Indijos karikatūristui už pašiepiančius kūrinius – kalėjimas

Rugsėjo 8 dieną Mumbajaus mieste (Indijoje) buvo suimtas ir maišto kurstymu apkaltintas karikatūristas Aseemas Trivedi. Jis apkaltintas savo kūriniais asmeniniame tinklalapyje pašiepęs šalies konstituciją, todėl teismas nusprendė iki rugsėjo 24 dienos dailininką suimti.

A.Trivedi gali trejiems metams atsidurti kalėjime. Šaltinis: "Wikipedia"

Pirmadienį vykusiame teismo posėdyje jis atsisakė kreiptis dėl paleidimo už užstatą. Vedamas į teismo rūmus karikatūristas šaukė: „Jei už tiesą esu vadinamas išdaviku, tuomet –  džiaugiuosi“. A.Trivedi priklauso antikorupciniam judėjimui, kuriam vadovauja Indijoje žinomas aktyvistas Anna Hazare.

Indijos valstybės atstovai teigia pasisakantys už žodžio laisvę, tačiau karikatūristas peržengė ribą –  įžeidė nacionalinius simbolius. Šalies informacijos ir transliavimo ministrė Ambika Soni sakė, kad „nacionaliniai simboliai negali būti karikatūristų piešinių objektu“.

Indijos visuomenė pasmerkė menininko suėmimą. A.Trivedi lyginamas su Mohandu Gandhi – Indijos tautinio išsivadavimo judėjimo lyderiu. Socialiniuose tinkluose protestuojantys prieš karikatūristo suėmimą piktinasi, kad korumpuoti valdininkai lieka laisvėje, o opią problemą iškėlęs menininkas – suimtas.

Jei A.Trivedi bus nuteistas už pateiktus kaltinimus, jam gresia iki trejų metų kalėjimo bausmė.

Tai ne pirmas tokio pobūdžio skandalas Indijoje: šių metų balandžio mėnesį už valdžios atstovą pašiepiančių karikatūrų platinimą internete jau buvo suimtas profesorius Kalkutoje.

Parengta pagal BBC ir „The Guardian“

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje