Naujas dešimtmetis technologijų pasaulyje – bandymai „atverti Sezamą“

ileon21

Naujajame technologijų ir inovacijų dešimtmetyje vartotojus labiausiai žavi  ne tik trimatė televizija, elektroninių knygų skaitymo įrenginiai ar ploni kompiuteriai, bet ir  patys keisčiausi, praktinės vertės neturintys daiktai su integruotomis moderniomis funkcijomis. Tokios technologijų kūrimo tendencijos paaiškėjo tarptautinėje vartotojų elektronikos parodoje „Consumer Electronics Show“ (CES). Tačiau dabartinis naujųjų išradimų paveikslas kelią nerimą daugeliui pasaulio mokslininkų. Pasak jų, technologijų kūrėjai įsivaikino pavojingiausią žmonijos priešą – tinginystę, o blogiausia yra tai, jog vartotojai, mėgaudamiesi savaime „važinėjančiomis“ kėdėmis, kalbančiais robotais ar dainuojančiais telefonais, tik dar labiau įtvirtina tinginystės ir nepraktiškumo amžių.

Margi automobiliai, degtinės skonio ledai, grojantys sportbačiai…

Vienas iš portalo „Technologijos.lt“ iniciatorių ir redaktorių Alius Noreika sako, kad praktinės paskirties neturinčių daiktų naudojimas yra ne tiek mūsų tingiosios pusės apraiška, o greičiau materialistinės vartojimo kultūros padarinys. Technologijų specialistas taip pat mano, jog tam tikra nauda galime laikyti ir daikto išskirtinumą: pakanka to, kad daiktas yra gražus ir juo galime pasipuikuoti prieš kitus. A.Noreika teigia, jog šiuo metu vartotojas yra pats tapęs ištekliumi ir preke, taigi kuo įvairesnių gaminių kūrėjas pasiūlys, tuo didesnę rinkos dalį jis apims: „Pavyzdžiui, margos spalvos automobiliams pirmenybę teikia galbūt tik dešimtoji procento vairuotojų, tačiau pasauliniu mastu tai gali sudaryti šimtus tūkstančių automobilių per metus, o tokį kiekį jau galima vertinti kaip rimtą ekonominį stimulą. Taip pat galime vertinti ir  šaldytuvuose montuojamus televizorius, degtinės skonio ledus, grojančius sportbačius ir kitus įmantrius gaminius“, – sako A.Noreika.

Ekologija – vis dar patikimas pagrindas

Vis dėlto vertindamas ateities technologijų perspektyvas, A. Noreika mano, jog ir be „įdomiųjų“ išradimų, kažką sukurti ar patobulinti dar tikrai yra: „Apžvelgiant praėjusių metų atradimus, galima teigti, jog esminės kryptys – kosmoso tyrimų plėtotė, medžiagų mokslas, elementariųjų dalelių paieška, genetika. Manau, kad ir šiemet dominuos labai panašios tendencijos. Be abejo, neliks užmirštos ir mikroelektronikos, ekologijos, medicinos, energetikos ir daugelis kitų sričių, be kurių dabartinis žmogus jau savęs nebeįsivaizduoja“, – sako jis. O paklaustas, kur  dar įžvelgia technoligijų spragas, specialistas atsako, kad tikisi sparčios ekologiškų transporto rūšių plėtros, energijos taupymo technologijų tobulinimo ir globalaus aplinkos taršos mažinimo.

Naujienos tampa senienomis

Naujųjų technologijų srityje žadama ir daugiau pokyčių – tikėtina, jog kūrėjai sukurs daugiau atnaujintų prietaisų ir mažiau naujų. Dėl šios priežasties portalo apie finansų valdymą „SmartMoney.com“ žurnalistai sudarė 10 daiktų ir paslaugų, kurių vartotojai šiemet neturėtų įsigyti, sąrašą. Žurnalistai mano, kad vartotojams reikia atsisveikinti su dabartinio dydžio laikmenomis – dvd, cd ir kietaisiais diskais, nes į juos tilps vis mažiau informacijos. Taip pat reikėtų pamiršti namų telefonus, užrašų knygeles, ir net nepriprasti prie mėgstamo laikraščio. „SmartMoney.com“ duomenimis, 2009 m. daugiau nei 360 pasaulio laikraščių leidyba buvo nutraukta.

„CEBIT 2010“ pasakys daugiau

Tiesa, geriausia pažintimi su technologijų kryptimis turėtų tapti viena didžiausių pasaulio informacinių technologijų ir komunikacijų paroda „CEBIT 2010”, kuri jau kovo mėnesį vyks Vokietijos mieste Hanoveryje. Pasak Aliaus Noreikos, parodoje daug dėmesio bus skiriama įvairių funkcijų integravimui, ypač televizijos paslaugų ir gaminių sferoje. Taip pat nemažai dėmesio turėtų sulaukti naujos kartos informacijos įvesties technologijos, tokios kaip lietimui jautrūs ekranai, asmeninio vartojimo nešiojama elektronika ir mobiliosios komunikacijos.