Intrukcija mėgėjui: kaip sukurti genialų kūrinį

Kai gerai pagalvoji (o gerai pagalvoti krizės akivaizdoje sunki užduotis, dažniau sekasi blogai pagalvoti arba išvis negalvoti), visai norėtum būti vadinamas genijumi, ir dėl to kartais nemiegi naktimis. Nori parašyti gerą tekstą, o gal nutapyti įspūdingą paveikslą (kuriame velniai ryja ugnį) tai nemiegok. O dar geriau – nelaimingai įsimylėk! Įsimylėk tokį, kuris dievina margas kates, gitarą ar automobilį. Tiesiog eik iš proto dėl tokios, kuri tobula, bet tau nepriklauso. O jei įsimylėti bijai, nes neva tave labai įskaudino meilė ir nenori daugiau patirti to niekingo jausmo, tada gerk. Be paliovos. Kelias savaites ar mėnesį, bet nepamiršk staiga sustoti. Sako, kad tada mintys pačios genialiausios. Arba bent jau retorikos galvoje netrūksta. Ir klausimai neduoda ramybės, kur gi dingo tavo naujas fotoaparatas, žmona ir kieno po galais namie tu esi.

Tiesa, yra ir daugiau būdų, kaip sukurti šedevrą neišeinant iš namų. Būtent, tereikia neišeiti iš namų. Geriausia kelis metus. O šedevras pats pasirašys begeriant antidepresantus ir graužiant nagus.

Neradai sau tinkamo metodo? Negali būti. Tada eikime toliau. Tau patinka siaubo filmai? O gal visada svajojai nufilmuoti gabaliukais draskomą savo kaimyną? Tada nelieka nieko kito, šedevras pats neužsiaugins kojų ir nepaskambins tau į duris sakydamas – ar jus savo vardu užsisakėte genialų kūrinį? Tau teks žudyti, visa tai filmuoti, aprašinėti, gal netgi sukurti pjesę. Sakai nežmogiška? Sakai pažeisi įstatymus?

Žvilgterėkim, ką gi dar gali nuveikti. Yra toks žinomas būdas skatinantis kūrybą. Nebijokite – kad ir kokie konservatyvūs buvo šviečiamuoju laikotarpiu žmonės, tačiau genijai, kurių vardus linksniuojame kone kasdien, irgi mylėjosi. Daug, aistringai, su bet kuo ir beveik bet kur. Manot nebepadeda? Jau neįdomu? Gal jūs ir teisūs. Tuomet ar teko girdėti ką nors apie absentą? Aišku, kad teko. Tikriausiai jo neparagavęs keturiolikmetis „menininkas“ sunkiau pritampa prie bohemos draugų nei zylutės prie ištuštėjusių lesyklėlių.

Suprantu, jūs daug stengiatės, bet vis nesiseka sulaukti pripažinimo, kažkas nuolat kaip prisukta uodega kartoja, kad banalu, girdėta, nukopijuota, arba tiesiog taip jau darė kažkoks amerikietis prieš kelis dešimtmečius. Leiskite, aš jums pasakysiu, kaip jums iš tiesų sukurti genialų kūrinį. Reikėjo gimti genijum.

Patalpinta: Rašiniai