Pavasaris sužydėjo vilniečių spintose

Į duris pasibeldus šiltiems orams norisi nusimesti atsibodusius megztinius, iššokti iš žieminių batų storu padu, trenkti į šalį nykių spalvų drabužius. Dabar pats laikas segtis gėles į plaukus, vilktis plono audinio sukneles, įsispirti į madingas basutes. Peržvelgsime šio sezono hitus, kalbinsime visame pasaulyje žinomą mados tinklaraštininkę – Ieva Ukanytę, atkreipsime dėmesį į stilingus vilniečius, kurie ką tik nusimetė žieminį „kiautą“. Kaip teigia tikras mados guru Aleksandras Vasiljevas: „Aklai sekti madą yra juokinga, tačiau ja nesidomėti – kvaila“. Būtent tokiu kredo vadovaujasi vilniečiai šių metų pavasarį.

Nebūtinai prigludę drabužiai sukuria moterišką įvaizdį. Ievos Ukanytės nuotr.

Gatvėse matyti pirmieji šiltojo sezono derinukai. Sostinės gyventojai drąsiai renkasi ryškių spalvų drabužius, derina juos su pasteliniais tonais.Balta – pavasario/vasaros hitas. Klysta tie, kurie mano, jog balta spalva nuobodi. Deja, tokie mados namai kaip „Chanel“, „Gucci“, „Prada“ diktuoja kitokias taisykles, ir tikros „stileivos“ žino, jog baltos spalvos drabužiai yra nepamainomi kiekvienoje spintoje. Ne veltui yra teigiama, jog balta – tobulumo, švaros, naujos pradžios spalva.

Taip pat šį šiltąjį sezoną neapsieita be ryškių spalvų. Plaukų stilistas Neilas Moodie savo tinklaraštyje visus skatina nebijoti eksperimentuoti su ryškiais plaukų dažais. „Užmirškite bobučių paistalus, kad ryškūs plaukai sukuria vulgarų įvaizdį“,- teigia N. Moodie. Stilistas skatina visus įvaldyti netradicinių plaukų spalvų techniką: „Tapkite ekscentriškomis raudonplaukėmis, valiūkiškomis merginomis rausvais plaukais. O gal jums patinka mėlyna spalva?“

Apie mados tendencijas ir stilių su Universiteto žurnalistu sutikopakalbėti Ieva Ukanytė – viena perspektyviausių mados tinklaraštininkių.Jos sukurtais drabužių deriniais žavisi garsiausi mados namai, todėl I. Ukanytei siunčiavardinius drabužius, kad ši galėtų su jais nusifotografuoti. O kas po to? Visos gėrybės iš naujų drabužių kolekcijų atitenka Ievai. Ką gi, turbūt tai kiekvienos merginos svajonė…

Kas, jūsų nuomone, yra stilingi žmonės?

Stilingas žmogus žino, kas jam tinka, kaip jis nori atrodyti. Stilingas žmogus pasitiki savimi ir spindi grožiu iš vidaus!

Kas jums yra aktualiau – eksperimentuoti ar kliautis seniai sukurtomis mados taisyklėmis?

Taisykles perskaitau ir pamirštu. Kartais tikrai smagu jas laužyti, o eksperimentuoti yra kur kas įdomiau. Jeigu norisi apsivilkti elektrinės spalvos lietpaltį ar apsiauti ryškiai rožinius batus, savęs tikrai nevaržau. Tačiau formuojant įvaizdį reikėtų atsižvelgti į savo odos spalvą ir kūno apimtis. Juk nėra negražių moterų, reikia tiesiog žinoti, kaip atrodyti nepriekaištingai.

Kokiomis kolekcijomis žavitės šiuo metu labiausiai?

Jei jau kalbam apie tai, kas tiktų pavasariui ir artėjančiai vasarai, tai 2014-ųjų pavasario/vasaros madų savaičių metu labiausiai įsiminė Tibi ir Burberry Prorsum mados namų pristatymai. Taip pat dėmesio verta Chloe Resort 2014 kolekcija. Šiose kolekcijose yra visko: fatališkumas sumaišytas su trapios moters įvaizdžiu, eklektiškumas, neįprasto sukirpimo drabužiai, kurie sukuria nenuobodų ir elegantišką įvaizdį.

Kokias tendencijas ar derinukus galėtumėte pasiūlytišiltojo sezono metu?

Šiuo metu man nėra nieko tobulesnio už baltų marškinių, vyriško kirpimo kelnių ir klasikinių aukštakulnių derinį, tačiau nesiūlau visiems taip apsirengus ir vaikščioti gatvėse. Labai abejoju, kad galima rasti vieną taisyklę, kaip turėtų būti formuojamas įvaizdis. Vietoj to linkėčiau atrasti kažką, kas jūsų nevaržo, nes patogumas yra vienas svarbiausių dalykų gyvenime. Nereikėtų aukotis dėl ,,grožio“ ir apsiauti siaubingai nepatogius aukštakulnius. Visa tai jau praeityje. Laisvė – pagrindinė mados tendencija. O pritrūkus įkvėpimo verta praversti gatvės mados tinklaraščius. „Carolinesmode“ yra vienas mano mėgstamiausių, nenuvils ir jūsų!

Kokių derinių turėtų vengti žmonės?

Praėjusį penktadienį buvau Lietuvos spaudos fotografijos apdovanojimuose rotušėje. Netoliese stovėjo dvi moterys, jos abi buvo su raudonomis pėdkelnėmis ir raudonomis basutėmis. Tai atrodė mažų mažiausiai komiškai, ypač, kai pėdos praktiškai krito lauk iš basučių. Šito tikrai reikėtų vengti.

Kaip manote, ar Vilniuje padaugėjo stilingų žmonių?

Jų, manau, nuolat daugėja, ir apskritai situacija Vilniuje nėra bloga. Ko vis dar pasigendu, tai daugiau išskirtinumo. Nebijokime stebinti!

Džiugu matyti, kad Vilniuje kasmet padidėja stilingų žmonių skaičius. Daugelis vadovaujasi posakiu: kas neuždrausta, tas leistina. Todėl gatvėse vis dažniau gali pamatyti žmonių, kurie ne kopijuoja garsenybių įvaizdžius, o kuria savuosius. Žymus Lietuvos stilistas Kęstutis Rimdžius komentuoja šį reiškinį: „ Mada gimsta gatvėje. Tai vyksta ne ant podiumo, ne dizainerio galvoje. Tai vyksta gatvėje.“

Žvalgydamiesi sostinės gatvėse, pastebėjome daug drąsių, ekstravagantiškų, stilingų žmonių. Vieni jų teigia, jog nesistengia vaikytis madų, nes tai atrodo vaikiška, o kiti sakė, kad mada visada bus vertingesnė už stilių, nes mada yra prabanga. Tačiau net tarp pačių dizainerių kyla ginčai, kas yra vertingiau. Vilniečiai stengiasi gyventi stilingu ritmu, labiau dairosi į vakarietišką kultūrą. 2014 metų pavasaris apgaubė miestą ryškiais žmonėmis.

Patalpinta: Rašiniai