Kaziuko mugėje – Slam poezijos skaitymai

Domas Raibys – Slam poezijos skaitymo varžybų pradininkas Lietuvoje. Agnės Raščiūtės nuotr.
Domas Raibys – Slam poezijos skaitymo varžybų pradininkas Lietuvoje. Agnės Raščiūtės nuotr.

„Esate kūrybingas? Genai! Įsidarbinote kūriku? Genai! Trokštate dirbti sargu? Genai! Buvote žinomas ir populiarus? Genai! Likote niekam nereikalingas? Afigenai!“ Tai – kelios eilėraščio „Apie genus“, kuriuo poetas Benediktas Januševičius pradėjo Slam poezijos skaitymus Kaziuko mugėje, eilutės. Susidomėjote? Štai į Lukiškių aikštėje vykusią Alternatyviąją jaunimo Kaziuko mugę šeštadienio popietę užsukę lankytojai sukluso. Čia juos savo kūryba stebino Slam poezijos skaitymo varžybų Lietuvoje organizatorius Domas Raibys bei poetas B. Januševičius.

Nors programa truko vos pusvalandį ir iš viso buvo perskaityti keturi autorių eilėraščiai, publikai pavyko pajausti šios modernios poezijos dvasią: žiūrovai gausiais plojimais ir šūksniais palaikė skaitovus, juokėsi iš jų sąmojo, žodžių žaismų (sąmojis tik vienas, o žaismų daug?).

„Mūsų tikslas – supažindinti žmones su Slam poezija ir pakviesti juos prisijungti. Kiekvieną paskutinį mėnesio ketvirtadienį rengiame poezijos skaitymo varžybas, norime plėsti savo dalyvių gretas ir įgauti populiarumo,“ – kalbėjo D. Raibys. Žodis Slam anglų kalboje reiškia trenkimą, trankymą, šnekamojoje kalboje – griežtą kritiką. Pasak D. Raibio, šią sąvoką galima suprasti visomis prasmėmis, tačiau poetas ragina eilėmis išsakomos kritikos nebijoti.

Pagrindinės Slam poezijos skaitymo taisyklės yra trys: kūrėjai gali atlikti tik savo pačių parašytus kūrinius, jie negali vilkėti kostiumų, naudoti makiažo ar pasitelkti kitos atributikos įspūdžiui kurti, o vienas pasirodymas neturėtų trukti ilgiau nei tris minutes. Svarbiausias Slam poezijos akcentas – visuomet gyvas pasirodymas, kurio metu vertinama ne tik poetų kūryba, bet ir scenos menas. Pasak varžybų organizatoriaus D. Raibio, svarbiausia yra abipusis kūrėjo ir klausytojo malonumas, o ne varžymasis. Visa tai kūrėjai Kaziuko mugėje ir demonstravo žiūrovams.

Šis poezijos žanras gimė dvidešimto amžiaus aštuntajame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose, pirmosios Slam poezijos skaitymų užuomazgos Lietuvoje atsirado 2008-aisiais. Reguliariai organizuoti skaitymų varžybas D. Raibys ėmėsi praėjusių metų gegužę.

Patalpinta: Rašiniai