Kariūnų laužas – pirmasis šventės pranašas

Pulkininko G. Bagdono įžiebtas laužas. Autorės nuotr.
Pulkininko G. Bagdono įžiebtas laužas. Autorės nuotr.

Kovo 11-osios išvakarėse ant Stalo kalno, stūksančio Kalnų parke, įvyko Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo minėjimas. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Kariūnų tarybos antrus metus iš eilės organizuojamame renginyje, giedant Lietuvos himną, pasitiktos 21-osios Nepriklausomybės metinės.

Pažadėjo tęsti tradiciją

Vėlai vakare prasidėjusiame renginyje garbė įžiebti laužą atiteko Karo akademijos vadovui pulkininkui Gintarui Bagdonui, o Akademijos auklėtiniai pažadėjo tęsti šią tradiciją. „Kariūnų vardu prižadame šį laužą perduoti iš kartos į kartą. Šis užtaisas niekada nepasibaigs“, – kalbėjo ketvirto kurso kariūnas Gytis Šėgžda.

Kaip vėliau teigė kursantas, renginį organizuoja Karo akademijos auklėtiniai, o visi kiti yra kviečiami į šią šventę.  „Malonu, kad šiais metais į renginį atvyko daugiau vadovybės atstovų ir civilių žmonių. Turbūt šis susibūrimas iš lūpų į lūpas pasiekia kitus žmones. Džiugu, kad vis daugiau žmonių susirenka paminėti šios šventės“, – pasakojo G. Šėgžda.

Įtraukia ir jaunąją kartą

Renginyje dalyvavo daugiau Karo akademijos atstovų ir būsimų karininkų nei civilių gyventojų. Nors kaip pasakojo G. Šėgžda, jie tikėjosi dar mažesnio dalyvių skaičiaus. „Manėme, kad bus Akademijos atstovai, kariūnai ir renginį paminėsime tarpusavyje, beveik vien kariškiai. Šiais metais pamatėme, kad šventės dalyviai atsivedė savo vaikus. Tai džiugina, nes jaunosios kartos įtraukimas – labai geras pavyzdys.“

Kol vaikai šėlo pusnyse ar bandė jėgas šaudydami iš lanko, garbingi svečiai diskutavo prie arbatos puodelio ir prisiminė Nepriklausomybės atgavimo dieną.

Ryškūs prisiminimai ir smagūs žaidimai

Majoras Albertas Daugirdas pasakojo, kad 1990 kovo 11-ąją, paskelbus Nepriklausomybės Aktą, jo gimtajame miestelyje buvo išjungta elektra ir įsivyravo tamsa bei baugi tyla. „Įsivaizduokite, kaip mažas miestelis panyra į nežinią, kai kiekvienas langas atsiduoda baime, nei žvakutės, jokio judesio. O šį vakarą uždegti laužai – viltinga tautų šviesa“, – pasakojo majoras, besidžiaugiantis jaunosios kartos iniciatyva.

Vėliau iškilmingas kalbas pakeitė dainos prie laužo, atliekamos kolektyvo „Kovarniai“ ir visų susirinkusių. Taip pat smagios rungtys – šaudymas iš lanko, virvės traukimas tarp karininkų ir kariūnų. Šiais metais kursantai atsirevanšavo ir laimėjo prieš Karo akademijos vadovybę. Kaip vėliau juokavo Akademijos vadovas pulkininkas G. Bagdonas, reikės mažinti maisto porcijas būsimiems kariams.

Virvės traukimo varžybas laimėjo kariūnai. Autorės nuotr.
Virvės traukimo varžybas laimėjo kariūnai. Autorės nuotr.

Jei ne prie laužo, tai poligone

Pulkininkas didžiavosi savo auklėtiniais. „Fantastika, puikiai suorganizuotas renginys, jaučiasi jo dvasia. Aišku, norėtųsi, kad daugiau dalyvautų civilių gyventojų ir pačių kariūnų. Tačiau reikia prisiminti, kad trečdalis kariūnų yra mokymosi poligone, o kartu su jais ir dalis karininkų“, – apie kariūnų ir karininkų dalią kalbėjo G. Bagdonas.

Karo akademijos vadovas dalyvavo ir kituose Kovo 11-ajai skirtuose renginiuose. „Svarbiausia, kad visi minėjimai vyktų iš širdies, o ne dėl būtinybės pažymėti paukščiuką.“ Nors Akademijos vadovas pasigedo jaunimui skirtų koncertų, tačiau pabrėžė, kad tokius renginius turi inicijuoti pati visuomenė: „Reikėtų koncerto jaunimui Rotušės aikštėje ar kitose miesto vietose, tačiau tai turėtų skatinti visuomenė. Ne valdžia turi organizuoti tokį renginį, bet pats jaunimas privalo reikšti iniciatyvą.“

Trūksta informacijos

Minėjime dalyvavusi Jūratė pasakojo, kad dažniausiai Kovo 11-ąją ir Vasario 16-ąją švenčia su draugėmis. „Visada susirenkame pas draugę ir kalbame įvairiomis temomis. Esame bendramintės, smagu susitikti. O šiandien į renginį atkeliavau su anūku ir vyru.“

Renginio viešnia prasitarė, kad informacijos apie vykstantį vakarojimą trūksta. „Įdomus renginys, galėtų būti daugiau civilių ir kariūnų, nelabai gal žino visuomenė apie šį vakarą. Karo akademija – šiek tiek uždara mokykla“, – pasakojo Jūratė, kuri apie renginį sužinojo iš vyro, dirbančio šioje įstaigoje.

Minėjimas kulminaciją pasiekė vidurnaktį, į dangų paleidus trispalvės spalvomis margintą dangaus žibintą ir giedant Lietuvos himną. Renginio organizatoriai tikino, kad renginys įvyks ir kitais metais.

Patalpinta: Rašiniai