Šiauliečiai nusisuko nuo politinių partijų

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai Šiaulių mieste pasižymėjo kandidatų gausa – miesto galva panoro tapti 11 kandidatų, o kandidatų į tarybą sąrašų – 13. Rezultatai parodė, kad saulės miesto gyventojai liko abejingi partijų asmenybėms ir atsigręžė į visuomenininkus. Universitetozurnalistas.lt domėjosi, kas lėmė partijų Šiauliuose saulėlydį…

Liberalas V. Bacys mano, kad socialdemokratai Šiauliuose yra pernelyg įsitvirtinę.

2015 m. tapti Šiaulių miesto meru siekė Vaidas Bacys (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Mykolas Deikus (partija „Lietuvos sąrašas“), Vidmantas Japertas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Laisvieji piliečiai“), Danguolė Martinkienė (Darbo partija), Daiva Matonienė (partija „Tvarka ir teisingumas“), Tomas Petreikis (Tėvynės sąjunga- Lietuvos krikščionys demokratai), Justinas Sartauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Valerijus Simulikas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“), Andrius Šedžius (Lietuvos liaudies partija), Vidmantas Šimkus (Lietuvos laisvės sąjunga), Stasys Tumėnas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Artūras Visockas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“). Pastarasis antrajame tiesioginių merų rinkimų ture nurungė V. Simulik ir ateinančius ketverius merus vadovaus miestui ir rajono tarybos darbui.

Šiauliai – kairiųjų partijų tvirtovė

Pralaimėjusios partijos nei džiūgauja, nei prieštarauja tokiems rezultatams. Tik Liberalų sąjūdžiui iš visų politinių partijų pavyko surinkti daugiau balsų nei praėjusiuose rinkimuose, todėl apie šių metų rinkimų rezultatus pakalbintas šios partijos atstovas Vaidas Bacys neskuba nusiminti dėl rinkimų rezultatų.

Jo manymu, tai nėra pralaimėjimas – jo atstovaujama partija gavo daugiau balsų negu 2011 m. savivaldos rinkimuose, o už laimėjusias partijas balsavo mažiau. „Jie (t.y. šiauliečiai – red. pastaba) visuomet taip balsuodavo. Visuomet Šiauliuose buvo aiškios ideologinės pažiūros: kairės pusės labiau dominuodavo, o dešiniosios jėgos Šiauliuose niekuomet nedominavo“, – apie šiauliečių balsavimo preferencijas kalbėjo V. Bacys.

Saulės miesto gyventojai liko abejingi partijų asmenybėms ir atsigręžė į visuomenininkus

Dėl pralaimėjimo kaltos biudžetinės įstaigos?

Dėl pralaimėjimo partijos dažniausiai linkusios kaltinti papirktus balsus ir nesąžiningus rezultatus. Vis dėlto Liberalų sąjūdžio atstovas V. Bacys galvoja kitaip. „Aš manau, kad mes leidome per daug socialdemokratams uzurpuoti biudžetinių įstaigų vadovų vietas ir elgtis ne pagal rinkimų taisykles“, – rėžė V. Bacys.

Pasibaigus rinkimų rezultatams daugelis partijų nenuleidžia rankų ir kuria planus kitų metų rinkimams. Paklaustas, ką planuoja keisti, dalyvaudamas ateinančiuose rinkimuose, Liberalų sąjūdžio atstovas neslepia, kad jo siekis yra jokiais būdais neleisti, kad Šiaulių biudžetinių įstaigų vadovai priklausytų politinėms jėgoms ir kad Šiauliuose veikiančios politinės partijos nedarytų spaudimo rinkėjams.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015