Galerija „Vartai“ – ARTscape: Vengrija

mainas

Vieta: Vilniaus g. 39

Jūsų dėmesiui: spalio 9 d. – lapkričio 6 d.

Kaina: nemokamai

Vyriškasis

Vartų galerijoje eksponuojama Csaba Nemes ir Evaldo Janso parodos nestokoja šarmo. Tik įėjęs į patalpą pamačiau fotografijas ant sienos. Gražias ir realistiškas. Apsigavau, nes priėjęs arčiau pamačiau, kad tai ne nuotraukos, o paveikslai.

Beje, gražūs, tikroviški, detalūs ir žavintys. Turbūt jie mane labiausiai ir pakerėjo.

Evaldo Janso filmukai taip pat sudomino. Tačiau ne dėl vaizdo, o dėl teksto. Gal ne kiekvienas supras, bet kiekvienas, manau, susimąstys.

Norint visiškai suprasti parodą, reikia žinoti Vengrijos istoriją, politines peripetijas, kitaip kai kurie eksponatai ir liks tik eksponatais, o ne istorijos fiksavimu mene. Kita vertus, jei įsiminsite tai, ką matėte, po kiek laiko, susidūrę su Vengrijos istorija, turbūt pagalvosite: „Tai štai ką reiškė tas paveikslas“.

Paroda nebloga. Radau ir ramybės, ir šoko. Verta aplankyti – juk nieko nekainuoja.

Moteriškasis

Šiais metais Vilnius pulsuoja kultūra. Jis – Europos kultūros sostinė. Galerijoje Vartai visus metus vyks „ARTscape“ parodos. Projekto „ARTscape“ tikslas – pristatyti dvylikos Europos kultūros sostinių savičiausius vaizduojamojo meno, muzikos ir kino atstovus Vilniuje, jų kūrybą pateikiant drauge su dvylika svarbiausių tų pačių sričių Lietuvos meno atstovų. Dabar mūsų dėmesiui – Vengrija.

Joje pristatomi du kūrėjai – Csaba Nemes ir Evaldas Jansas. Abu menininkai labai skirtingi. Pasirinkę skirtingas meno rūšis ir gvildenantys skirtingas temas. Vos įėjus pro galerijos duris, lankytoją pasitinka milžiniškas Csaba Nemes parodos „The Last House” tapybos darbas „Jo tėvo vardas”. Pirma į galvą atėjusi mintis – „neblogos nuotraukos“. Prieinu arčiau, pamatau, kad tai tapyba. Buvusiąją mintį pakeičia kita – „oho, kokie geri darbai“. Kūrėjas Csaba Nemes pasitelkęs meną, svarsto visuomenei svarbius dalykus – kolektyvinę ir kultūrinę atmintį, socialistinės praeities liekanas, politinių permainų poveikį eilinių žmonių kasdienybei. Menininkas nesistengia savo darbuose sukurti to, ko negalime išvysti realybėje. Jis nevengia paliesti žmonėms skaudžių ir nemalonių temų. Rodos, kone padžiauna visus skalbinius viešoje vietoje. Ir sako – mes neturime, ko slėpti.

Jo darbai tarsi dažų pagalba ant drobės perkeltos nuotraukos. Tiksliai atvaizduojančios tikrovę: painius santykius tarp reprezentacijos ir viešumos, nusikaltimus, kasdienį policijos darbą, nusikaltimu, ryšius tarp romantiškų masinių medijų klišių ir visuomeninių vaidmenų. Žodžiu, ganėtinai purvina. Tai, ką retas meno mėgėjas norėtų išvysti meno kūrinyje.

Įdomu tai, kad 2007 m. Csaba Nemes buvo išrinktas atstovauti savo šaliai Venecijos meno bienalėje, tačiau vėliau Vengrijos kultūros ministerija šį sprendimą atšaukė, ir tai tapo neginčijamu cenzūros, siekio kontroliuoti ir slopinti radikalųjį meną įrodymu. Pasirodo, XXI amžiuje net menas negali būti vadinamas laisvu.

Peržiūrėjusi šio autoriaus darbus, suvokiu, kokie artimi mums, lietuviams, yra šie darbai. Jais tarsi pasakojama apie nesibaigiančias tautinio identiteto paieškas, purviną kasdienybę ir nuolatinę kovą už būvį.

Užėjus į kitą salę, išvystu Evaldo Janso darbus. Jis žmogus, pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje ir Europoje žinomas kaip provokuojančių performansų ir filmų kūrėjas. Po ilgokos pertraukos, pasirodo, grįžęs prie tapybos. Beje, gerokai šokiruojančios. Evaldo Janso tapybos darbai visiškai skiriasi nuo anose salėse matytų. Šie lyg nurausti verčiančios haliucinacijos, kankinantys nakties sapnai. Visiems žinomi personažai, kuriuos autorius pateikia siurrealistine maniera. Homer‘is Simpson‘as, Velnias (lyg tai Pinčukas būtų ), Kentauras, apglėbęs moterį ir, rodos, Ikaras, krentantis į vandenį. Šiomis vizijomis menininkas atskleidžia purviną pačio žmogaus prigimtį, įkūnija vaizduotės procesus. Taip pat, lankytojams pateikiami 4 filmukai, kuriuose siurrealisto Šarūno Saukos prabylantys paveikslai. Kūrinių veikėjai pasakoja apie asmenybės ir gyvenimo prasmės paieškas, svarsto klausimus, kurie nuo seniausiųjų laikų žmonėms neduoda ramybės. Sudomina. Priverčia peržiūrėti įrašą dar kartą.

Vengrų darbus Vartų galerijoje bus galima pamatyti iki lapkričio 6 dienos. Paroda nemokama, verta ją aplankyti. Ir šių autorių tapybos darbuose paieškoti savo terpės.

Patalpinta: Publikacija