Paviešino balsavimo biuletenį – pašalino iš komisijos

Per praūžusius savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimus dėl savo neapdairumo nukentėjo ne vienas rinkimų komisijos narys. Po išankstinio balsavimo pirmajame tiesioginių mero rinkimų ture, dėl politinės agitacijos pažeidimų savo pareigų neteko ir Palangos miesto savivaldybės rinkimų komisijos narė Živilė Mačenskienė.

Paviešinę savo rinkimų biuletenio nuotrauką piliečiai net trims metams netenka teisės tapti rinkimų komisijos nariais.Paviešinę savo rinkimų biuletenio nuotrauką piliečiai net trims metams netenka teisės tapti rinkimų komisijos nariais.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ komisijos narė paskelbė balsavimo biuletenio nuotrauką, kurioje buvo aiškiai matoma, kuriam kandidatui į Palangos miesto savivaldybės mero postą išankstinių rinkimų metu ji atidavė savo balsą. Tuo metu Liberalų sąjūdžiui komisijoje atstovavusi Ž. Mačenskienė savo balsą skyrė konservatorių iškeltam kandidatui Šarūnui Vaitkui.

Pati Saulės rinkimų apylinkėje dirbusi Ž. Mačenskienė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje tikino nesuprantanti, kodėl negalės dirbti toliau. „Aš net nežinau už ką pašalinta, nes realiai niekas nepasakė, kokie mano pažeidimai. Raštiškai nieko negavau, o ir žodžiu niekas nesugebėjo man paaiškinti“, – visiems matomoje savo „Facebook“ paskyroje skelbė Ž. Mačenskienė. Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 16 straipsnis numato, kad nuo rinkimų komisijų sudarymo jų pirmininkams ir nariams apskritai draudžiama bet kokia rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią. „Išnagrinėjus pažeidimą buvo priimtas sprendimas rinkimų komisijos narę nušalinti. Į jos vietą buvo pasiūlytas kitas asmuo“, − Universitetozurnalistas.lt sakė rinkimų komisijos pirmininkas Virgilijus Beržanskis.

Buvusi rinkimų komisijos narė plačiau šį atvejį žurnalistei komentuoti atsisakė. Savivaldybių tarybų įstatymo 12 straipsnis nurodo, jog į rinkimų komisijos narius gali būti siūlomas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nebuvo per paskutinius trejus Seimo, Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus, rinkimus į Europos Parlamentą arba referendumą atleistas iš rinkimų arba referendumo komisijos už rinkimų ar Referendumo įstatymų pažeidimą. Taigi dėl šio nusižengimo Ž. Mačenskienė tapti rinkimų komisijos nare negalės trejus metus.

Įstatymas draudžia balsavimo kabinoje fotografuoti biuletenių užpildymą. Tai primena ir viduje iškabinti draudžiamieji ženklai. Socialiniuose tinkluose, ypač tarp jaunimo, vis dažniau pasirodant nuotraukoms, kuriose aiškiai matoma, už kurį kandidatą balsuojama, kyla klausimas, ar tai taip pat laikoma pažeidimu. „Draudimas yra, tačiau ne visi jo laikosi“, − pasakojo V. Beržanskis. Anot komisijos pirmininko, asmenys, kurie viešina tokias nuotraukas, teoriškai taip pat galėtų būti baudžiami, tačiau tai – sudėtinga procedūra.

Palangos miesto savivaldos rinkimuose pasitaikė ir kitų smulkių nesklandumų. Pasak V. Beržanskio, partijos pačios ieško pažeidimų viena kitos veiklose, tačiau sklandžiam rinkiminės komisijos darbui tai įtakos nepadarė.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015