SPALVOS IR SKONIAI

Spalvos ir skoniai Vilniaus ritmu Pavasario audros Pirmieji vėjai Sostinė bunda Vilnius pavasarįDominykos Rūtos Gucevičiūtės nuotr.

Pavasaris sužydėjo vilniečių spintose

Į duris pasibeldus šiltiems orams norisi nusimesti atsibodusius megztinius, iššokti iš žieminių batų storu padu, trenkti į šalį nykių spalvų drabužius. Dabar pats laikas segtis gėles į plaukus, vilktis plono audinio sukneles, įsispirti į madingas basutes. Peržvelgsime šio sezono hitus, kalbinsime visame pasaulyje žinomą mados tinklaraštininkę – Ieva Ukanytę, atkreipsime dėmesį į stilingus vilniečius, kurie ką tik nusimetė žieminį „kiautą“. Kaip teigia tikras mados guru Aleksandras Vasiljevas: „Aklai sekti madą yra juokinga, tačiau ja nesidomėti – kvaila“. Būtent tokiu kredo vadovaujasi vilniečiai šių metų pavasarį.
Gatvėse matyti pirmieji šiltojo sezono derinukai. Sostinės gyventojai drąsiai renkasi ryškių spalvų drabužius, derina juos su pasteliniais tonais.Balta – pavasario/vasaros hitas. Klysta tie, kurie mano, jog balta spalva nuobodi. Deja, tokie mados namai kaip „Chanel“, „Gucci“, „Prada“ diktuoja kitokias taisykles, ir tikros „stileivos“žino, jog baltos spalvos drabužiai yra nepamainomi kiekvienoje spintoje. Ne veltui yra teigiama, jog balta – tobulumo, švaros, naujos pradžios spalva. Daugiau>>

Žolelių magija

Pavasariui įsibėgėjus Mažeikių rajone, Gyvolių kaime, Jadvygos Balvočiūtės ūkyje darbas virte verda. Didžiosios dilgėlės lapai, ąžuolo žievė, sidabražolės šakniastiebiai, tuopų pumpurai ir kitos vaistažolės jau pradėtos rinkti. Čia pat jos gimsta arbatomis. Iš Žemaitijos krašto popieriniuose maišeliuose jos išsisklaido Lietuvos teritorijoje po parduotuves ir po privačius namų ūkius. Pasiekia jos ir Vilnių. O kad mes pasiektume J. Balvočiūtės ūkį, prireikė kone keturių valandų.
Įvažiavus į kiemą prieš mus atsiveria Žemaitijos lankų ir klonių globojamas ūkis: keli darbo pastatai, pagrindinis pastatas, kur apdirbamos žolės, augalų ekspozicija. Nuo sklypo krašto apžvelgiame Virvytės vingius. „Vasarą atvažiuokite čia su palapinėmis, mielai priimsiu“, – šypsosi žolininkė. Ponios Jadvygos ūkis, kaip ir visas Gyvolių kaimas, įsikūręs Ventos regioninio parko teritorijoje, toli nuo gamyklų, automagistralių ar stambių ūkių. 14 hektarų ekologinio ploto užimantis ūkis yra ideali vieta vaistažolių auginimui. Daugiau>>