Apdovanojimų paroda Seime

Eksponatai sulaukė didelio susidomėjimo. Autorės nuotr.
Eksponatai sulaukė didelio susidomėjimo. Autorės nuotr.

Kovo dešimtą dieną Seime atidaryta dailininko Nerijaus Treinio projektuotų valstybinių ir visuomeninių organizacijų apdovanojimų paroda. Pirmųjų rūmų fojė esančioje galerijoje iki kovo 24-osios dienos bus eksponuojami menininko darbai.

Renginį, skirtą Kovo 11-ajai paminėti, stebėjo dailininko artimieji, draugai, kolegos, uteniškių kraštiečių klubo „Indraja“ nariai, gausus būrys Lietuvos laisvės gynėjų. Ekspozicijos atidarymas prasidėjo skambant Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ akordams. Jį vedė Seimo narys Edmundas Pupinis. Susirinkusiuosius sveikino ir pats parodos autorius.

Kalbėdamas apie savo kūrinius, jų svarbą Lietuvos valstybei, darbą, kurio reikalauja kiekvieno iš apdovanojimų kūrimas, menininkas, vienas iš pirmųjų nepriklausomos Lietuvos savanorių, padėkojo savo šeimai, artimiesiems bei kolegoms už palaikymą ir buvimą kartu jam tokią ypatingą dieną.

Kūrinių autorių sveikino ir dėkojo Seimo narys Liudvikas Sabutis, kolekcininkas Vilius Kavaliauskas. Taip pat savo kraštiečio Nerijaus Treinio talentu ir pasiekimais pasidžiaugė ir uteniškių klubo „Indraja“ viceprezidentė, etnologė, Gražina Kadžytė.

Nerijus Treinys: „Be kūrybos gyvenimas būtų labai nykus ir niūrus“. Autorės nuotr.
Nerijus Treinys: „Be kūrybos gyvenimas būtų labai nykus ir niūrus“. Autorės nuotr.

Renginyje skambėjo muzikos garsai. Žiūrovus tautinėmis karo ir žygių dainomis linksmino jaunieji Vilniaus įgulos Karininkų ramovės choro „Aidas“ nariai. Renginio pabaigoje laisvės gynėjas Vaidutis Kutavičius padeklamavo prieš 20 metų dvyliktokės moksleivės sukurtą lyrišką eilėraštį „Lietuva“. Po atidarymo iškilmių susirinkusieji sveikino Nerijų Treinį ir skubėjo apžiūrėti eksponatus.

„Kiekvienas ženklas turi savo istoriją“, – paklaustas, kuris apdovanojimas yra jam pats brangiausias, kurį labiausiai patiko kurti, teigė Nerijus Treinys. „Būčiau neteisus sakydamas, kad kažkurį ženklą myliu labiau. Kurdamas medalį tuo metu mąstau, lyg jau kurčiau patį paskutinį. Man kiekvienas ženklas yra atskira skulptūra, atskiras įvykis ir aš juos visus vienodai myliu.“

Utenoje gimęs 42 metų dizaineris yra prisidėjęs prie daugelio svarbiausių Lietuvos apdovanojimų kūrimo. Vyčio Kryžiaus ordino medalis, Vytauto Didžiojo ordino medalis, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino medalis, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis – tai tik nedidelė dalis darbų, kuriuos adaptavo ir jų dizainą kūrė Nerijus Treinys.

Valstybinių ir visuomeninių organizacijų apdovanojimų paroda Nerijui Treiniui yra antroji. Nors menininkas kuria daugiau nei dvidešimt metų, pirmą sykį savo darbus ryžosi eksponuoti tik 2010-siais metais. Autoriaus gimtosios Utenos kraštotyros muziejuje buvo surengta paroda „Miestui ir valstybei“.

Patalpinta: Rašiniai