Donskio komunikacija – trijų viename iššūkis

„Viena vertus, aš dirbu kaip europarlamentaras. Kita vertus, bet kokia jaunų žmonių auditorija, manyje vis tiek mato pedagogą. Jie prisimena, kad aš dėstytojas. Man būtų kvaila ateiti ir pradėti elgtis, kaip senam partiniam politikui“, - apie savo veiklų atskyrimus kalba Leonidas Donskis. Vytenio Radžiūno nuotr.

Susitikti su užkietėjusiu akademiku nejauku, nes įtariu, kad išgirsiu ne vieną izmą. Kad kalbėsime apie fikcijas vietoje išsigalvojimų. Tačiau nuostabu yra tai, kad užrašęs visą pokalbį su Leonidu Donskiu randu vos keletą tokių išradimų. Europos Parlamento (EP) narys gyvai pasidalina savo komunikacija su rinkėjais.

Kalbame apie tai, kaip jis bendrauja. Kaip viešumoje persipina buvimas akademiku ir politiku. Koks šio žmogaus santykis su žiniasklaida. Tiesa, bendraudami negalime pamiršti ir jo praeities. Juk šis žmogus buvo gana glaudžiai susijęs su žurnalistika ir turėtų gerai pažinoti žurnalisto darbą.

„Viena vertus, reikia nuolatos papasakoti visuomenei, apie tai ką tu dirbi ir kiek garbingai bei sąžiningai tu atlieki tą darbą, kurį turi atlikti gavęs mandatą. Tačiau, aš puikiai supratau, kad iš dalies tu ne tik siunti žinias, kad šauniai arba ne taip šauniai dirbi EP, bet tu pats informuoji visuomenę apie tai, ko žurnalistai ne visada žino“, – prasitaria europarlamentaras. Tai masina pasigilinti, kur gi galime pamatyti tai, ką ne visada iškapsto nuolat šniukštinėjantys žurnalistai.

Viena iš virtualių vietų yra L. Donskio interneto svetainė. Į ją užėjus iš karto reikia pasirinkti vieną iš trijų sričių, kuriose jis veikia. Be kita ko, solidus ir patogus svetainės dizainas. Pasakytume donskiškas. Pradžiai pasirenku politiką. Naujienų čia nemažai. Bent kas savaitę gimsta nauja. Tiesa, pastovumo neįžvelgiu, sunku pasakyti, kurią dieną ar kiek kartų per atitinkamą laikotarpį jis paskelbia ką nors naujo.

Naujienų svetainės „Delfi“ internetiniame dienoraštyje politiko publikacijų gerokai mažiau, bet daugiau Lietuvos aktualijų tyrimo, klausimų ir pamąstymų. Be to, EP narys bendrauja socialiniame tinkle „Facebook“. Po jo komentarais galima pastebėti įvairių amžiaus grupių atstovų pasisakymų. „Man labai pavyko, nes mano biuras labai greitai suprato, koks aš esu ir pradėjo konstruoti būtent tokią visą komunikaciją, kokiai matyt aš ir galėčiau būti dėkinga dirva. Priešingu atveju su manimi nieko doro turbūt neišeitų,“ – džiaugiasi L. Donskis.

Trys viename

Sudaryti šio politiko komunikacijos planą yra savotiškas iššūkis. Mat reikia tą patį žmogų padalinti į tris asmenis. Rašytojas, akademikas ir politikas. Tačiau pastarąsias dvi veikimo sritis labai veikia trečioji, kuri ir pakeitė profesoriaus įvaizdį viešoje erdvėje. „Mano komentarai yra suvokiami kaip politiko komentarai net jeigu jų turinys bus labiau analitinis, labiau akademinis negu standartinio politiko“, – pastebi L. Donskis.

Galima susidaryti įspūdį, kad politikavimas užima vis didesnę dalį jo gyvenime. Kita vertus, galbūt ir galima ir patikėti, kad tos trys pagrindinės veiklos yra beveik tokio pat dydžio trys trečdaliai aktyvaus laiko L. Donskio gyvenime. Todėl interneto svetainėje trys pasirinkimai. Todėl skaitome jo knygas, bėgame akimis per politinius ir analitinius straipsnius apibertus žurnalistikos prieskoniais. Dėl to einame į jo paskaitas, kurių, beje, kuo toliau tuo mažiau.

Taip pat EP narys prabyla, kad sunku atsieti savo skirtingas veiklas taip, kad jas atskirtų ir visuomenę. Reikia įdėti pastangų, kad jai nepasirodytų, jog filosofas rašo knygas, norėdamas pareklamuoti save kaip politiką. Tai būtų visiškas kičas, mano L. Donskis. „Be abejo, balansą surasti nėra paprasta. Aš pripažįstu, kad nemokėčiau to padaryti. Nežinočiau, kaip normaliai apie save kalbėti kūrybine prasme ir tuo pat metu prisistatyti kaip politikui“, – sako visuomenės veikėjas.

Pažįsta žurnalistiką

Buvęs televizijos laidos vedėjas prasitaria, kad jo bendravimas su žiniasklaida stipriai pasikeitė, kai jis tapo politiku. „Mano paties santykis su žiniasklaida labai pasikeitė patekus į parlamentą. Tai natūralu todėl, kad aš buvau šiokia tokia Lietuvos viešosios erdvės dalis. Ir kaip akademinis žmogus, ir kaip laidos vedėjas aš buvau įpratęs prie to, kad tam tikrą dalį žurnalistinio darbo tenka dirbti pačiam“, – pripažįsta L. Donskis. Tačiau jis sako, kad niekada nelaikė ir nelaiko savęs žurnalistikos profesionalu.

Tačiau, žurnalistinių žinių jis turi ir jas pritaiko savo publikacijose. „Esu filosofijos profesorius, bet vis dėlto laidos vedimas, komentarų rašymas objektyviai mane priartina prie žurnalistams artimos problematikos“, – mano politikas.

Tačiau jis sudaro ir įspūdį, kad biurui leidžia labai laisvai kurti jo įvaizdį visuomenėje. Turbūt tai ir yra gerai išmanančio žiniasklaidą politiko bruožas: nepaisant gerų savo žinių, įvaizdį atiduoti turintiems dar geresnes žinias. „Aš esu tik fragmentas, kuris atkeliauja su kitais politikais į tą patį bendrą kontekstą ir jau specialistai su tuo visu susitvarko“, – galiausiai prasitaria Leonidas Donskis.

Patalpinta: Interviu