A. Račas: „Informacinio karo aukos – savi gyventojai“

Garsaus Lietuvoje publicisto Artūro Račo teigimu, informacinio karo pagrindinė agresorė mūsų šalyje yra ne Rusijos – kaip įprasta manyti, – o Lietuvos valdžia. Jos tikslas – palaužti kritinį visuomenės mąstymą ir ją įbauginti. Apie tai buvo kalbama lapkričio 10 d., pirmadienį, VU Chemijos fakultete įvykusioje Laisvojo universiteto (LUNI) diskusijoje tema „Informacinis karas: subjektyvus požiūris“.

Lektorius aiškino, kad informacinio karo veiksmus organizuojančiai šalies valdžiai lengviau valdyti ne tvirtą, o įbaugintą, gyvenimu nepatenkintą ir todėl lengvai paveikiamą visuomenę. DELFI (T. Vinicko) nuotr.

Gausiai susirinkusiai auditorijai A. Račas pateikė savo Lietuvoje nepopuliarią informacinio karo sampratą. Anot jo, šalyje informacinio karo manevrai yra vykdomi šalies valdžios bei stipriausių politinių jėgų ir nukreipti prieš savos valstybės piliečius.

„Informaciniai karai dažniausiai kariaujami prieš savus,“ – kalbėjo A. Račas. – „O tų karų tikslas dažniausiai yra ne kažką sunaikinti, bet įtikinti kokia nors idėja, pavyzdžiui, idėja, kad „rusai puola“. Pastaroji, anot publicisto, yra pagrįsta tiek pat, kiek ir teiginys „marsiečiai ateina“.

Lektorius aiškino, kad informacinio karo veiksmus organizuojančiai šalies valdžiai lengviau valdyti ne tvirtą, o įbaugintą, gyvenimu nepatenkintą ir todėl lengvai paveikiamą visuomenę. Apibrėžęs, kas, jo nuomone, yra informacinis karas, A. Račas išskyrė ir pagrindinius šio karo metodus. Tai – nuolatinis tų pačių frazių, pavyzdžiui, „rusai puola“ ar „Grybauskaitė geriausia prezidentė“, kartojimas; dezinformacija; susidorojimas su nepritariančiaisiais; „mosavimas vėliava“ (t.y., įvairių pasisakymų, keliančių tautinius jausmus, tiražavimas) bei „neišvengiama pergalė“. Pastaruoju metodu siekiama sudaryti įspūdį, kad visuomenėje dominuoja tam tikra racionali nuomonė, prie kurios kiekvienas protingas, logiškai mąstantis pilietis, jei jis toks yra, neišvengiamai prisijungia.

Lektoriaus nuomone, Lietuvoje vyksantys informaciniai karai yra kelių rūšių: nacionaliniai, asmeniniai, regioniniai ir lokaliniai. Šie karai ypač padažnėja prieš rinkimus.

Artūras Račas – didelę patirtį turintis žurnalistas, daugiausia šalies vidaus politikos bei santykių su Europos Sąjunga ir NATO klausimais rašęs dienraščiuose „Lietuvos rytas“, „Respublika“, „Lietuvos žinios“ vadovavęs naujienų portalui TVNET, Lietuvos televizijos Naujienų tarybai, buvęs naujienų agentūros „BNS“ direktorius bei vyr. redaktorius, savaitraščio „The Baltic Times“ korespondentas Lietuvoje. Nuo 2008 metų aktyviai pasisako socialiniuose tinkluose, turi savo tinklaraštį www.racas.lt

Renginį organizavęs Laisvasis universitetas (LUNI) –alternatyvus neformalios savišvietos tinklas, buriantis įvairius žmones, norinčius mokytis bei dalintis žiniomis. 2008 rugsėjo 11 d. Vilniuje įkurtame Laisvajame universitete kiekvieną savaitę vyksta susitikimai su įvairių sričių atstovais, įdomiais, nuomone bei patirtmi pasidalinti nesibodinčiais žmonėmis. Šiuo metu LUNI fakultetai veikia devyniose Lietuvos vietovėse: Alytuje, Joniškyje, Kaune, Klaipėdoje, Kuršėnuose, Panevėžyje, Plungėje, Vilniuje ir Žemaitijos kaime įsikūrusioje „Ekotroboje“.

Patalpinta: Lietuvoje