Romualdas Rakauskas – fotomenininkas

Romualdas_Rakauskas

„Gyvendamas, žmogau, bandyk sukurti ką nors gražaus!“- toks fotografo Romualdo Rakausko gyvenimo moto, neseniai išleidęs ir viso savo gyvenimo kūrybos monografiją „Fotografijos“. Knyga perteikia visus fotomenininko svarbiausius gyvenimo darbus ir  nutapo jo paties asmeninį portretą.

Kritikas Skirmantas Valiulis teigia, kad R. Rakausko kūryba jau seniai verta nacionalinio pripažinimo ir įvertinimo. „Pristatyti R. Rakauską geros progos sulaukta šiandien, kai išleido solidžią savo darbų rinktinę. Išskirtinis šio fotografo bruožas – ištikimybė romantiškai fotografijai. Labai aktualu visuotinio ciniškėjimo ir brutalizmo laikais.“

R. Rakausko romantiškas požiūris į fotografiją, išleistame albume „Žydėjimas“ tapo jo    kūrybos etalonu, o 1965 m. kartu su Antanu Sutkumi išleistas albumas „Vilniaus šiokiadieniai“ atskleidė ir kitą fotografo pusę – gebėjimą įžvalgiai ir prasmingai perteikti kasdienišką aplinką. Fotografijos klasiko Romualdo Rakausko kūryba tampriai susieta su lietuvių fotografijos mokyklos reiškiniu. Jis vienas pirmųjų įžiebė naują stilistinę raišką, pažvelgęs į aplinką ne patetiško sovietinio fotožurnalisto žvilgsniu, o humanistiškai ir dvasingai. „Rakauskas – lyrikas, subtilus ir pastabus poetas. Jo santykis su žmogumi, su medžiu, su žeme yra pakylėtas, išreiškiamas įspūdingomis metaforomis. Per penkiasdešimt kūrybos metų sukauptas fotografo archyvas yra ne tik reikšmingas epochos atspindys, bet ir autoriaus individualybės liudijimas,“ – priminė fotografijos istorikė Margarita Matulytė.

Apie fotografijas ir save kalba Romualdas Rakauskas:

Susipažinti su Romualdo Rakausko fotografijų ciklais Švelnumas ir Užuovėja, taip pat galite užklydę į Prospekto fotografijos galeriją (Gedimino pr. 43, Vilnius).

Patalpinta: Publikacija