Paskelbti šių metų Pulitzerio premijos nugalėtojai

Tarnavimo visuomenei kategorijos apdovanojimas - aukso medalis
Tarnavimo visuomenei kategorijos apdovanojimas - aukso medalis

Balandžio 18 dieną buvo paskelbti 2011 metų Pulitzerio premijos laureatai. Šia aukščiausia premija žurnalistikoje, administruojama JAV Kolumbijos universiteto, apdovanoti žurnalistikos, literatūros, teatro ir muzikos srityse besidarbuojantys profesionalai.

Kasmet išdalinami prizai dvidešimt vienoje kategorijoje. Po du apdovanojimus šiemet pelnė „The Los Angeles Times” ir „The New York Times“. „The Los Angeles Times“ laimėjo pačią prestižiškiausią „Tarnavimo visuomenei” premiją už savivaldybės tarnautojų korupcijos demaskavimą Bello mieste, Kalifornijoje. To paties leidinio fotografė Barbara Davidson gavo apdovanojimą meninės fotografijos kategorijoje už nekaltų gaujų nusikalstamumo aukų nuotraukas. O „The New York Times“, kurio žurnalistai jau daugiau nei šimtą kartų apdovanoti Pulitzerio premija, pelnė apdovanojimą tarptautinės žurnalistikos kategorijoje už straipsnių seriją apie neryžtingą teismų sistemą Rusijoje bei apdovanojimą geriausių komentarų kategorijoje už David Leonhardt JAV ekonomikos komentarus.

Portalas „ProPublica“, praeitais metais tapęs pirmuoju internetinės žiniasklaidos atstovu, apdovanotu Pulitzerio premija, šiemet vėl iškovojo prizą nacionalinės žurnalistikos kategorijoje už Jesse Eisinger ir Jake Bernstein reportažų seriją apie kelis Volstryto bankininkus norėjusius dar labiau praturtėti ir pagilinusius finansinę krizę. 2007 metais įkurta „ProPublica“ savo internetinėje svetainėje apibūdina save kaip „nepriklausomą, nesiekiančią pelno žinių tarnybą, užsiimančia tiriamąja žurnalistika ir atstovaujančia viešąjį interesą.“ Praeitais metais „ProPublica“ laimėjo premiją tiriamosios žurnalistikos kategorijoje už Sheri Fink straipsnį apie kontroversiškus mirties atvejus vienoje Naujojo Orleano ligoninėje po uragano „Katrina“. Sh. Fink straipsnį apie įvykius Naujajame Orleane išspausdino „The New York Times” priedas „The New York Times Magazine”. Tad šiemet Pulitzerio premiją pelnė pirmasis tik internetinėje erdvėje pasirodęs tekstas.

Nors prizai paprastai išdalinami dvidešimt vienoje kategorijoje, tačiau šiemet, pirmą kartą per visą Pulitzerio premijos egzistavimo laikotarpį, niekas negavo apdovanojimo už išskirtinį sensacingos medžiagos pateikimą informuojamajame straipsnyje. Konkurso komisija pranešė, kad nė vienas iš nominuotųjų negavo reikiamos komisijos narių daugumos balsų.

Prizai taip pat išdalinti ir septyniose nežurnalistinėse kategorijose. Apdovanojimą literatūros kategorijoje pelnė Jennifer Egan, už geriausią dramos kūrinį — Bruce Norris, o muzikos srityje  — Zhou Long.

Laimėtojų sąrašą galima rasti oficialioje premijos teikėjų svetainėje.

Prestižinė Pulitzerio premija teikiama nuo 1917 metų. Premijos laureatai gauna 10 tūkst. JAV dolerių. Tik laimėtojas „Tarnavimo visuomenei“ kategorijoje gauna aukso medalį.

Parengta pagal Huffingtonpost.com, Pulitzer.org, Bernardinai.lt informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje