Muziejai kitu kampu

Aktorius Audrius Bružas. Aušros Šiaulytės nuotr.

2012 – ieji Seimo nutarimu paskelbti Muziejų metais. „Metas nuvalyti dulkes nuo eksponatų. Tebūnie šie metai atviri, draugiški ir įkvepiantys. Muziejų metai be dulkių!“ tokiu šūkiu mugės lankytojus pasitiko aktoriai Kirilas Glušajevas ir Audrius Bružas. Pastarasis prisipažino, kad Lietuvos muziejuose lankosi retai, tačiau nuolatos mąsto, jog būtų pats laikas pradėti tai daryti.

Teatro „Kitas kampas“ aktoriai salei, pripildytai ne tik jaunų, bet ir pagyvenusių žmonių, pristatė teatralizuotą improvizaciją, kurios tikslas — parodyti žmonėms, kad muziejų lankymas nėra nuobodus ir senamadiškas dalykas.

„Tikslas yra sudominti žmogų, kad jis ateitų, daug ką pažintų per muziejus“, — kalbėjo Audrius Bružas.

Renginio metu žiūrovai ne tik stebėjo improvizacijas, bet ir patys buvo į jas įtraukti: scenoje nemažai laiko praleido 2 savanoriai, o padėti kurti įvairias situacijas galėjo kiekvienas nepabūgęs užduoti klausimą, pateikti savo pasiūlymą, tačiau tai dar ne viskas. Smalsuolių apetitą tenkino aktorių pasakojamos istorijos iš muziejų archyvų ir pateikiami įdomūs, daugeliui nežinomi faktai.

Audrius Bružas ir Kirilas Glušajevas (dešinėje). Aušros Šiaulytės nuotr.

Tai, kad 1927 metais lietuvių laivas į Australiją gabenantis medieną, taip pat, iš Afrikos į Angliją plukdė paukščių mėšlą vadinamą guanu, žinojo tikrai ne kiekvienas, todėl žiniomis kitus žiūrovus pralenkęs vaikinas buvo apdovanotas knyga.

Taip pat retas kuris būtų pasakęs, jog Lietuvoje yra 102 muziejai, kuriuose per metus apsilanko beveik 3 milijonai žmonių arba kad turistai labiausiai lanko Genocido aukų muziejų.

Akivaizdu, kad žiūrovai ne tik gerai praleido laiką bei smagiai pasijuokė, bet ir sužinojo šį tą naudingo.

Aktoriai Audrius Bružas ir Kirilas Glušajevas į savo interpretacijas įpindami muziejus parodė, kad jie ne nuobodūs, o jų lankymas nėra senamadiškas dalykas. Juose tiek jauni, tiek vyresni žmonės gali lengvai rasti įdomių dalykų, patenkinti savo smalsumą. Galbūt šis žaismingas renginys ne vieną paskatins kitaip pažvelgti į muziejus ir dažniau juose apsilankyti.

Patalpinta: Rašiniai