„Opus3“ – radijas už ačiū?

,,Opus3“ – radijo stotis jaunimui. Izabelės Pukėnaitės nuotr.

Šeštuosius gyvavimo metus skaičiuojanti jaunimo radijo stotis ,,Opus3“ net ir krizės laikotarpiu vaikytis komercinėms stotims būdingų madų neketina. Kaip teigia čia rytinę laidą vedantis Lietuvos radijo žurnalistas Marius Andrijauskas, tai radijas, kuris nuo pat įkūrimo 2006 metais sėkmingai dirba beveik vien iš idėjos. Anot jo, prireikus, šios stoties laidų vedėjai galėtų dirbti ir už ,,ačiū“.

 M. Andrijauskas, ,,Universiteto žurnalistui“ sutikęs papasakoti apie šią radijo stotį, sakė, jog darbas ,,Opus3“ studijoje jo nevargina. ,,Dirbti čia nėra sunku vien todėl, kad ,,Opus3“ man yra malonumas“.

Kadangi ,,Opus3“ priklauso nacionaliniam transliuotojui – Lietuvos radijui ir televizijai (LRT) – darbas čia visgi įpareigoja. ,,Mus visi mato, apie mus visi kalba. Ilgesnį laiką dirbdamas čia gali ir pamiršti, kur tu dirbi, bet visada tau tai primena tavo vadovai. Mes išlaikomi valstybės, nes nesame komercinis transliuotojas, todėl ir atsakomybę turime jausti prieš visą Lietuvą. Nesvarbu ar klauso tavęs kas, ar ne“.

Rytiniame radijo eteryje dirbantis M. Andrijauskas prisipažino, jog dėl darbo LRT jam teko keisti net savo įpročius.

,,Anksčiau niekada nesugebėdavau atsikelti į pirmą pamoką, visada vėluodavau (juokiasi). Jei tai būtų kokia kita radijo stotis, o ne nacionalinis transliuotojas, galbūt ir leisčiau sau pavėluoti“, – juokavo žurnalistas.

Radijas, kuris žaidžia nuotaikomis

Pasidomėjus, kas sudaro šios radijo stoties klausytojų auditoriją, ,,Opus3“ laidų vedėjas sakė, jog tai yra žmonės, kuriems atsibodo rutina ir monotonija. Tai klausytojai, kuriems norisi atrasti kažką naujo. Tačiau nuo kitų žmonių jie nebūtinai išsiskiria savo intelektualumu. ,,Jei tu klausai ,,Opus3“, tai dar nereiškia, jog esi intelektualus. Aš nenorėčiau mūsų radijo sieti su šiuo žodžiu“, – pasakojo M. Andrijauskas.

Kone pagrindinis šios radijo stoties bruožas, išskiriantis ją iš kitų stočių, – tai muzikinė ,,Opus3“ koncepcija: viskas nuo šiuolaikinio roko iki moderniosios elektronikos. Anot M. Andrijausko, muzikinis radijo paros ciklas čia suskirstytas pagal nuotaikas. Tai rytinė programa, popietės muzika, laikas, kuomet žmonės sugrįžta iš darbų, ir galiausiai – rami vakaro muzika. ,,Mes žaidžiame nuotaikomis“, – sakė laidų vedėjas.

Nuo komercinių radijo stočių ,,Opus3“ taip pat skiriasi ir savo vedėjais. ,,Čia jie ramesni. Mums nereikia daug kalbėti ir rėkti: „Čia ,,Opus3“!“. Kitą radijo stotį norisi perjungti vien dėl kalbų. O čia išgirsi tik svarbiausią informaciją.  Nereikalingų kalbų nebus“.

Komercija radijo rinkoje daro savo

M. Andrijauskas, kalbėdamas apie komercines radijo stotis, kurios savo grojaraščiuose paprastai prisibijo alternatyvios muzikos, vylėsi, jog vieną dieną jos pakeis savo požiūrį. ,,Norėtųsi, jog tos radijo stotys, kurios negroja, taip vadinamojo, ,,neformato“ imtų vieną dieną ir sugrotų. Kad ir vienai parai. Kad nepabijotų praplėsti savo akiratį ir kad nustotų bukinti žmones“.

Užsiminus apie 2010 metais ,,Opus3“ užklupusią krizę, kai radijo programos transliavimo laikas buvo sutrumpintas iki vos 11 val. per parą, pašnekovas suskubo patikinti, jog sunkmetis dar nesibaigė. Pasak jo, ir dabar čia vienam asmeniui tenka atlikti darbą, kurį kitose stotyse paprastai atlieka du ar trys žmonės. Tačiau net ir nuolatinėmis taupymo sąlygomis gyvenantis ,,Opus3“ kolektyvas atsisakyti savo veiklos neketina.

,,Šis radijas laikosi idėjos dėka, ir mes tikime šia idėja. Mums tai yra hobis ir mums yra malonu tai, ką mes darome. Darius Užkuraitis (,,Opus3“ vadovas – aut. past.) yra minėjęs, jog mūsų vedėjai ir už ,,ačiū“ dirbtų čia tam, kad visa tai gyvuotų. Mes savo laiku patikėjome šia mintimi ir nenorime, kad šis radijas taptų vien internetiniu radiju“.

Pašnekovas tikisi, jog vieną dieną atsiras tokie radijo imtuvai, kurie radijo programų transliacijas galės priimti ne tik ultratrumposiomis bangomis, bet ir internetu. Tokiu būdu transliuotojus išgelbstint nuo didžiulių investicijų, kurių reikia, norint išlaikyti analoginės radijo stoties aparatūrą. ,,Manau, kad tuomet radijas sugrįžtų visai kitu pavidalu. (…) Turėtume labai įdomią alternatyvą“, – apie radijo, kaip informavimo priemonės, ateitį svarstė M. Andrijauskas.

Patalpinta: Rašiniai