Maistas Maidane – įvairus ir nemokamas

Maidano protestuotojams savanoriai dalino karštą arbatą. Dariaus Abromaičio nuotr.
Maidano protestuotojams savanoriai dalino karštą arbatą. Dariaus Abromaičio nuotr.

Ne vieną mėnesį trukę protestai Ukrainoje susilaukė viso pasaulio dėmesio. Žmonės iš įvairių valstybių stebėjo, kas vyksta Maidano aikštėje, kurioje, pasislėpę už barikadų, žmonės ne tik protestavo, bet ir gyveno. Tačiau turbūt nedaugelis susimąstė: kaip maitinosi ten budėję piliečiai?

Į Maidano aikštę maistas buvo vežamas nuolatos ir dalijamas visiems išalkusiems – tiek nuolatiniams gyventojams, tiek atvykėliams. Maisto gaminimu bei tiekimu rūpinosi savanoriai, kurie pakaitomis dirbo 24 valandas per parą.

Sunku patikėti, kad tokios sudėtingos situacijos akivaizdoje, maistas buvo įvairus ir skanus. Protestuotojai, gerdami kavą ar arbatą, galėjo ne tik susišildyti, bet ir pasisotinti košėmis, marinuotomis daržovėmis, sumuštiniais.

Grupelę lietuvių, vykusią į Kijevą išreikšti solidarumą ukrainiečiams, nustebino žmonių svetingumas ir vaišingumas. Ukrainiečiai, siekiantys permainų savo šalyje, suteikė lietuviams ne tik nakvynę, bet ir pasirūpino maitinimu. Lietuvius jie vaišino ukrainietiškais lašiniais, įvairiais mėsos gaminiais, sūriu, kava, arbata, kukurūzais bei saldumynais.

Visame pasaulyje žinomas greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald‛s“ savo kavinėje, esančioje prie pat Maidano aikštės, visam maistui taikė milžiniškas nuolaidas – maistą ir gėrimus pardavinėjo už simbolinę kainą.

Todėl galima teigti, jog protestuotojais Nepriklausomybės aikštėje buvo rūpinamasi ne tik teikiant medicininę pagalbą sužeistiesiems ar kūrenant laužus, bet ir teikiant tai, be ko neišgyventų nei vienas – maistą. Tai dar vienas veiksnys, be kurio protestuotojai nebūtų įvykdę užsibrėžtų tikslų – nuvertę valdžios, išsikovoję galimybės spręsti, kas turi atstovauti jų interesams valdžios institucijose.

Patalpinta: Rašiniai