Meno muziejus šventinių metų sūkuryje

Muziejus įsikūręs Mažuosiuose Radvilų rūmuose. Autorės nuotr.

2010 m. balandį Seimas nutarė paskelbti 2012-uosius Muziejų metais. Jais siekiama ne tik paminėti pirmojo viešojo muziejaus – Dionizo Poškos Baublių – Šilalės rajone įkūrimo 200-ąsias metines, bet ir parodyti visuomenei muziejų svarbą Lietuvos kultūriniame ir istoriniame kontekste, paskatinti žmones iš naujo atrasti muziejų. Kaip teigė istorikė, politologė, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus (LTMKM) direktorė Regina Lopienė: „Muziejui nepelnytai uždėta konservų dėžutės etiketė. Muziejus visada gyvas.“

Pasak muziejaus vadovės, didinti muziejaus žinomumą, gerinti įvaizdį paprastai yra gana sudėtinga – tam trukdo lėšų stygius. Didesni, nacionaliniai muziejai ne tik sulaukia daugiau lankytojų, bet ir lengviau gauna paramą iš valdžios institucijų. Ne tokios didelės reikšmės, mažesnį lankytojų srautą turintys muziejai nėra pajėgūs daug užsidirbti. Rėmėjų surasti sunku, nes ryšių su visuomene sričiai neskiriama daug lėšų, yra svarbesnių išlaidų. Nepaisant to, jog proginių metų programai finansuoti valstybė oficialiai skyrė vos tris milijonus litų, o žinant, kad Lietuvoje veikia daugiau nei šimtas muziejų, tai yra visai nedaug, Muziejų metai – puiki proga šiek tiek pataisyti padėtį.

To siekdamas LTMKM šiemet žada surengti renginių ir už muziejaus sienų. Jau šį mėnesį, nuo kovo 27-osios – Teatro dienos – vykstanti artistų, menininkų portretų paroda Seime. Vėliau, gruodį, papildyta ir išplėsta ji persikels į muziejų. Taip pat Lietuvos muziejų asociacija įpareigojo LTMKM organizuoti jungtinę mugę „Muziejai be sienų“, skirtą Tarptautinei muziejų dienai, vyksiančią gegužės 18 dieną, kurioje dalyviai demonstruos savo edukacines programas.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus Vilniaus gatvėje. Autorės nuotr.

Be to, muziejus atsinaujina ir savo viduje – numatomi pakeitimai nuolatinėje ekspozicijoje. Bus išimta aktorės, režisierės Unės Babickaitės memorialinių daiktų ekspozija. „Atėjo laikas. Medžiaga ilgai kaboti negali“, – sakė muziejaus direktorė. Vietoj jos bus įrengtas memorialinis žymaus tarpukario dainininko Kipro Petrausko kambarys. Taip pat artimiausiu metu muziejuje bus atidaryta scenografo Liudo Truikio paroda.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus įkurtas 1926-aisiais metais Kaune, Vinco Krėvės ir Balio Sruogos, kuris taip pat buvo pirmasis muziejaus direktorius, iniciatyva. Dabartinis vardas muziejui suteiktas 1992 m., į Mažųjų Radvilų rūmų pastatą Vilniuje persikraustė 1996 m. Pasak dabartinės direktorės, šis rekonstruotas pastatas yra vienas iš dalykų, kurie daro muziejų įdomiu lankytojams bei išskirtiniu. Anksčiau šiame pastate buvo pirmasis Vilniaus viešasis teatras, o tai puiki vieta meno muziejui. „Menininkų gyvenimas visada įdomus, visų kraštų lankytojams. Kas domisi kinu, teatru, muzika, ateina ir pas mus“, – sakė R. Lopienė. Direktorės nuomonei neprieštarauja ir muziejaus lankytoja, vilnietė studentė Lina: „Gėrėtis nuostabiomis parodomis padeda ne tik jauki muziejaus atmosfera, bet ir eksponatų  pateikimo įvairovė. Įėjęs į salę dėl jos išdėstymo ir fone grojančios muzikos pasijunti lyg teatro užkulisiuose ar netgi filme“. Muziejaus pastatas nuolat atnaujinamas, šiuo metu statoma kino salė.

Patalpinta: Rašiniai