Remigijus Treigys – fotomenininkas

Remigijus Treigys

Fotomenininkas Remigijus Treigys gimė 1961 m. birželio 26 dieną, Kaune, tačiau nuo ankstyvųjų vaikystės dienų iki dabar laiką leido Klaipėdoje. Į fotografijos pasaulį R. Treigys įžengė dirbdamas dailės mokytoju Palangoje, o kiek vėliau jis pradėjo dėstytojauti Klaipėdos vizualinio dizaino katedroje. R. Treigys parodose dalyvauja nuo 1985 metų.

Jo personalinės parodos yra eksponuojamos ne tik  Europos, bet ir Amerikos parodų salėse. Fotomenininko darbuose nesurasi žmogaus – dominuoja gamtos tema, daiktų portretai. R. Treigys neapsiriboja įprastu vaizdiniu perteikimu, jis naudoja specialią techniką, kuri jo fotografijoms suteikia išskirtinumo. Pasak fotografijos istorikės Margaritos Matulytės, R. Treigys ypatingą dėmesį skiria atspaudui: „Šio autoriaus išbaigtas kūrinys gimsta laboratorijoje jam pačiam iš negatyvų žaliavos išgaunant savitą (subraižytą, užtamsintą, tonuotą, etc.) naujos realybės faktūrą. Tai rankų darbas, todėl išbaigti kūriniai yra artimi grafikos sričiai, kas išskiria menininką iš jo amžininkų tarpo“. Ne viename interviu fotografas užsimena, kad gero kadro gali laukti ne vienerius metus.

Apie tai, kaip fotomenininkas Remigijus Treigys jaučia ir įvardija Laiko reikšmę fotografijoje:

R. Treigys atsiriboja nuo tradicinės, dokumentalizmu pagrįstos fotografijos ir pasitelkia estetinę patirtį. „Jis stebi ir fiksuoja įprastus kasdienybės objektus, tačiau į fotografijos plokštumą perkelia tik giliai išgyventą vidinį „matymą“. Per sąlyginai tylias ir monotoniškas fotografines plokštumas, išardžiusias įprastą daiktų struktūrą ir mastelį, paneigusias istorines ir socialines vertes, ištrynusias laiko ženklus prabyla egzistencinis nerimas, kuris jaudina ir priverčia suklusti,“ – paaiškina Margarita Matulytė.

Susipažinkite ir Jūs su Remigijaus Treigio kūryba.

Tiems, kas susidomėjo ir norėtų iš vieno ar kito kampo apžiūrėti fotomenininko darbus, šiuo metu gali apsilankyti Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22), kur eksponuojamas naujausias Remigijaus Treigio fotografijų ciklas Miestas iš atminties. Vilnius.

Patalpinta: Publikacija