Istorinės žydų asmenybės Vilniaus gatvėse

Paminklas Vilniaus Gaonui Žydų gatvėje. Autorės nuotr.
Paminklas Vilniaus Gaonui Žydų gatvėje. Autorės nuotr.

Kulniuojant siauromis Vilniaus senamiesčio gatvelėmis galima pajusti istorijos dvasią. Čia vis dar įmanoma išvysti miesto gynybinės sienos fragmentus, pamatyti simbolius, primenančius senąjį miestą ir jo žmones. Istorija pulsuoja ne tik pastatai, bet ir gatvių pavadinimai. Dvi Vilniaus senamiestyje esančios gatvės, kurios anksčiau priklausė žydų getui, pavadintos istorinių asmenybių vardais – Gaono ir Marko Antokolskio.

Siekiant išsiaiškinti, ką žmonės žino apie šias dvi asmenybes, sostinės gatvėse žmonių buvo teirautasi, kas yra šios asmenybės, kuo jos garsios, bei kurioje vietoje išsidėsčiusios minėtosios gatvės.

Paklausus, kas yra Gaonas, didžioji dalis praeivių nesugebėjo tiksliai įvardyti jo nuopelnų. Tiesa, kai kuriems kalbintiesiems jo vardas iš karto asocijavosi su žydais. Taip pat dalis praeivių nors ir tiksliai nežinojo, kuo šis žmogus žymus, tačiau buvo apie jį girdėję. Šie žmonės sakė, jog Gaono vardas jiems siejasi su švietėjiška veikla, spėjo, jog jis galėjo būti dvasininkas arba mokslininkas. Nors didžioji dalis ir nežinojo, kas buvo Gaonas, tačiau teigė, jog ši gatvė jiems žinoma.

Iš tiesų Gaonas, kurio tikrasis vardas yra Elijahu ben Solomon Zalmano (1720–1797) – buvo žydų išminčius, garsėjo kaip Talmudo žinovas ir komentatorius. Dar būdamas vaikas Vilniaus Didžiojoje sinagogoje  pasakė pamokslą, kuriuo aiškino šiuos žydų tekstus. Paaugęs daug keliavo, tačiau nuo 1745 m. apsistojo Vilniuje, intensyviai studijavo Talmudą ir čia gyveno iki pat mirties. Žydų bendruomenės iniciatyva Gaonui buvo pastatytas namelis šalia kurio buvo ir maldos namai. Į juos iš įvairiausių šalių atvykdavo mokiniai, siekę pasiklausyti šio išminčiaus pamokslų. Gaonui mirus, į senąsias žydų kapines jį išlydėjo tūkstančiai žydų. Dabar apie Gaoną primena ne tik jo vardu pavadinta gatvė, bet ir prie jo  buvusio namo pritvirtinta memorialinė lenta (Žydų g. 3) bei sukurtas paminklas – biustas (Žydų g. 5).

Praeiviai buvo klausiami ir apie kitą garsią asmenybę – Marką Antokolskį. Jo vardu buvo pavadinta viena iš žydų getui priklausiusių gatvių. Dauguma apklausos dalyvių žinojo, jog tokia gatvė Vilniuje yra ir netgi galėjo nurodyti miesto dalį, kurioje ji išsidėsčiusi. Deja, nebuvo žmogaus, kuris žinotų, kuo šis žmogus pasižymėjęs. Kai kurie praeiviai bandė spėti, jog M. Antokolskis galėjo būti smuikininkas arba pianistas.

Iš tikrųjų Markas Antokolskis (tikrasis vardas Mordechajus)  buvo žydų kilmės skulptorius, 1843 m. gimė Vilniuje, studijavo Peterburge, Berlyne, gyveno Romoje, Paryžiuje. Pirmieji jo darbai buvo susiję su žydų kultūra, tačiau pripažinimo M. Antokolskis susilaukė už skulptūrą “Baisusis Ivanas”. Jos bronzinę kopiją įsigijo imperatorius Aleksandras II. Už iš jo gautus pinigus M. Antokolskis Vilniuje nusipirko pusę namo. Skulptorius į Vilnių grįždavo kiekvienais metais per vasaros atostogas ir atstatė namą, tačiau dėl prastos sveikatos ir darbų gausos į Lietuvą užklysdavo vis rečiau. Jis mirė 1902 m. Didžiojoje gatvėje vis dar galima išvysti namą, kuriame gyveno M. Antokolskis.

Patalpinta: Rašiniai