Prancūziškos dvasios paieškos Lietuvoje

Prancūzų kultūros klubo susitikimas – galimybė lavinti prancūzų kalbos žinias bei maloniai pabendrauti neformalioje aplinkoje (Prancūzų kultūros klubo nuotr.)
Prancūzų kultūros klubo susitikimas – galimybė lavinti prancūzų kalbos žinias bei maloniai pabendrauti neformalioje aplinkoje. Prancūzų kultūros klubo nuotr.

Lietuvoje prancūzišką dvasią galima pajusti bent dviem būdais. Pirmasis jūsų laukia Jonavos rajone, mažame Paryžiaus kaimelyje, kur nuo Eifelio bokšto, dar vadinamo miškininkų bokštu, atsiveria gyvenvietės apylinkių ir Neries panorama. Paryžiuje ir sraigės veisiamos, o vietiniame restoranėlyje galima paragauti prancūziškos bulvienės. Sklinda legendos, jog kadaise čia apsistojęs Napoleonas yra paslėpęs savo brangenybių, kurių dar niekas neatrado.

Bet yra ir kitas būdas – galimybė prisijungti prie prancūzišką kultūrą Lietuvoje skleidžiančių organizacijų. Į jas buriasi Prancūzija besižavintys žmonės, ieškodami bendraminčių. Nors tokios organizacijos nesiūlo Napoleono turtų ar virtų sraigių degustacijų, jos sparčiai populiarėja visoje Lietuvoje.

VDU Prancūzų kultūros klubas

Šis klubas susikūrė praėjusiais metais prancūzų filologijos studenčių iniciatyva. „Šiuo metu mes esame „neformalai“, tačiau jau greitai tapsime pilnateise Kauno Vytauto Didžiojo universiteto organizacija“, – pasakoja viena iš klubo steigėjų Judita Jurkėnaitė.

Nors iš pradžių sunkiai sekėsi surinkti prancūziškos kultūros mylėtojus bendrai veiklai, tačiau šiuo metu klubas sėkmingai gyvuoja. Pagrindiniai klubo nariai – pirmakursės VDU prancūzų filologės, Erasmus mainų programos studentai, universiteto dėstytojai. Visi jie yra kviečiami ateiti į susirinkimus, filmų vakarus. Judita Jurkėnaitė pasakoja, jog po susitikimų Prancūzų kultūros klubo nariai turi tradiciją eiti pasėdėti į kavinę ir prancūziškai pabendrauti neformalioje aplinkoje.

„Klubą visų pirma susikūrėme dėl savęs, o ne dėl kitų. Norėjome erdvės, kur galėtume papasakoti apie matytą filmą, pasidalinti surasta gražia daina, papasakoti apie skaitytą knygą. Po to supratome, kad vienoms organizuoti klubo veiklą per sunku, nes dauguma mūsų viso labo pirmakursiai. Tuomet į klubą pakvietėme universitete besimokančius Erasmus studentus iš Prancūzijos, kurie labai pagyvino klubo veiklą, renginius, susitikimų temas“, – pasakoja klubo steigėja J. Jurkėnaitė.

Mergina tikina, jog Prancūzijos kultūra jai labai brangi ir įdomi. Šioje šalyje slypi didžiuliai kultūros lobiai, kuriuos klubo nariai nori atrasti patys ir pasidalinti su kitais.

Lietuvos ir Prancūzijos asociacija

Lietuvos ir Prancūzijos asociacija, kurios veikloje dalyvauja 300 narių, yra sudaryta iš 21 savarankiško skyriaus visoje Lietuvoje. Asociacijos kuriama veiklos programa labiau skirta lietuviams, kurie domisi Prancūzijos kultūra, istorija, kalba, bet yra ir keletas prancūzų, ieškančių artimesnio ryšio su lietuviais.

Pasak asociacijos vadovės Ramunės Žvirblytės Vilniaus skyriaus nariai renkasi kartą per mėnesį Vilniaus universitete į paskaitas, kurias skaito įvairių sričių atstovai, dažnai artimai susiję su Prancūzija ar jos kultūra. Po paskaitų vaišinamasi arbata, bendraujama prancūziškai. Būtent galimybė šnekučiuotis prancūzų kalba skatina klubo narius susirinkti. Jie – stiprus bičiulių ratas, žmonėms malonu vienas kitą pamatyti ir pasikeisti naujienomis kartą per mėnesį ar dažniau.

Prancūzų institutas Lietuvoje

Prancūzų institutas Lietuvoje veikia jau nuo 1998-ųjų ir į kultūrinius renginius pritraukia nemažai vilniečių (autorės nuotr.)
Prancūzų institutas Lietuvoje veikia jau nuo 1998-ųjų ir į kultūrinius renginius pritraukia nemažai vilniečių. Prancūzų instituto Lietuvoje nuotr.

Prancūzų institutas, anksčiau vadintas kultūros centru, Lietuvoje veikia jau nuo 1998-ųjų. Per 15 veiklos metų instituto darbuotojai jaučia vis didėjantį susidomėjimą prancūzų kultūra.

Instituto  atstovė ryšiams su visuomene Inga Sturytė teigia, jog žiniasklaidos tyrimo duomenimis, vienas laukiamiausių Lietuvoje kultūros renginių yra prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Daug lankytojų ir žiūrovų pritraukia prancūzų trupės „Naujojo cirko“ festivalis, šiuolaikinių menininkų parodos, koncertai, kuriuose skamba klasikinė ir šiuolaikinė prancūzų muzika.

Prancūzų institute dirba apie dvidešimt prancūzų: valstybės tarnautojų, stažuotojų, kalbos dėstytojų. Institutas siekia supažindinti su daugeliu prancūzų kultūros sričių: teatru, šokiu, muzika, kinu, vizualiuoju menu. Vienas svarbiausių kultūrinės ir kalbinės veiklos įvykių yra kasmet kovą švenčiamos Frankofonijos ir prancūzų kalbos dienos. Jų metu vyksta koncertai, kino seansai, literatūriniai vakarai, pažintis su prancūzų virtuve.

Prancūzijos nacionalinės šventės proga, liepos 14 dieną Prancūzijos ambasadorius Lietuvai kiekvienais metais rengia priėmimą, į kurį kviečia Lietuvoje gyvenančius prancūzus, garsius Lietuvos žmones, partnerius.

I. Sturytė pasakoja, jog Frankofonus Institutas kviečia į nuolatinius nemokamus renginius: kino klubą prancūzų kalba ir „Café Stendhal“, teminius susitikimus su svečiu iš Prancūzijos ar frankofoniškų šalių.

Visus metus rengiami prancūzų kalbos kursai visiems lygiams, visoms amžiaus grupėms, taip pat kursai pagal specialius poreikius. Čia galima laikyti egzaminus ir testus, kuriuos išlaikius suteikiami tarptautiniai prancūzų kalbos diplomai ir pažymėjimai.

Instituto mediateka yra sukaupusi turtingą, daugiau nei 20 000 leidinių fondą, kuris apima įvairias sritis: prancūzų literatūros, kalbos, socialinių mokslų, meno ir technikos leidinius. Jį sudaro ne tik knygos, bet ir muzikos plokštelės, filmai.

Patalpinta: Rašiniai