Jonava

Birželį minėsime 25-ąjį Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio jubiliejų. Ši iniciatyva sklido ne tik didžiuosiuose miestuose, bet pasiekdavo ir mažesnius, lygiai taip pat laisvės trokštančius miestelius. Jonava – ne išimtis.

Pirmasis Sąjūdžio mitingas Jonavoje. Nuotrauka iš Gedimino Ilgūno archyvo
Pirmasis Sąjūdžio mitingas Jonavoje. Nuotrauka iš Gedimino Ilgūno archyvo

Šiame netoli Kauno esančiame mieste, kaip ir daugelyje kitų rajonų, steigėsi Sąjūdžio grupės. Prie šios grupės įkūrimo prisidėjo nemažai šviesuolių, tuometinių žurnalistų, mokytojų, rašytojų. Aktyviausi Sąjūdžio iniciatoriai buvo: Vytenis Aleksandraitis, Edmundas Gedvila, Gediminas Ilgūnas, Vidmantas Jankauskas, Vygaudas Juknelis, Edmundas Simanavičius (Simanaitis), Aldona Skaisgirytė.

Suburti tokį judėjimą buvo būtina, tačiau tikrai nelengva. Vytenis Aleksandraitis, dviračių entuziastas, teigia, jog Sąjūdžio iniciatorių veiklos kelias Jonavoje buvo ilgas: „Visko pradžia buvo klubo „Taurasta“ įkūrimas. Valdžiai mūsų elgesys labai nepatiko, o labiausiai tai, kad platinome leidinį „Sąjūdžio žinios.“ Daugelis mums grasino, neva visus ištaškys.“ Tačiau drąsuoliai neišsigando grasinimų ir toliau vykdė savo planus.

„Pajutę naujovių poreikį staigiai visi (iniciatoriai – aut. pastaba) susiskambinome ir organizavome susitikimą. Sugiedoję himną pradėjome ruoštis Sąjūdžio suvažiavimui. Taip viskas ir rutuliojosi“, – pasakoja V. Aleksandraitis.

Prie iniciatorių prisidėjo daugybė jonaviečių, pavargusių nuo priespaudos ir siekiančių minties laisvės. Nors Jonava ir nedidelis miestas, tačiau po 25 metų galime džiaugtis, kad laisvės troškimas pasiekė mažiausius Lietuvos kampelius ir nuvedė ten, kur esame dabar. Laisvoje šalyje.

Patalpinta: Rašiniai