Pirmoji knyga – poreikio įkvėptas kūrinys

Ketvirtąją tryliktosios Vilniaus knygų mugės dieną į Litexpo parodų rūmus atkeliavo įvairaus amžiaus lankytojai, kurie galėjo dalyvauti visai šeimai skirtuose renginiuose. Būtent šią dieną nuskriausti neliko ir mažieji skaitytojai, kuriems akys raibo nuo vaikiškų knygelių gausos, o renginių įvairovė, dekoracijų spalvingumas abejingų pagrandukų tikrai nepaliko. Šią dieną savo knygą „My animals. Mano gyvūnai“, skirtą jauniesiams skaitytojams, pristatė dainininkė Erika Dženings (Erica Jennings) – Didžiulis. Daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje žinoma airių kilmės vokalistė spėja ne tik rengti koncertinius turus, mokytis, rūpintis dviem savo sūnumis, bet ir išbandyti save visiškai naujame, rašytojos, vaidmenyje.

Knygelės atsiradimo istorija

Populiarios atlikėjos pirmoji knygelė skirta vaikams, kurie šeimoje bendrauja dviem kalbomis. Tokia leidinio idėja dainininkei kilo pradėjus ieškoti dvikalbių knygelių ir supratus, jog Lietuvoje tokių leidinių stinga. „Aš su vaikais kalbu angliškai, mano vyras Jurgis – ispaniškai, tačiau norime, kad mūsų sūnūs išmoktų ir lietuvių kalbos, o knygelių, parašytų ir anglų, ir lietuvių kalba, nėra, todėl nusprendžiau pati imtis iniciatyvos, kad vaikai galėtų mokytis skaitydami eilėraštukus“, – pasakojo knygos autorė.

Erikos Dženings – Didžiulis vyras prisiminė, jog išgirdęs šį žmonos norą švelniai nusijuokė tardamas: „Taip taip, parašyk..“, tačiau sužinojęs, jog šis tikslas įgyvendintas, Jurgis Didžiulis liko maloniai nustebintas. Vyras prisipažino, jog net neįsivaizduoja, kokiais keliais šis debiutinis leidinys išvydo dienos šviesą.

Paklausta apie kūrybinį procesą Erika atsakė, jog nuo pat pradžių turėjo tvirtą viziją, kurią norėjo įgyvendinti. „Sunkiausia buvo rasti iliustratorius, kurie pavaizduotų viską tiksliai taip, kaip aš tikėjausi. Pagrindinį knygos veikėją, kosmopolitišką berniuką, aš mačiau susitaršiusį, laisvą, panašų į mano pačios vaikus. Todėl  esu dėkinga piešinių autorei Erikai Tumienei, kuriai pavyko perteikti šį įvaizdį knygos puslapiuose“, – pasakojo vokalistė. Dviejų vaikų mama taip pat atskleidė, jog rašydama eilėraštukus keletą eilučių parodydavo savo sūnums ir, jeigu jiems patikdavo, žinodavo, jog kūrybinis procesas vyksta gera kryptimi.

Erikai Dženings – Didžiulis atsakinėjant į šį klausimą jos vyras net pašmaikštavo: „Namie turime dvi jūrų kiaulytes, kurios išbando naujoves“. Taigi tokia dvikalbės knygelės „My animals. Mano gyvūnai“, pasirodžiusios prekyboje praeitą rudenį, sukūrimo istorija.

Jauki renginio atmosfera

Knygos pristatyme Erika Dženings į pagalbą pasikvietė savo vyrą Jurgį Didžiulį, kuris ne tik padėjo žmonai atsakinėti į klausimus lietuviškai, bet kartu padainavo keletą dainų iš savo naujojo muzikinio projekto. Ši idėja ne tik pritraukė daugiau knygų mugės lankytojų, bet ir pamalonino susirinkusių vaikų bei jų tėvelių ausis. Tai buvo galima suprasti iš auditorijos aplodismentų bei noriai pritariančių balsų.

Erika ir jos vyras Jurgis knygos pristatymą praturtino dainomis, kurios sukūrė jaukią atmosferą. Justinos Ilkevičiūtės nuotr.

Rašytojų gretas papildžiusi debiutantė padovanojo keletą knygų tiems, kurie nepabijojo užduoti galvoje kylančių klausimų. Jaunieji mugės dalyviai buvo aktyvūs, klausinėjo apie autorės vaikystės knygas, įterpdavo nebrandų, vaikišką komentarą ir būriavosi, kad galėtų nusifotografuoti kartu ar gauti autografą.

Knygų mugėje Erika Dženings – Didžiulis nuoširdžiai padėkojo leidyklos „Alma littera“ kolektyvui, kuriam padedant  ši knygelė įgijo realų pavidalą. „Prireikė pusės metų parašyti visus eilėraštukus, dar tiek pat sukurti iliustracijoms“, – pagalvojusi atsakė Erika. Taip pat dainininkė užsiminė, jog vyresnėlis jos sūnus Pranas supranta, jog ši knygelė yra jo mamos ir susidomėjęs skaito, tačiau jaunėlis Antanas tam dar per jaunas. Tiesa, knygos pristatyme žinomos bei kūrybingos šeimos vaikų išvysti neteko, tačiau jaunųjų skaitytojų susidomėjimo buvo sulaukta.

Ateities lūkesčiai

Pradedančioji rašytoja atskleidė, jog pavasarį galime tikėtis ir antrosios knygelės, kurioje kosmopolitiškas knygos veikėjas, berniukas, tęs gyvenimo pažinimo kelionę. Smulkmenų atlikėja neatskleidžia, tačiau teigia, jog idėją jau turi, beliko ją įgyvendinti.

Nuoširdus Erikos Dženings – Didžiulis atsakymas į klausimą, kaip ji jaučiasi naujajame kūrėjos vaidmenyje, kaip tai praturtino jos asmenybę, nuskambėjo taip: „Tai nebuvo kažkokia kita karjera, kurios aš siekiau dėl tam tikrų tikslų. Knygelė išleista todėl, kad jos reikėjo, noriai sekėsi dirbti, man tai patiko, kol galiausiai mes jau galime išvysti apčiuopiamą rezultatą“.

Belieka tik pasidžiaugti išleistos knygelės sėkme, jos svarba dvikalbių šeimų vaikams bei tikėtis, jog Erikos kūrybingumas neišblės ir tėveliai galės stebėti, kaip jų vaikai ne tik noriai praturtina savo vaizduotę, bet ir mokosi svetimų kalbų.

Patalpinta: Rašiniai