Žmogų, praradusį kultūros pajautą, baudžia mūzos

 

,,Kai kur nors skrendi ir lėktuve pradedi vartyti, skaityti oro uoste nusipirktą ir dar dažais kvepiantį užsienio šalių žurnalą ar laikraštį, susimąstai, koks ,,bardakas“ dedasi Lietuvoje,“ – 11-tosios tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu kalbėjo Europos Parlamento narys Leonidas Donskis. Jos metu įvyko žurnalų ,,Miesto IQ“ ir ,,Intelligent Life“ susitikimas su skaitytojais.
Renginio metu buvo diskutuojama, ar žurnalas – miesto kultūros reprezentatorius, kokia ateitis laukia Lietuvoje leidžiamų žurnalų ir kaip jiems išlikti. Į šiuos ir kitus panašius klausimus atsakymų ieškojo L. Donskis, eseistas Gintaras Grajauskas, vyriausioji žurnalo ,,Miesto IQ“ redaktorė Birutė Garbaravičienė, istorikas Egidijus Aleksandravičius bei kiti diskusijos dalyviai.

Ieškodamas žurnalo sėkmės recepto, L. Donskis kalbėjo: ,,Norint įdomiai ir išsamiai parašyti apie miesto gyvenimą rašantysis turi būti ,,atsinešęs“ savo miesto kultūrą. Autorius turi būti tikras vilnietis, kaunietis ar klaipėdietis. Tuomet jis rašys apie tai iš širdies ir atskleis geriausias miesto ypatybes“. Europarlamentaras mano, kad žurnalas gimsta iš iššūkių, o jį ruošiant turi darbuotis jauni ir atsidavę miesto kultūrai žmonės, kurie nebijotų kažką keisti savo kartoje.

E. Aleksandravičiaus manymu, Lietuvai labai svarbu nepamiršti mąstyti apie savo tautiškumą, tautinę savimonę. ,,Mano manymu, miestas atsirado iš išėjusiųjų iš kaimo žmonių. Lietuviams reikia išeiti iš kaimų Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Kai taip padarysime – galėsime galvoti apie kultūrą. Tuo pačiu ir bus apie ką rašyti“, – mano istorikas.

L. Donskis pabrėžė, kad itin svarbu ugdyti ir lavinti savo skaitytoją, norint, kad žurnalas gyvuotų: ,,Ugdyti skaitytoją – tai tas pats kaip spektaklis: aktorius turi daug repetuoti ir komunikuoti su žiūrovu. Tokiu būdu aktorius tobulės, į spektaklius bus pritraukta vis daugiau žmonių“. Svarbiausia, anot europarlamentaro, neapgaudinėti savęs ir pripažinti klaidas. Jei tai įgyvendinsime – turėsime pasisekimą kultūrinėje erdvėje. ,,Jeigu žmogus prarado kultūros pajautą – mūzos jį nubaus. Visi turime kelti miesto dvasią ir kultūrą“, – mano L. Donskis. ,,Galų gale, menininkai turi ,,nusileisti“ ant žemės ir pradėti vykdyti savo švietėjišką misiją. Kultūros atstovai turi įsijungti į bendrą procesą“, – eseistui pridūrė G. Grajauskas. ,,Miesto IQ“ redaktorės nuomone, skaitytojai, tikriausiai, jau pavargo nuo ,,popso“ ir geltonosios spaudos, todėl atėjo metas kelti žmonių suvokimą apie kultūrą, kartu ir kultūros lygį.

Susitikimo pabaigoje L. Donskis prisipažino, kad jam yra garbė matyti ,,Miesto IQ“ pastangas ir kartu bendradarbiauti. ,,Neabejoju, kad tokio žurnalo tikrai reikia. Svarbu nepasiduoti akademinei sričiai, kartu išlikti kokybiškam ir nespecializuotam. ,,The New Yorker“ žurnalas – puikus pavyzdys“, – pabaigos žodžius tarė kultūros kritikas. Jo manymu, ,,Miesto IQ“ žurnalas išliks, jei prie jo darbuosis jauni ir atsidavę miesto kultūrai žmonės.

Patalpinta: Rašiniai