Druskininkų savivaldybės rinkėjai nepasitikėjo visuomeniniais rinkimų komitetais

Du visuomeniniai rinkimų komitetai „Druskininkų Naujasis“ bei „Druskininkai“ patyrė fiasko.

Druskininkuose niokojami ne visų kandidatų rinkiminiai plakatai. L. Okockio nuotr.Druskininkuose niokojami ne visų kandidatų rinkiminiai plakatai. L. Okockio nuotr.

Po rinkimų – dingo

Nors visuomeninis rinkimų komitetas „Druskininkai“ deklaravo gavęs 4872 eurų piliečių aukų, o „Druskininkų Naujasis“ – 724 eurų, tai nepadėjo pasiekti pergalės. Savivaldybės tarybos mandatų visuomeniniai rinkimų komitetai neiškovojo. Keturiolikoje Druskininkų savivaldybės rinkimų apylinkių, kurių rinkėjų sąrašuose buvo įrašyti 18984 rinkėjai, „Druskininkų Naujajam“ teko 393 balsai (3,47 proc.), o „Druskininkams“ – 386 balsai (3,41 proc.).

Rinkimuose šį kartą nepadėjo ir politinė reklama. Tiesa, „Druskininkų Naujasis“ negalėjo pasigirti jos gausa – vietinėje žiniasklaidoje pažymėtą politinę reklamą skelbė tik 1 kartą. Tuo metu komitetas „Druskininkai“ – 9 kartus. Pastarasis taip pat turėjo paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“. Vis dėlto paskyra sulaukė vos 117 gerbėjų, o vėliau apskritai panaikinta.

Druskininkiečiai svarsto, kokie buvo tikrieji visuomeninių komitetų tikslai ir ar tikrai „Druskininkų“ komitetui rūpėjo rinkėjai. Abejojama, ar kituose savivaldybės tarybos rinkimuose „Druskininkų“ komitetas bandys laimę.

Nesiekė laimėti, tik pasiglemžti balsus?

Paklaustas, kokią nuomonę susidarė bei ką mano apie šiuos visuomeninius rinkimų komitetus buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Druskininkų merus Vilius Semeška sakė esąs tikras, jog bent vienas iš komitetų buvo valdančiųjų socialdemokratų projektas. Jo vertinimu, net pakankamai sėkmingas, nes tai protesto balsai, neatitekę opozicijai.

Anot V. Semaškos, visgi savivaldybės gyventojų daugumos neįtikino komitetų rinkimų programos, tikslai ir siekiai, ėjimas į politiką atsiribojant nuo politikos. „Panašu, kad ir komitetų lyderiai nebuvo labai stiprūs, žinomi, užsitarnavę Druskininkų savivaldybės gyventojų pasitikėjimą, nors rinkimų kampanijai komitetai išleido nemažai lėšų. Reklamavosi tiek nepriklausomoje spaudoje, tiek ir propagandiniame leidinyje „Mano Druskininkai“, gamino lankstukus, kalendorius, tačiau net ir tai nepadėjo“, – Universitetozurnalistas.lt sakė V. Semeška.

Viena iš „Druskininkų“ komiteto kandidačių į savivaldybės tarybą Vida Kašėtienė 2002 m. jau buvo išrinkta į savivaldybės tarybą. Tąkart ji pateko kartu su Lietuvos socialdemokratų partija. „Druskininkų klubo“ valdybos, įregistravusios šį rinkimų komitetą, vienas iš narių – meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas. Dar vienas šios partijos narys – Artūras Skausmenis, jau buvęs Druskininkų savivaldybės tarybos narys ir vėl sulaukęs rinkėjų pasitikėjimo yra šio klubo sekretorius.

Benjaminas Čepas, Linas Urmanavičius – LSDP partijos atstovai perrinkti dar vienai kadencijai – taip pat priklauso šiam klubui. Klubas nestokoja ir Seimo narių. Tarp jų socialdemokratė Kristina Miškinienė, į Seimą 2012 m. išrinkta vienmandatėje Druskininkų-Lazdijų rinkimų apygardoje. Anksčiau ji ėjo Druskininkų vicemerės pareigas, buvo savivaldybės tarybos narė.

Šie politiniai dariniai – tai Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų strategijos produktai. Jie turėjo sukurti opozicijos iliuziją ir apgauti rinkėjus, neva tai kažkas naujo.

Rinkėjų nepavyko apgauti

Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžio buvęs kandidatas į Druskininkų merus Valdas Trinkūnas nė neabejoja, jog šie politiniai dariniai – tai Lietuvos socialdemokratų partijos rinkimų strategijos produktai. Jie turėjo sukurti opozicijos iliuziją ir apgauti rinkėjus, neva tai kažkas naujo. „Net aš pats galvojau, jog šis komitetas turėtų surinkti bent vienam ar dviem mandatams reikalingą balsų skaičių “, – dėstė naujai išrinktas Druskininkų savivaldybės tarybos narys.
Šie rinkimai buvo sėkmingi ne visiems dar kartą bandantiems sėkmę tarybos nariams ir siekiantiems būti perrinktiems dar kartą. Rimantas Žūkas, opozicijai priklausęs, buvęs tarybos narys, prieš penkerius metus į valdžią buvo išrinktas kaip nepartinis kandidatas. Šiuose rinkimuose taip paprastai patekti į tarybą jau nebegalėjo, nes tam jam reikėjo priklausyti partijai ar visuomeniniam komitetui. Todėl komitetas „Druskininkų Naujasis“ jį buvo iškėlęs savo sąraše į pirmąją poziciją, tačiau bergždžiai – R. Žūkas nesurinko reikiamo balsų skaičiaus tarybos nario mandatui gauti.

Dabar jau buvęs Druskininkų savivaldybės tarybos narys pakomentuoti rinkimų rezultatų nepanoro – vos tik sužinojęs, kokia tema norima kalbėti, padėjo ragelį. Pabandžius susisiekti elektroniniu paštu, atsakymo taip pat nesulaukta iki šiol.

Pasak Valdo Trinkūno, 2011-2015 metų savivaldybės tarybos kadencijoje buvo pseudo opozicionierių, kurie įstatymų numatyta tvarka gauna opozicijai priklausančius komitetus, tačiau visos kadencijos metu nėra pasakę nė vieno priešiško žodžio, nėra svarstę ar priėmę daugumai (Socialdemokratų partijai) nepalankių sprendimų. „Gelžbetoninė vienybė! Tarybos posėdžiuose nevyksta jokie svarstymai, diskusijos, buldozeris tarsi važiuoja nesustodamas ir praktiškai taryba egzistuoja tik popieriuje, o visus sprendimus priima meras bei jo paskirta administracija. Tuo metu atsakomybė paliekama tarybai, kaip kolektyviniam atsakovui, nes sprendimus priima 2-3 žmonės, o dažnai ir vienas“, – apie dalį nuolankiosios daugumai opozicijos, tarp jų ir R. Žūką, savo nuomonę išsakė naujas opozicijos atstovas.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015