A.Žemaitytė: ,,Gatvės muzikos diena – muzika, laisvė, bendrybė“

,,Gatvės muzikos diena“ sutraukia visus. Autoriaus nuotr.

Nuo 2007 metų organizuojama Gatvės muzikos diena – tikras džiaugsmas muzikantams. Nesvarbu, ar tu groji jau daugybę metų, ar tik megėjiškai muzikuoji, šią dieną gali drąsiai išeiti į gatvę ir groti, groti, groti. Nuo pajūrio iki sostinės muzikos garsai užpildo Lietuvą, o muzikantai, pasitelkę įvairiausius instrumentus, linksmina miestų gyventojus ir svečius. Todėl šis renginys – ne vien muzikantų, bet ir visos visuomenės šventė. Renginiui artėjant, pakalbinau vieną iš šventės organizatorių, projekto komunikacijos koordinatorę Agnę Žemaitytę.

Kas Jus pačią labiausiai žavi šventėje?

 Kadangi mano darbas – viešinti žinias apie šventę, pirmiausia žavi tai, kaip žmonės sutinka žinią apie Gatvės muzikos dieną. Daug geranoriškumo, palaikymo ir džiaugsmo. Norėtųsi, kad visuomet būtų taip. Galėčiau pacituoti renginio iniciatorių Andrių Mamontovą: „Gatvės muzikos diena yra pati geriausia proga pamatyti tikrajį Vilniaus veidą.”

O labiausiai turbūt žavi tai, kad žmonės atsikrato kompleksų, išeina į gatves, jungiasi, laisvai groja ir mėgaujasi muzika.

Gatvės muzikos diena – renginys, tapęs tarptautiniu. Kas padėjo šventei išpopuliarėti užsienyje?

 A. Mamontovas daug keliauja, aplanko daugybę Europos ir pasaulio miestų, o gatvės muzikantai groja visur, tad idėja, kad Gatvės muzikos diena galime užkrėsti kaimynines šalis, atrodė natūrali, tarsi šventės tąsa. Matydami, kaip lengvai nuo Vilniaus užsikrėtė kiti Lietuvos miestai, nutarėme, kad ir užsienyje gyvenantys lietuviai tokiu būdu galėtų jungtis, o vėliau atsirado ir nepriklausomos iniciatyvos iš kaimyninių šalių.

Kaip manote, kas labiausiai traukia muzikantus dalyvauti Gatvės muzikos dienose?

Vienybės, bendrumo jausmas. Visi gatvėje lygūs, jokių scenų ir pakylų – visi dalinasi tuo, ką sukuria. Pasiklauso kitų ir atiduoda save.

Ar tenka susidurti su sunkumais organizuojant šį renginį?

Jie nėra tokie dideli, kad būtų verta apie juos kalbėti, nes Gatvės muzikos dienos  – stichiškai atsirandanti šventė, kuri priklauso žmonėms, kurie tą dieną groja.

Kuo pasižymės 2012 metų Gatvės muzikos diena, galbūt bus naujovių?

Yra net keturios naujienos apie šių metų Gatvės muzikos dieną! Pirmoji naujiena: atsižvelgdami į neskubantį pavasarį, šiais metais Gatvės muzikos dienos rengėjai pavėlino įvykio datą. Gatvės muzikos diena Vilniuje ir visoje Lietuvoje vyks ne pirmą gegužės šeštadienį, kaip įprasta, o trečią – gegužės 19 dieną. Bus šilčiau muzikantams.

Antroji naujiena – pasikeitusi ne tik data, bet ir internetinė Gatvės muzikos dienų būstinė. Nuo šiol naujienų, registracijos ir informacijos, susijusios su Gatvės muzikos diena, reikia ieškoti www.gmd.lt. Nauja svetainė apjungs visos Lietuvos gatvių muzikantus. Nuo balandžio 2 dienos jau vyksta visų, per Gatvės muzikos dienas grosiančių mūsų šalies gatvėse, registracija. Norą dalyvauti Gatvės muzikos dienoje jau paskelbė 50 Lietuvos miestų ir miestelių.

Trečioji – nuo šių metų Vilniaus Pilies gatvė per Gatvės muzikos dienas taps Akustine gatve – t.y. joje gali registruotis muzikantai, pasirinkę gyvą instrumentų garsą. Ši naujovė buvo sugalvota atsižvelgiant į praėjusių švenčių situaciją, kuomet įgarsinti instrumentai nustelbdavo gyvai grojančius muzikantus.

Ir ketvirtoji naujiena – lygiai tą pačią dieną su Lietuvos gatvės muzikantais solidarizuosis Gruzijos muzikantai ir pirmą kartą išeis muzikuoti į gatves Tbilisyje.

Į Vilniuje vyksiančią Gatvės muzikos dieną taip pat atvyks svečių iš Gruzijos, Latvijos bei kitų kaimyninių valstybių.

Apibūdinkite trimis žodžiais Gatvės muzikos dieną.

Muzika, laisvė, bendrybė.

Dėkoju už pokalbį.

Patalpinta: Rašiniai