Kaip lrytą pagrobė opera bomba…

Uvertiūra:
Nustebino tai, kad kitos žiniasklaidos priemonės į lrytas.lt provokaciją penktadienio rytą reagavo aklai – nė vienas kolega iš kitų leidinių nepaskambino redakcijos žurnalistams ir nepasiteiravo, ar tikrai redaktorius Rimvydas Valatka prapuolė su maišu ant galvos(…). Žinia apie suvaidintą [vyriausiojo redaktoriaus]„pagrobimą“ tapo penktadienio ryto bomba. Ji pramušė sieną 11 puikių rašinių, kuriuos galima rasti portale: Koks lietuvių humoro jausmas? Kodėl tauta virto minia? Kodėl šiandienos Lietuvoje nebelieka herojų?(…)“ Dalia Ibelhauptaitė, http://www.lrytas.lt/-13186672861317814314-diena-po-r-valatkos-pagrobimo-spektaklio-labiausiai-mums-nepatinka-veidrodyje-matomas-vaizdas.htm

***

Pirmo veiksmo pamąstymas

– Aš esu konvergencija: galiu sukergti operą, žurnalistiką ir kriminalinį nusikaltimą.
– Puiku, tada paverski žiniasklaidos mediją įnagiu, kur atsirastų nuotykio žanras, o faktai tegu eina į operą.
– O žurnalistika?
– Žurnalistika čia yra tik priemonė pameluoti, apgauti, dramatizuoti – t.y. padaryti tokią provokaciją, kuri jaudintų masinį skaitytoją ir žiūrovą. Juk realaus kraujo nėra – na, gal truputis kečupo. Žaiskime!

***

Antro veiksmo pamąstymas

Tiek įsivaizduojamo dialogo. Paskui, kai paaiškėja, jog redaktorius – deja, deja – nepagrobtas, galima skaitytojui ir žiūrovui pasakyti: ak, tai tik žaidimas, kad tave, kvaily, sudomintumėme, nes juk tu neskaitai knygų, neini į „bohemiečių“ pastatymus, jeigu ten nėra mėsininko, apskritai nesidomi kultūra ir tikriausiai net „ae“ nemoki ištarti prieš kiekvieną žodį – taip, kaip visa tai daro talentinga ne tik operos, bet ir laikraščio režisierė.
Akivaizdu: profesionalų jėgomis (!) medijų konvergencija pranoksta žiniasklaidos teorijas. Bet kvailas, vis dar ieškantis faktais apkeptos naujienos skaitytojas/žiūrovas jau gali galvoti: kam man toks kiekvienas rytas, kur provokuojama?! Tegu tokia žurnalistika susideda savo profesinius gebėjimus į moterišką rankinę ir eina į teatrą.
Dalia nesuvokia, kodėl jos spektaklio nepamatė visa Lietuvos žiniasklaida!?! Juk ji taip puikiai taranavo auditoriją! @ -mėta,  dėl to nieko negalime padaryti: kai įlipi ne į savo vėžes, gali baloj atsidurti, tačiau už tai režisierius nepakaltinamas. Bet užtat įsitikinome: lrytas jau yra ir tėra teatras..!
Ar žiūrėsime?..

***

Epilogas

O gal herojai tiesiog pavargo ir paseno?.. Ir mėto „sprogmenis“ neišeidami iš namų – su maišu ant galvos.

Andrius Vaišnys
Doc. dr. Andrius Vaišnys

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida