

Visuomeninio rinkimų komiteto ,,Vieningas Kaunas“ programoje žadama daug naujovių ir pasikeitimų. Pavyzdžiui, ketinama sukurti paslaugų, lengvatų, konsultacijų ir kitų priemonių paketą pradedantiems verslininkams – vadinamąjį ,,Startuolio portfelį“. Vis dėlto verslininkų atstovai mano, kad tokie pareiškimai nėra realūs.

UAB ,,Veiverių skonis“ bendrovės, užsiimančios maisto produktų gamyba ir pardavimu, direktorius Arūnas Ruzga teigia, kad, visų pirma, ,,Startuolio portfelis“ nėra jokia naujovė. ,,Kitose Europos Sąjungos šalyse tokia praktika taikoma jau seniai, tačiau miesto savivaldybė turi ribotas galias suteikti pradedantiems verslininkams mokesčių lengvatų. Tai turėtų būti Lietuvos Respublikos Vyriausybės sprendimas“, – tikina įmonės vadovas.

Jam pritaria ir mėsos perdirbimo įmonės ,,Samsonas“ vienas įkūrėjų ir gamybos vadovas Gediminas Tilindis. ,,Kaune verslininkų padėtis kaip ir visoje Lietuvoje. Norint ją pakeisti, reikalingi sprendimai Seime, keičiant įstatymus“, – tikino V. Matijošaičio programos dalį apie verslo skatinimą paprašytas pakomentuoti įmonės vadovas.

Rinkosi tarp sąstingio ir verslinių iliuzijų

Vis dėlto verslininkai mato Kaune ir prošvaisčių bei tikina, kad miestas keičiasi į gera. ,,Gal tie pokyčiai nevyksta taip greitai, bet jie vyksta: demonopolizuotas miesto šilumos ūkis, pinga šildymas, pastatyta ,,Žalgirio“ arena, ,,Girstučio“ baseinas, tvarkomi tiltai, gatvės“, – Universitetozurnalistas.lt pasakojo G. Tilindis. Paklaustas, ką mano apie V. Matijošaičio verslo vizijas, jis tikino, kad jos gana realios, tačiau ne visuomet V. Matijošaičio veikla buvusi patriotiška. ,,Garsus tarpukario restoranas ,,Metropolis“ prieš keletą metų pateko į jo rankas. Vietoj to, kad jį paverstų patraukliu miesto restoranu, tarkime su lietuviška virtuve ir autentišku interjeru, jis viską pavertė savo prekės ženklo picerija“, – požiūrį į V. Matijošaičio ankstesnę veiklą dėstė verslininkas.

Verslininkų ateitis – visuomeninio rinkimų komiteto rankose

Nors Kauno miesto gyventojai po mero rinkimų turo yra pasidalinę į dvi stovyklas, Universitetozurnalistas.lt kalbinti pašnekovai sutinka, kad ateities perspektyvos priklauso Kauno verslininkams. Vis dėlto jie nenorėtų, kad V. Matijošaitis painiotų savivaldybės ir savo verslo reikalų. ,,Sunku tikėtis, kad nebus interesų konflikto. Nesvarbu, kad V. Matijošaitis atsisakys savo pareigų [versle]. Jo darbuotojai, sūnus taip pat gali atstovauti verslo interesams. Judėjimas per daug susijęs su verslu“, – padėtį Kaune komentavo Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros docentė Ingrida Unikaitė – Jakuntavičienė.

,,Kaune verslininkų padėtis kaip ir visoje Lietuvoje. Norint ją pakeisti, reikalingi sprendimai Seime, keičiant įstatymus“, – tikino V. Matijošaičio programos dalį apie verslo skatinimą paprašytas pakomentuoti įmonės vadovas.

Kauno verslininkai pabrėžia, kad dabartinė jų padėtis Kaune nėra gera. UAB ,,Maisto gurmanai“ vadovas Audrius Teresas teigia, kad ją reikia kuo greičiau keisti. ,,Privalu mažinti kai kuriuos mokesčius, pavyzdžiui, turto mokesčio koeficientą sumažinti viešbučiams bei restoranams, o lauko prekybos mokesčius dėrėtų iš vis panaikinti kavinėms, įsikūrusioms Laisvės alėjoje. Mažai skiriama dėmesio naujų verslo iniciatyvų skatinimui“, – siūlo A. Teresas.

Abu kandidatai – ir A. Kupčinskas, ir išrinktasis Kauno meras rinkimuose žadėjo gerinti verslininkų prekybą, išnaudoti teritoriją buvusioje aviacijos gamykloje Aleksote bei dirbti kartu. Vis dėlto, panašu, taikaus visuomeninio rinkimų komiteto ir konservatorių bendradarbiavimo ateityje nesulauksime. ,,Sunku tikėtis taikaus bendradarbiavimo, nes čia yra daug asmeniškumų“, – pabrėžia I. Unikaitė – Jakuntavičienė.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015