Pavasario #8

Teatro dienos sostinėje

Balandžio 19-25 dienomis Vilniuje viešėjo J. Vachtangovo teatro trupė, sostinės žiūrovams pristačiusi Rimo Tumino režisuotus spektaklius – Viljamo Šekspyro „Troilą ir Kresidą“ ir Antono Čechovo „Dėdę Vanią“ bei aktoriaus Jurijaus Kraskovo monospektaklį pagal Nikolajaus Gogolio „Pamišėlio užrašus“.

Balandžio 19 ir 20 dieną Rimo Tumino J. Vachtangovo teatre sukurti spektakliai sulaukė rusų publikos dėmesio ir kritikos. „Dėdė Vania“ pripažintas reikšmingiausiu šio sezono Rusijos teatro įvykiu. Pasak spaudos, šiame spektaklyje Rimas Tuminas įkūnija savąją komedijos sampratą, todėl čia visi veikėjai ne tik vieniši ir nelaimingi, bet ir komiški.

Rusijos ambasadorius Vladimiras Chkhivadze, Lietuvos ambasadorius Rusijoje Antanas Vinkus, Rusijos kultūros ministras Aleksandras Avdejevas ir Rusijos ambasados darbuotojas.

„Troilas ir Kresida“ – pirmasis R.Tumino, kaip J. Vachtangovo teatro vadovo, darbas. Balandžio 22 ir 23 dieną rodytas spektaklis – itin retai statoma Viljamo Šekspyro drama apie legendinį Graikijos ir Trojos karą scenoje atgijo kaip groteskiškas ir absurdiškas pasaulis, kur viešpatauja beprotybė ir paleistuvystė. Troilas ir Kresida – tokio pasaulio herojai ir aukos. Šis satyrinis farsas kupinas grakščios teatrinės žaismės, išmonės, fantazijos ir, žinoma, nepakartojamų aktorinių darbų.

J. Vachtangovo teatro dienas sostinėje baigė balandžio 25-ąją Vilniaus mažajame teatre rodytas monospektaklis „Pamišėlio užrašai“. Apie šią klasikinę rusų apysaką V. Belinskis rašė: „Paimkite „Pamišėlio užrašus“, šį šlykštų groteską, šią keistą, išmoningą menininko svają, šį geranorišką pasišaipymą iš gyvenimo ir žmogaus, apgailėtino gyvenimo, apgailėtino žmogaus, šią karikatūrą, kurioje tokios poezijos gelmė, tokia filosofijos gelmė, šią psichinės ligos istoriją, perteiktą poetine forma, nepakartojamą savo tiesa ir gyliu, vertą Šekspyro plunksnos: jūs dar juokiatės iš varguolio, bet jūsų juoką jau temdo skausmas; tai juokas iš pamišėlio, kurio beprotystė ir juokina, ir kelia užuojautą“.

Sergejus Makoveckis ir Vytautas Rumšas jaunesnysis

Po paskutinio spektaklio Vilniaus mažasis teatras ir J. Vachtangovo teatras, dalyvaujant Rusijos Federacijos nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui, Rusijos kultūros ministerijos šiuolaikinio meno ir tarptautinių kultūrinių ryšių departamento direktoriui, Lietuvos ambasadoriui Rusijos Federacijoje ir Vilniaus mažojo teatro kolektyvui, pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Sutartyje numatyta plėtoti kultūrinį bendradarbiavimą inicijuojant ir įgyvendinant bendrus scenos meno projektus, keistis kūrybine, valdymo bei administravimo patirtimi, organizuoti gastroles, įgyvendinti bendras edukacines programas.

Vladimiras Vdovičenkovas (viduryje) su VMT aktoriais

Parengta pagal Valtybinio Vilniaus Mažojo teatro pateiktą informaciją.
Valstybinio Vilniaus mažojo teatro nuotraukos.

Patalpinta: Rašiniai