Redakcijos žodis

Priklausomybė mums jau kone tapo įprastu, kasdieniu žodžiu. Jei apsižvalgysime, priklausomybių pamatysime įvairiausių – nuo maisto produktų, kompiuterinių žaidimų iki priklausymo nuo alkoholio, narkotikų, lošimo.

Tačiau kas iš tikrųjų yra priklausomybė? Ar taip galima vadinti kiekvieną žmogaus įprotį?

Čia priklausomybė yra tikra, baisi ir nesuvaidinta. Tai sveikatos sutrikimas, kuris negaili nieko, kuris eidamas po savęs viską sugriauna, o kartais pareikalauja ir aukų.

Vis dėlto, apie šią problemą kalbėti reikia. Nors ir Lietuvoje priklausomybės tema yra tabu, žmonės dalinasi savo patirtimis ir taip įkvepia bei padrąsina kitus, galbūt panašioje situacijoje atsidūrusius asmenis.

Apie tai, kaip žmonės krito ir vėl kėlėsi, kas yra priklausomybė ir kaip su ja kovoti, gilinosi Vilniaus universiteto antro kurso žurnalistikos studentai.

Redakcija

Projekto vadovas: doc. dr. Andrius Gudauskas

Projekto koordinatorius: Titas Atraškevičius

Rašto raiška:
Vadovas: lekt. Vytenis Radžiūnas

Eglė Girdenytė
Miglė Krancevičiūtė

Garso raiška:
Vadovas: lekt. Edvardas Kubilius

Aistė Gadliauskaitė

Vaizdo ir garso raiška:
Vadovas: doc. dr. Andrius Gudauskas

Gintarė Valancevičiūtė
Yoanna Koleva
Ana Maria Nedelko

Nuklydus svarbiausia tai pripažinti

Aistė Gadliauskaitė

Apie tai, kaip buvo nuklysta į priklausomybes, interviu metu pasakojo kunigas Kęstutis Dvareckas. Pasak pašnekovo, jei žmogus pagalvoja apie svaigalus ir jų nori, jam trūksta visai ne jų. Ko, iš tikrųjų, reikia žmogui sužinosite paklausę interviu.

Miglė Krancevičiūtė

„Galiu gyventi“ advokacijos vadovas Girvydas Duoblys. Timūro Augucevičiaus nuotr.

Visuomenei tobulėjant ir klestint, požiūris į kai kuriuos dalykus vis dar keičiasi vangiai. Taip yra ir su narkotikų tema, kuri dažnam tebėra tabu. Džiugu, kad yra žmonių, kurie mažais žingsneliais žengia į priekį atvirumo ir dogmų atsikratymo link. Dar smagiau, kai jie atvirai pasakoja apie skaudžias mūsų visuomenei problemas. Tad Jūsų dėmesiui, atviras pokalbis apie narkomaniją ir biurokratiją Lietuvoje.

Kanapės. Nuo dūmo iki priklausomybės

Gintarė Valancevičiūtė, Yoanna Koleva ir Ana Maria Nedelko

Daugelis marihuana piknaudžiaujančių žmonių teigia, jog šis augalas negali būti priskirtas narkotinių medžiagų klasei. Gydytojai tikina priešingai ir pabrėžia kanapių narkotines savybes. Tad kaip gi yra iš tiesų? Kanapės – narkotikas ar paprasta atsipalaidavimo priemonė?

Eglė Girdenytė

Tai interviu su Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo kaliniu, kuris jau penktą kartą nuteistas už narkotinių medžiagų disponavimą be tikslo platinti. Jis pasakoja, kaip pradėjo vartoti, kaip gavo priklausomybę ir kaip sunku dabar pasveikti.