D. Zelčiūtė: „Abi nešėme girto aktoriaus portfelį. Ir Akvilė, ir aš“

Knygoje „Gastrolės“ beveik neatskiriamai susipina autorės Dovilės Zelčiūtės ir romano herojės dvylikametės Akvilės gyvenimai.

Dešimt žingsnių tiesiai ir staigus šuolis į šoną. Poetė, dabar ir prozininkė, Dovilė Zelčiūtė savo skaitytojus nustebino išleidusi romaną „Gastrolės“. Kūrinio pristatyme Knygų mugėje „Alma littera“ redaktorė Vaiva Ališankienė sakė: „Šiandien, visą dieną stovėdama prie stendo, baksnodama pirštu į ženklelį ant knygos – romanas, Dovilės gerbėjams įrodinėjau, jog naujoji rašytojos knyga, visai ne poezijos rinktinė, o romanas“. „Gastrolės” – D. Zelčiūtės pirmasis romanas ir vienuoliktoji knyga.

Teatralumo ir tiesos pynė

„Gastrolės“ – knyga, pasakojanti paauglės meilės istoriją trisdešimt metų už save vyresniam, garsiam aktoriui Vanagui. Pagrindinė romano herojė – paauglė Akvilė neįsivaizduoja savo gyvenimo be teatro, atstojančio jai ir tikruosius namus, ir apskirtai – tikrovę. Pasaulis – tik iliuzija, be dėsnių ir tvarkos, o teatras – vieta, kurioje laikomasi bent jau dramaturginių spektaklio taisyklių. Romano „Gastrolės“ pasakojimui autorė pasirinko autentišką laiką – sovietmetį, laikotarpį prieš Atgimimą. Konkreti veiksmo vieta – Kaunas, dramos teatras.

Pati D.Zelčiūtė apibūdindama savo knygą tvirtino: „Aš nežinau kiek mūsų gyvenime teatralumo, kiek tiesos. Kas lieka mūsų prisiminimuose? Aš visuomet to tikrumo ieškau, todėl ir ši knyga apie tai“.

Romano pagrindinė herojė Akvilė, tarsi D. Zelčiūtės prototipas. Knygos autorė, kaip ir jos herojė Akvilė, gyvena aktorių šeimoje, turi vyresnę seserį, ir nuo mažens rašo poeziją. D. Zelčiūtė tokį pastebėjimą vertino taip: „Jei pasakyčiau, kad viskas romane yra melas – tai būtų tiesa, jei pasakyčiau, kad viskas tiesa, tai irgi būtų teisybė. Taip, man taip pat buvo dvylika ir aš taip pat, kaip ir Akvilė, nešiojau girto menininko portfelį“.

Knyga ir klampina, ir pakylėja

Knygos pristatyme dalyvavęs Lietuvos diplomatas Evaldas Ignatavičius, D. Zelčiūtės romaną vertino iš vyriškos pusės: „ Perskaitęs šią knygą supratau, jog vyrui susišnekėti su moterimi yra neįmanoma. Skirtingai nei moterys, aš šią knygą skaičiau du mėnesius. Kiekvienas jos puslapis man buvo labai klampus, aš nuolat pasiklysdavau detalėse“.

„Alma litera“ redaktorė – kordinatorė Vaiva Ališankienė, kalbėdama apie romaną, tikino: „ Mane stebina toks gebėjimas apsinuoginti ir skaitytoją paversti viso to bendrininku. Dovilė – talentinga žodžio meistrė. Aš šią knygą perskaičiau tarsi valgydama saldžią uogą“.

D. Zelčiūtė – poetė, dramaturgė, eseistė, fotomeninkė, pirmosios lietuviškos erotinės poezijos rinktinės – „Dar minutėlę pusvalandį“ autorė, prisiminimų apie rašytoją Jugą Ivanauskaitę „Jurga. Atsiminimai, pokalbiai, laiškai” knygos sudarytoja.

Patalpinta: Rašiniai