Vytautas Landsbergis: „Ėjome į gyvą ir tikrą laisvę“

Europarlamentaras, buvęs Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis. Vaidos Kalinkaitės nuotr.

Knygų mugės lankytojai gausiai rinkosi į europarlamentaro, buvusiojo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininko Vytauto Landsbergio knygos „Kaltė ir atpirkimas. Apie Sausio 13-ąją“ pristatymą. Likus beveik pusvalandžiui iki renginio pradžios prie konferencijų salės jau būriavosi nemažai žmonių. Netrukus nebeliko laisvų sėdimų vietų, dalis susidomėjusių svečių pristatymo liko klausytis už salės durų. Renginyje buvo jaučiama patriotinė nuotaika, knygos autorius dalijosi prisiminimais apie netolimą mūsų šalies istorinę praeitį.

Pristatymas prasidėjo tradicinėmis, prie knygos leidimo prisidėjusiems žmonėms skirtomis padėkomis. Už kūrybišką indėlį V. Landsbergis pagyrė leidyklos „Briedis“ atstovus. Kronikinį albumą primenančios knygos autorius pajuokavo, jog iliustracijomis ją paįvairino todėl, kad jaunimui būtų įdomiau skaityti. Trečioji Vytauto Landsbergio knyga apie kruvinuosius Sausio 13-osios įvykius taip pat ypatinga naujais, anksčiau nepublikuotais dokumentais iš autoriaus archyvo, slaptaisiais Michailo Gorbačiovo archyvais, „Wikileaks“ dokumentais ir kita, anksčiau niekur neskelbta medžiaga. Kaip teigė knygos autorius, šią knygą jis išleisti planavo Sausio 13-osios dvidešimtmečio proga, tačiau to padaryti jam neleido gyvenimas.

Viso renginio metu buvo jaučiama tautinė susirinkusiųjų vienybė, kurią sustiprindavo patriotinės V. Landsbergio išsakytos mintys. Pristatymo metu Sausio 13-osios rezistenciją europarlamentaras ne kartą palygino su Žalgirio mūšiu. Politiko nuomone, šis mūšis buvo 200 metų trukusio karo kuliminacija. Panašiai nutiko ir su Sausio 13-osios įvykiais: po ilgus metus kęstos sovietų priespaudos atėjo metas esminiam lūžiui – krauju paženklintam laisvės gynimui. Autoriaus manymu, pavykusį mūsų tautos pasipriešinimą liudija daugybė autentiškų dokumentų. „Kai kas vis dar neigia nusikaltimus. Michailas Golovatovas teigia tuo metu Vilniuje buvęs komandiruotės tikslais. Tačiau yra nuotraukų, liudijančių visą teisybę. Pavyzdžiui, vyras, gulintis ant ligoninės stalo su nutraukta koja ir rodantis pergalės ženklą. Nuostabi nuotrauka“, – sakė V. Landsbergis.

Akimirka iš dokumentinės Vytauto Landsbergio knygos „Kaltė ir atpirkimas. Apie Sausio 13-ąją” pristatymo. Vaidos Kalinkaitės nuotr.

Anot europarlamentaro, Sausio 13-osios byla yra ne tik kriminalinė, bet ir istorinė mūsų šalies laisvės byla. „Ėjome į gyvą ir tikrą laisvę. Savanoriai padarė didžiulį dalyką vardan Lietuvos laisvės“. Buvęs Atkuriamojo Seimo Pirmininkas taip pat apgailestavo, jog apie mūsų šalies atžvilgiu vykdytą Sovietų Sąjungos agresiją kitose Europos šalyse žinoma ir kalbama per mažai. V. Landsbergio nuomone, apmaudu tai, kad pasaulis žino apie karo metu vyravusius Vokietijos, Sovietų Sąjungos ir Lenkijos santykius, tačiau nėra girdėjęs apie Baltijos kelią. Renginio nuotaiką dar labiau įprasmino šie V. Landsbergio žodžiai: „Istoriją reikia žinoti. Ne tik protu, bet ir jausti širdimi“. Politikas taip pat laidė politiniams oponentams skirtas sarkastiškas replikas.

Knygos pristatymo metu dėmesio buvo skirta ir publikos žodžiui. Renginio svečiai uždavinėjo klausimus V. Landsbergiui, dalijosi įdomiais patarimais ir pasiūlymais. Vieno pristatymo svečio nuomone, šią knygą reikėtų išversti į Vakarų Europos kalbas, kad šių šalių politikai galėtų sužinoti tikrąją tiesą apie kruviną dėmę mūsų šalies istorijoje palikusius Sausio 13-osios įvykius. Renginys buvo užbaigtas trumpomis diskusijomis su autoriumi ir autografų dalijimu.

Patalpinta: Rašiniai