Poezija, kuri įvyksta per sutrenkimą

Slem poezija kaip ir Makdonaldas, lubinai ir bulvės atkeliavo iš Amerikos. Kelionė užtruko tiek laiko, kad milijoną kartų perskaityti „Anykščių šilelį“. Simboliška, kad atsirado slemas (1986 m.), reiškiantis pokštelėjimą, trenkimą ar nedidelį sprogimą,  bene lietuviškiausiame Šiaurės Amerikos mieste – Čikagoje. Tuo tarpu Lietuvoje rimčiau šia poetine veikla pradėta užsiimti tik prieš kelerius metus.

Slemas – poezijos žanras,  kuriame svarbiausia – kontaktas su publika. Autorius, dar vadinamas slemeriu, žiūrovus tiesiog privalo įtikinti savo kūriniu. Tuomet ir įvyksta tai, kas vadinama trinktelėjimu, priverčiančiu pakelti aukščiausią balą – dešimtuką.

Šis žanras patogus savo galimybėmis protestui, manifestacijoms, išrėkti politinei neteisybei arba pasakyti vaikinui, sėdinčiam prie gretimo stalelio, kad tau patinka jo švarkas. Tiesa, tai pasakyti reikėtų bent minimaliai poetiškai.

Slemas nėra poezija,  pretenduojanti į brandžios poetikos lentynas, greičiau tai kelių minučių atkarpa, per kurią kūrinys turi įvykti. Paprasčiau pasakius, eilėraščio autorius užlipa ant scenos ir skaito savo (arba kito autoriaus) kūrinį. Tokio pasirodymo metu itin svarbus atlikimas, sugebėjimas įtikinti, kad tai, ką sakai, yra juokinga arba atvirkščiai – sopiai graudu. Tuomet ateina eilė publikos saviraiškai – balsavimui dešimtbalėje sistemoje.

Dažnai slemo tekstai, atskirti nuo atlikimo, prarandą vertę, yra padriki, suprantami tik autoriui, arba beviltiškai banalūs. Šis viešas poetinis aktas paprastai dvasiškai išrengia skaitantįjį publikos akivaizdoje, nes  geras slemeris – nuoširdus ir atsidavęs.

Lietuviškoji trinktelėjimų poezijos tradicija dar tik pradėjo formuotis – iš pradžių poezijos vakarai rengti „Fluxus Ministerijoje“, dabar – „Bix‘ų“ bare. Slemas ilgainiui pretenduoja tapti laisvalaikio praleidimo forma – nes neįpareigojančią poeziją sukergus su bokalu alaus, išeina visai neblogas atsipalaidavimo ir saviugdos kokteilis. Be to, norint pasirodyti tokiose poetinėse varžytuvėse nebūtina meistriškai valdyti plunksnos ar vaidinti teatre. Šių varžytuvių organizatorius Domas Raibys pripažįsta, kad norint dalyvauti slemo poezijos turnyre – tereikia turėti ką pasakyti.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RQU6vY7QjS0

Patalpinta: Rašiniai