Pasaulinę poezijos dieną skambėjo Maironio eilės

Renginio vedėjas prof. B. Stundžia ir liaudies dainų atlikėja V. Pavilionienė susimąstę klausėsi Maironio eilių. Autorės nuotr.

Vilniaus universiteto Filologijos fakultete buvo surengta popietė, skirta Pasaulinei poezijos dienai ir Maironio 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Renginys „Maironis – Lietuvai ir pasauliui“ vyko V. Krėvės auditorijoje, kurioje skambėjo Maironio poezija įvairiomis pasaulio kalbomis.

Renginio pradžioje žodį tarė Vilniaus universiteto profesorius Bonifacas Stundžia. Tuomet apie poeto kūrybos svarbą mūsų tautai, jo kūrybos išskirtinumą pasakojo literatūros tyrinėtoja, prof. hab. dr. Viktorija Daujotytė. Profesorė taip pat pasidalino savo vaikystės prisiminimais: „Maironis buvo mūsų namuose. Maironį mintinai mokėjo mano motina. Maironio tomelį reikia turėti kiekvienam lietuviui“.

Popietėje žinomiausius Maironio eilėraščius „Trakų pilis“, „Išnyksiu kaip dūmas“, „Eina garsas“ ir kitus buvo galima išgirsti lenkų, anglų, vokiečių, prancūzų, latvių, rusų, italų, armėnų ir net esperanto kalbomis. Renginyje dalyvavusi lietuvių liaudies folkloro dainininkė, buvusi fakulteto auklėtinė Veronika Pavilionienė poeto kūrybą perteikė dainomis. Poetė ir vertėja Marytė Kontrimaitė pralinksmino auditoriją, ironiškai pasipiktinusi armėniško eilėraščio „Užtrauksim broliai naują giesmę“ versijos netikslumu ir prisipažino: „Čia atėjau iš meilės Maironiui. Jį ne tik galima mylėti. Jį reikia mylėti“.

Renginį užbaigė filharmonijos solistas Danielius Sadauskas Maironio eilėračiu „Kur bėga Šešupė“, jam akomponavo kompozitorė Jūratė Baltramiejūnaitė.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos