Šiemet madinga būti senamadiškais

Tradiciniai angeliukai – lietuvių silpnybė. Autorės nuotr.
Tradiciniai angeliukai – lietuvių silpnybė. Autorės nuotr.

„Daiktai, atitinkantys šūkį „pasidaryk pats!“ – taip šiemetines kalėdinių puošmenų madas apibendrina interjero specialistai.

Puošmenos – paprastos, pigios ir praktiškos

Studentas Povilas, gyvenantis bendrabutyje, net neabejoja – kambario centre stovės žalia eglė. Suskambus jo telefonui išgirstu „Jingle Bells“ melodiją ir suprantu – tikras Kalėdų entuziastas. Vaikinas nė kiek nesutrikdamas paaiškina: „Kalėdinių puošmenų vien kambaryje neužtenka, todėl įdiegiau vieną ir į savo mobilųjį“. Povilas finansais nesiskundžia, tačiau „pigių blizgučių“ kambaryje kabinti nesirengia. „Panaudosiu ką nors praktiško – mandarinus, saldainius, visokias „baronkas“, gaila, kad alaus butelis sveria per daug. Tik raudonais saldainiukais nukabinėta eglutė irgi atrodytų visai „fainai“. Reikia ko nors, ką šventėms praėjus galėčiau panaudoti“, – dalinasi dekoracijų vizija studentas. Madų Povilas visiškai neseka ir dėl kitos priežasties: jis mano, kad Kalėdos tam netinkamos. „Vaikai dovanėlių negauna, džiaugiasi, jei turi ką valgyti, o aš dar pradėsiu madų vaikytis?“, – stebisi jis.

Mokytoja Angelė teigia kiekvienais metais vienodai puošianti namus: žalia gyva eglutė, kvepianti mišku, lemputėmis išvedžiotos lentynos, dirbtinė eglės šaka virš vienų durų, kalėdinis vainikas virš kitų, o spalvų ten galima rasti visą paletę. „Puošiamės prieš pat šventes. Tokia tradicija. Kitaip nebūna ir negali būti“, – pasakoja Angelė.

Psichologė Inga Verbiejūtė primena, jog „eglutė, pastatyta Kūčių išvakarėse, kvepia kelis kartus nuostabiau“. Pasak jos, toks ankstyvas puošimas, kokį skatina komercinis pasaulis, verčia žmogų skubėti, būti ten, kur jis dar nepasirengęs būti. „Prieššventinis laikotarpis skirtas ramiam susikaupimui, apmąstymams“, – sako psichologė ir priduria, kad per anksti „pro langus besiveržiantys kaspinėliai“ sukelia tik neigiamas emocijas.

Elegancija, nostalgija ir saikingai raudonos spalvos

„Raudona, rusva, sidabrinė… Ryškiai žalia lietuviams – nepriimtina“, – mėgstamiausias lietuvių spalvas vardija „Almi Decor“ interjero salono dekoratorė Laura Sperauskienė. Tačiau psichologė I. Verbiejūtė pataria interjere „neperdozuoti“ raudonos – tai gali blogai veikti žmogaus savijautą. Besirenkantieji rusvą spalvą nesąmoningai siekia švelnumo ir meilumo, o sidabrinė – puiki atsvara šiltoms spalvoms.

Kalėdinių puošmenų mados, pasak L.Sperauskienės, gana konservatyvios. Pavyzdžiui, šių ir praeitų metų mados nelabai skiriasi. „Lietuviams labai patinka „vintažinis“ stilius. Tradiciniai angeliukai primena vaikystę“, – teigia dekoratorė.

Interjero salonų „C&D Style“ rinkodaros vadovė Kristina Jovaišaitė mano, kad šiais metais negalima apsieiti be elegantiškų detalių, subtilumo ir laiko patikrintų formų. Pasak jos, šventiniai namai turi dvelkti prancūziška dvasia.

Tačiau, pasak interjero dekoratorės Kristinos Norvilaitės, namus galima pasipuošti savo rankų papuošalais. Kiekvienas nereikalingas karoliukas, medžiagos skiautė ar bet kokia šakelė galėtų tapti originalia kambario detale – puikia kalėdine puošmena. „Reikia tik nebijoti eksperimentuoti. Kai ekonominė situacija verčia susimąstyti apie taupumą, atsiranda daug vietos kūrybingumui“, – sako K.Norvilaitė.

Vis dėlto kalėdines puošmenas pasidaryti pačiam ne taip jau ir paprasta – pritrūksta arba laiko, arba idėjų, tačiau ir parduotuvėse galima surasti sau priimtiną, originalų variantą. O lietuvių pirkimo įpročiai, atrodo, irgi nesikeičia. Dekoratorė L.Sperauskienė pastebėjo, kad krizė klientų neatbaidė, nes šventės visada norisi gražios.

Kad įstaigų puošmenos neatbaidytų kliento

Ilgiau galvą pasukti reikia puošiant įvairias įstaigas. Pasak I.Verbiejūtės, „dekoracijos yra puiki priemonė išreikšti firmos stilių ir vertybes“. Ne taip parinktos puošmenos gali sudaryti klaidingą įspūdį klientams, galbūt net juos pastūmėti rinktis kitą kompaniją. Kalbant apie universitetus, pagrindinis akcentas – originalumas. Šiaip ar taip, psichologė pataria rinktis minimalistinį stilių. Visose erdvėse, kur žmonės turi susikaupti, svarbu palikti erdvės jų susikaupimui. „Ir jei auditorijoje vieną gražią naktį atsiras dešimt originalių eglučių su formulėmis, studentų dėmesio koncentracija tikrai nukentės“, – juokauja I.Verbiejūtė.

P.S. Į Žurnalistikos institutą Kalėdas su šventiškai papuoštomis eglutėmis atnešė šventiškai nusiteikusi „kalėdinė“ redakcija.

Patalpinta: Publikacija