Kodėl Rusijos revoliucija pagaliau transliuojama per televiziją

Valdantysis Rusijos duetas, dėl neva suklastotų rinkimų į Rusijos Dūmą ant kojų sukėlęs kelias dešimtis tūkstančių pasipiktinusių protestuotojų. Rusijos prezidento tarnybos nuotr.
Valdantysis Rusijos duetas, dėl neva suklastotų rinkimų į Rusijos Dūmą ant kojų sukėlęs kelias dešimtis tūkstančių pasipiktinusių protestuotojų. Rusijos prezidento tarnybos nuotr.

Masiniai protestai prieš balsavimo rezultatų klastojimą prisidėjo prie propagandinių televizijos žinių žlugimo. Gruodžio 10 d. vakarą Rusijos gyventojai įsijungę televizorius išvydo nematytą dalyką. Šalyje, kurioje televizijos naujienose ilgai vyravo detalūs pranešimai apie tai, ką valdantysis duetas – Dmitrijus Medvedevas ir Vladimiras Putinas nuveikė tą dieną, vienas pranešimas vakaro žiniose atrodė visiškai kitaip.

Vakaro žinios parodė masinius protestus Maskvoje, kur per 50 tūkstančių žmonių susirinko reikalaudami naujų rinkimų. Kitą dieną po parlamento rinkimų Maskvoje susirinko tūkstančiai žmonių, opozicijos vadovai buvo sulaikyti ir įkalinti penkiolikai parų. Tačiau valstybinė televizija apie tai neužsiminė nė žodžiu. Televizijos „Pirmasis kanalas“ transliavo provyriausybiniame mitinge šokančių ir V. Putino vardą skanduojančių paauglių nuotraukas.

Vienas „NTV“ žurnalistas viešai paskelbė, kad jis atsisakys skaityti šeštadienio žinias, jei jose nebus paskelbta apie protestą. „Jau daug metų egzistavo nerašytas susitarimas tarp vyriausybės ir televizijos stočių, ką jos gali ir ko negali parodyti, tačiau kai vis daugiau ir daugiau žmonių turi prieigą prie interneto, tai neveikia. Žmonės stebi įvykius internete ir supranta, kad tai nesutampa su tuo, ką jie mato per televiziją“, – teigė Tina Kandelaki, „Apostol Media Group“, kuri prodiusuoja įvairias laidas populiariausiuose Rusijos televizijos kanaluose, bendrasavininkė.

Gruodžio 10 dienos proteste dalyvavo ir Leonidas Parfionovas, vienas garsiausių Rusijos žurnalistų. Niekada nepasižymėjęs radikaliomis pažiūromis, praėjusiais metais jis nustebino televizijos personalą, kai per savo padėkos kalbą apdovanojimų ceremonijoje išsakė požiūrį: „Valstybinių kanalų korespondentams valdžios pareigūnai nėra nauji subjektai, o jų vadovų vadovai“, – teigė jis. „Tai reiškia, kad korespondentai visiškai nėra žurnalistai, bet pareigūnai, paklūstantys ir besivadovaujantys vyriausybės veiksmų logika“.

Protesto metu L. Parfionovas paragino minią imtis iniciatyvos ir reikalauti kitokio tipo televizijos vietoje televizijos, teikiančios „Šiaurės Korėjos tipo reportažus“. „Jūs esate vieninteliai žmonės, kurie gali pakeisti televiziją“, – sakė jis.

Rusijos spauda yra kur kas gyvesnė, nes joje figūruoja nepriklausomos ir priešingą nuomonę išreiškiančios publikacijos. Tačiau net ir spauda patiria apribojimus.

Žurnalo „Kommersant Vlast“ redaktorius Maksimas Kovalskis buvo atleistas savininko, oligarcho Ališerio Usmanovo, kuriam priklauso ir Londono „Arsenal“ futbolo klubas. Žurnalas paskelbė balsavimo biuletenio nuotrauką, kur raudonai užrašytas V. Putiną įžeidžiantis užrašas. A. Usmanovas pareiškime spaudai teigė, kad žiniasklaidoje negali būti chuliganizmo ir taip pat atleido dar vieną leidyklos darbuotoją.

Parengta pagal užsienio spaudą

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje