Sostinės centro pašonėje – kitokios miesto gatvės

Šilutės gatvė – viena iš daugelio neasfaltuotų gatvių Vilniaus Šnipiškių rajone. Autorės nuotr.
Šilutės gatvė – viena iš daugelio neasfaltuotų gatvių Vilniaus Šnipiškių rajone. Autorės nuotr.

Jei nori bent trumpam atitrūkti nuo miestą gaubiančios rutinos, turi kelias laisvas minutes ir esi Vilniaus centre, tai padaryti visai nesunku – pirmyn! Žaliuoju tiltu pereini į dešinįjį Neries krantą, šį kartą taupydamas laiką bei centus pro prekybcentrius tik prabėgi, kairiuoju šonu prasiiri pro ,,Verslo uostą“ ir atsiduri Giedraičių gatvėje. Tai viena iš nedaugelio asfaltuotų gatvių šioje Šnipiškių dalyje.

Šnipiškės – 3 kv. km apie 20 tūkst. įvairių tautybių gyventojų turintis rajonas miesto centro pašonėje, dėl jame kuriamo dangoraižių kvartalo ir palankios vietos dažnai vadinamas naujuoju sostinės centru. Vis dėlto vilniečiai labiau pamėgę Šanchajaus pavadinimą, nes čia gausu apleistų ir dar gyvenamų medinių namų, kuriuose nėra kanalizacijos, vandentiekio, dujotiekio. Statybų bumo metu spauda mirgėjo pranešimais apie tokių ir pagalbinių namų tyčinius padegimus dėl vertingų žemės sklypų.

Nors vietiniai gyventojai šioje rajono dalyje jaučiasi pakankamai saugūs, neretas miestietis vengia Šanchajaus, ypač naktimis. Baiminamasi sutikti asocialių asmenų, susidurti su agresyviai nusiteikusiais jaunuoliais, lojančiais  šunimis. Taip pat nesaugumo jausmą stiprina neasfaltuotos, be šaligatvių ir tik vietomis apšviestos gatvės.

Šilutės, S. Fino, Kernavės, Daugėliškio, Širvintų, Saracėnų – tai tik kelios Šnipiškių gatvės, kurios grįstos akmenimis, padengtos žvyru. Itin prasta kelių padėtis būna po žiemos, juos darko atsiradusios duobės. Šnipiškių seniūnas Jonas Šerėnas teigia, kad, kaip ir kasmet, pavasarį, duobės bus lyginamos greideriu. Jau dabar kai kuriose gatvėse susemtas smėlis greitu metu bus išvežtas.

Paklaustas apie gyventojų iniciatyvumą, seniūnas prasitarė nesulaukiantis vietinių pasiūlymų, pageidavimų gerinti kelių būklę. Anot jo, tokia gyventojų iniciatyva šiuo metu nepadėtų. Rajono ateities perspektyvos svarstomos jau daug metų, tačiau jų įgyvendinimas dėl valstybės lėšų ir investuotojų trūkumo yra sustojęs.

Centrinėje sostinės dalyje ryškus kontrastas tarp dangoraižių kvartalo ir greta stovinčių pastatų. Autorės nuotr.
Centrinėje sostinės dalyje ryškus kontrastas tarp dangoraižių kvartalo ir greta stovinčių pastatų. Autorės nuotr.

Jau sudaryta ir savivaldybės patvirtinta Šnipiškių raidos programa, aukštuminių pastatų išdėstymo planas. Tarp apleistų ir apgriuvusių pastatų yra išlikę didelės architektūrinės vertės XX a. pradžioje statyti gyvenamieji namai, kurie 2004 metais įtraukti į Vilniaus miesto savivaldybės medinės architektūros apsaugos programą. Šnipiškės priskirtos centriniam miesto urbanistinių teritorijų sąrašui (kartu su Antakalniu, Žvėrynu ir kitais). Ruošiamos galimybių studijos, kaip, išsaugant ir restauruojant minėtą kultūrinį paveldą, sukurti šiuolaikišką, dieną ir naktį gyvą, turistų lankomą rajoną sostinės centre.

Kol kas tai tik ateities vizijos. Šiandieninis Šanchajus nėra itin populiarus tiek tarp į šalį atvykstančių turistų, tiek tarp sostinės gyventojų. Pasivaikščiojimas siauromis neasfaltuotomis gatvelėmis, dar išlikusi senoji architektūra, įdomus gyventojų kontingentas ir stulbinantis viso to kontrastas su prabangiais stikliniais dangoraižiais dažnai traukia tik ekstremalių pojūčių mėgėjus. Kodėl neimti ir nepaskirti popietės, valandos ar keliolikos minučių pasimatymui su visai kitokiu Vilniumi? Vilniumi, kuris atitrauks nuo miesto ūžesio ir tikrai nustebins. Vilniumi, kuris mažai pažįstamas, bet visai šalia.

Patalpinta: Rašiniai