Lietuviškos elektroninės knygos – tik piratų iniciatyva

Šiuo metu lietuviškas elektronines knygas galima gauti tik nelegaliai.
Šiuo metu lietuviškas elektronines knygas galima gauti tik nelegaliai.

Pasaulyje populiarėjančios elektroninės knygos piratams parodė naują rinką – nelegalų knygų skaitmeninimą. Vien knygų perkėlimu į skaitmenines laikmenas jie neapsiriboja: pradėjo knygas versti iš anglų į lietuvių kalbą net pralenkdami leidyklas. Tačiau šios į rinką išleisti skaitmeninio formato tekstų neskuba.

Galimybės – beribės

Elektroninės knygos – tos pačios popierinės knygos, tik suskaitmenintos. Jas galima skaityti kompiuterio arba specialių skaityklių pagalba. „Bet koks tekstas elektroniniu formatu yra lengvai analizuojamas, pritaikomas paieškai, citavimui, pastaboms paraštėse. Tačiau manau, kad tai tik pradžia“, – teigė informacinių technologijų specialistas, Komunikacijos fakulteto lektorius Džiugas Paršonis.Pasak jo, skaitmeninis formatas leistų autoriams išbandyti naujas formas ir kūrybos metodus – knygas su kintamu siužetu, interaktyviu tekstu ar iliustracijomis, knygas vaikams, sujungiančias geriausias teksto ir animacijos savybes.„Elektroninių knygų perspektyvos – didžiulės. Tikime, kad jų rinka plėsis, įgaus naujų pagerintų atributų“, – tikino „Vagos“  leidyklos vyr. redaktorė Agnė Puzauskaitė.  Tačiau ji abejoja skaitmeninių knygų galimybėmis pralenkti tradicines – popierines. „Kuriami net knygų kvapo dezodorantai, kuriais siūloma purkšti elektroninių knygų skaitytuvus, kad tik jos kuo labiau primintų paprastąsias popierines“, – pasakojo A. Puzauskaitė.

Brangus malonumas

„Elektroninių knygų skaitytuvų galimybės dar gana ribotos, juos gamina dar nedaug gamintojų, įsigijimo kainos nėra visai tenkinančios“, – teigė „Vagos“ leidyklos vyr. redaktorė A.Puzauskaitė.  Anot jos, nors elektroninių knygų rinka Lietuvoje – nišinė, tačiau vis dar abejojama, ar atsiras daug entuziastų, kurie norės išbandyti šią naujovę.

„Užsienyje 2010-ieji metai turėtų būti esminio lūžio knygų rinkoje metai, o Lietuvoje vėluosime kelerius metus“, – tvirtino Dž. Paršonis.

Šiuo metu Lietuvoje galima įsigyti tik vieną elektroninių knygų skaityklę, kurios kaina siekia beveik 900 litų. Nors elektroninių knygų kainos mažesnės negu tradicinių, kol kas jos nekompensuotų skaityklių kainos. Dž. Paršonis sakė, kad Lietuvoje turėtų pasirodyti dar viena skaityklė, tačiau ji taip pat bus brangi ir ribotų galimybių.

Rinką grobia piratai

Šiuo metu piratai skaitmenina ne tik knygas, bet ir žurnalus. Vieni tai daro nemokamai, kiti – už nedidelį mokestį. Vienoje internetinėje svetainėje nelegalių knygų kainos svyruoja nuo 2 iki 5 litų. Nusiuntus trumpąją žinute nurodytu numeriu, gaunamas kodas, kurio pagalba galima išarchyvuoti knygą ir ją skaityti.

Negana to, svetainėje galima parsisiųsti knygas lietuvių kalba, kurių leidyklos dar neišleido, nes piratai knygas iš anglų kalbos išverčia ir į svetainę patalpina greičiau negu leidyklos. Tiesa, vertimas su daug gramatinių ir stiliaus klaidų.

„Leidykla į piratų skaitmeninamas knygas reaguoja ramiai. Kaipgi kitaip būtų galima reaguoti, juk tai realija, su kuria susiduria viso pasaulio leidėjai“, – tvirtino A. Puzauskaitė. Ji teigė, kad ne leidyklų funkcija kovoti su piratavimu.

„Leidyklos gali užsidaryti ne dėl piratavimo, o dėl to, kad jų paslaugos taps nebereikalingos. Virtualus knygynas gali turėti knygos formatų ruošinius, į kuriuos programos pačios sudėtų autoriaus atsiųstą tekstą“, – paklaustas, ar leidykloms nepakenks elektroninių knygų nelegalus kopijavimas, sakė Dž. Paršonis.

Šiuo metu tarp populiariausių „nupiratautų“ žurnalų yra „Playboy“, o tarp knygų – Stephenie Meyer „Švintanti aušra“ (dar nepasirodžiusi Lietuvos knygynuose).

Nelegalių elektroninių knygų top 10
1.    Stephenie Meyer – Švintanti aušra
2.    Stephenie Meyer – Užtemimas
3.    Stephenie Meyer – Saulėlydis
4.    Stephenie Meyer – Jaunatis
5.    Allen Carr -Lengvas būdas sulieknėti
6.    Stephenie Meyer – Vidurnakčio saulė
7.    Kelių eismo mokomoji programa – Mokomės vairuoti
8.    Kulinarijos enciklopedija – Skanaus
9.    Permainų knygos paslaptys
10.  The Simpsons handbook

Patalpinta: Publikacija