Muzika gatvėje – kultūra ar triukšmas?

Gatvės muzikantai Pilies gatvėje. Autoriaus nuotrauka.

Gatvės muzikantai yra neatsiejama bet kokio Europos miesto dalis, tačiau Lietuvoje vis dar tebėra vertinami gana skirtingai. Vienų teigimu, tai kultūros nešėjai kasdieniame gyvenime, kitų – ramybės drumstėjai ir tvarkos pažeidėjai. Savo patirtimi sutiko pasidalinti keletas gatvėje grojančių žmonių.

Groti įkvėpė brolis

Eglė Ancevičiūtė, grojanti gitara jau penkerius metus, pripažino, kad ją labiausiai įkvėpė brolis, o tobulėti skatino kūrybingas draugų ratas. „Labai norėjau dainuoti. Mokiausi groti, kad galėčiau paakomponuoti sau, o gitara buvo labiausiai prieinamas instrumentas. Pirmą kartą su draugais grojome prie Kryžių kalno, netoli Šiaulių. Norėjome tiesiog smagiai praleisti laiką, šiek tiek užsidirbti“, – pasakojo joniškietė.

Teigiamų replikų daugiau

Eglei vis dar kartais kyla jaudulys dėl to, kaip sureaguos praeiviai, tačiau neigiamų atsitikimų nėra buvę. Jos teigimu, nemažai žmonių paprasčiausiai nesupranta gatvės muzikos. „Tokie tiesog palydi piktu žvilgsniu. O teigiamų replikų būna labai daug“, – kalbėjo mergina. Jai teko muzikuoti ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Italijoje. „Sicilijoje, Kagliario miestelyje grojom apie dvi valandas. Dainavome lietuviškai, todėl Italai nieko nesuprato, tačiau atrodė, kad jiems patiko. Tikriausiai Italijoje grojimas gatvėje nėra įprastas reiškinys, nes praeiviai nedrįsdavo sustoti ir pasiklausyti. Paeidavo truputį toliau, sustodavo, apsimesdavo, kad lyg ir ne dėl mūsų, tačiau atsisukdavo, maloniai šypteldavo“, – dalinosi įspūdžiais muzikantė.

Maloniausia vieta – Lietuvos pajūris

Mergina pripažino, kad būtent Lietuva yra jos megstamiausia vieta groti, o uždarbis gali labai svyruoti. „Gali nieko neuždirbti, o kartais gali ir labai daug. Sykį Palangoje per keletą dienų susitaupiau pakankamai, kad galėčiau sau leisti pakeliauti po užsienį. Pasitaiko, kad vienu sykiu įmeta net po 50 eurų, daugiausia turistai. Iš tikrųjų labai malonu, kai tave taip įvertina, ypač kai darai tai, kas tau patinka“, – pasakojo Eglė. „Nors neturiu jokių rimtų planų, tačiau šią vasarą norėčiau groti Nidoje. Man ten labiausiai patinka. Ten solidesnė publika, kitokia atmosfera“, – atskleidė muzikantė. Vienas nutikimas Palangoje ilgam įsirėžė į merginos atmintį. „Mes grojome gatvėje, kai prie mūsų priėjo maža mergaitė ir pradėjo šokti. Specialiai jai pagrojome keturias vaikiškas dainas, o ji vis nenustojo. Prie mūsų priėjusi  jos mama pasakė, kad mergaitė nemato,  bet labai gerai jaučia ritmą ir galbūt paseks mūsų pėdomis. Dėl tokių dalykų tikrai verta groti gatvėje“, – kalbėjo Eglė.

Eglės mėgstamiausia vieta groti – Lietuvos pajūris. Nuotrauka iš asmeninio albumo.

Norėjo groti tai, kas patinka

Agnė Drukteinė taip pat kartais muzikuoja gatvėje. Ji predėjo mokytis groti gitara prieš maždaug ketverius metus. „Aš dainuodavau, o mano draugė pritardavo gitara. Man buvo liūdna, kad ji nemokėjo groti tų dainų, kurias aš norėjau dainuoti, todėl nusprendžiau pati pasimokyti. Norėjau groti tai, kas man patinka“, – sakė Agnė. Tai, kad grojant vienai nereikia dalinti uždarbio per pusę irgi buvo privalumas.

Malonūs padavėjai

Mergina dažniausiai groja Vilniuje, Pilies gatvėje. Kavinių ir restoranų padavėjai jai gana draugiški, kartais net patys išeina įmesti pinigų. „Su kai kuriais prekiautojais susipažinau ir asmeniškai. Būna tokių atvejų, kai groju prie kavinės, o jos klientai išėję įmeta kelis litus“, – sakė muzikantė. Ji tikina neigiamų pasisakymų beveik nėra girdėjusi. „Nebent kai kurie vyresnio amžiaus žmonės kartais skundžiasi, kad nedainuoju lietuviškų dainų“, – pripažįsta vilnietė.

Teko šiek tiek prisitaikyti

Pati mergina labiausiai mėgsta roką, tačiau gatvėje tenka groti įvarių dainų. „Pastebėjau, kad grojant grupės „Nirvana“ dainas žmonės nelabai atkreipdavo dėmesį, todėl teko paįvairinti savo repertuarą“, – pasakojo. Ji atskleidė, kad grojant senamiestyje per valandą galima užsidirbti apie 30 litų, o kartais ir daugiau. Jauni tėvai su mažais vaikais niekada nepraeina pro šalį. Vaikai iškart atkreipia dėmesį į gitarą, o tėvai duoda jiems kelias monetas, kad šie įmestų į dėklą ir taip suteikia vaikams pramogą. Groti labiausiai jai patinka būtent Vilniuje.

Paliko didelį įspūdį gatvės muzikantai Anglijoje

„Po mokyklos baigimo kurį laiką gyvenau Londone. Norėjau ir ten pabandyti savo laimę grodama gatvėje. Susiradau vietą miesto centre ir bandžiau groti, tačiau dėl didelio triukšmo nieko nesigirdėjo. Ėjau paieškoti kitos vietos ir tada pamačiau didelę minią žmonių aplink vietinį gatvės muzikantą su mikrofonu, įgarsinta gitara, atverstu dėklu ir jo paties garso įrašais. Man tai paliko tikrai didelį įspūdį“, – pasakojo Agnė. Jos teigimu, žmonės ten neklauso bet ko, todėl ir gatvės muzikantai ten vertinami kiek kitaip.

Agnei didelį įspūdį paliko gatvės muzikantai Anglijoje. Nuotrauka iš asmeninio albumo.

Svarbiausia palaikymas

Mergina į gatvę groti eina ne dėl pinigų ar muzikos. Labiausiai jai patinka žmonių palaikymas. „Kai tu darai tai, ką mėgsti ir žmonės tave palaiko, iš tikrųjų labai smagu, tai įkvepia.“, – pripažįsta muzikantė. Būtent žmonių palaikymas jai ir yra didžiausia paskata groti gatvėje.

Patalpinta: Rašiniai