Ketvirtadalis tarybos postų Jonavoje atiteko jaunimui

Naujai išrinktoje 2015–2019 m. Jonavos rajono savivaldybės taryboje iš 24 mandatų 5 patikėti jaunimo (iki 30 m.) atstovams. Jau pirmajame rinkimų ture antrai kadencijai perrinktas ir jauniausias Lietuvos meras – Mindaugas Sinkevičius (30).

Jaunimo atstovai jau pasiruošę darbui taryboje ir turi aiškius veiklos prioritetus. Autorės nuotr.

Daugiausia jonaviečių balsų atiteko Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) jaunimo kandidatams: Povilui Garbauskui (27), Laurynui Gailiui (28), Erlandui Andrejevui (29), Birutei Gailienei (30). Į tarybą išrinkta ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) atstovei Redai Zakarauskaitei (29). Nors iki šios kadencijos taryboje dirbo tik E. Andrejevas, jaunimo atstovai įsitikinę, kad patirties ir kompetencijų jiems nepristigs.

„Jei kalbėtume apie jaunimą, kuris yra ką tik pabaigęs mokyklą ar universitetą – patirties tikrai neužtektų, tačiau politikoje jaunimu galima vadinti asmenis iki 40 metų amžiaus. Nors esu tik trisdešimties, šioje srityje dirbu jau 8 metus. Ilgametis darbas verslo srityje, nuoseklus domėjimasis ir veikla politikoje subrandina ir suformuoja požiūrį bei patirtį, nepriklausomai nuo to, kad esi dar jaunas“, – teigia LRLS atstovė R. Zakarauskaitė.

Socialdemokratas P. Garbauskas įsitikinęs, kad sėkmingam darbui taryboje būtina ir vyresnių kolegų pagalba. „Taip, šioje srityje mes – naujokai, tačiau esame imlūs naujovėms, greitai mokomės, be to turime daug patyrusių kolegų, kurie visada padės išspręsti kilusias problemas“, – mano į rajono savivaldybės tarybą LSDP sąrašu patekęs kandidatas.

Naujieji tarybos nariai neabejoja, kad jaunimo sėkmė rinkimuose – ne atsitiktinumas. Jų nuomone, pokyčiams mieste būtinas šiuolaikiškas, XXI a. mąstymas.

„Ar šiais laikais politikas, nemokantis naudotis kompiuteriu, gali kokybiškai eiti tarybos nario pareigas? Ar jis gali dirbti miesto labui, tik spausdamas mygtukus posėdžių metu ir būdamas demagogu, o ne idėjų generatoriumi?“ – retoriškai klausia R. Zakarauskaitė.

P. Garbauskas priduria, kad jonaviečiai pasitiki jaunimu, nes mato konkrečius jaunų žmonių darbus. „M. Sinkevičiaus laimėtas Lietuvos 2014-ųjų metų mero titulas įrodė, kad jaunas žmogus moka ir gali dirbti, tereikia komandos ir aplinkinių pasitikėjimo“, – tikina Jonavos mero bendrapartietis P. Garbauskas.

Jaunimo atstovai jau pasiruošę darbui taryboje ir turi aiškius veiklos prioritetus.

„Mūsų savivaldoje, kaip ir daugelyje kitų, matau sisteminio mechanizmo, komunikacijos ir atskaitomybės eiliniam gyventojui bei bendruomenei trūkumą. Privalome skatinti bendradarbiavimą tarp savivaldos ir visuomenę plėtojančių organizacijų, o ne slopinti vietines iniciatyvas, baiminantis prarasti valdančią galią. Be to, turime labai aiškią savarankiško užimtumo Jonavoje problemą“ , – komentuoja Liberalų sąjūdžio atstovė.

Povilas Garbauskas taip pat akcentuoja socialines miesto problemas. Jo manymu, 11,4 proc. nedarbas, vertinant ekonomiškai patogią Jonavos geografinę padėtį, yra labai didelis. Būtent nedarbas lemia ir didelę paklausą socialiniam būstui, pašalpoms.

Savo tikslus tiek jaunieji politikai, tiek likę Jonavos rajono savivaldybės tarybos nariai pradedėjo realizuoti nuo balandžio 9 d. – būtent tada naujoji taryba susirinko į pirmąjį posėdį.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015