Lietuva ne Lietuvoje
Kūrėjas - ne Lietuvoje, bet kūryba - Lietuvai Praeityje - svajonė, dabar - realybė Per sunkumus - lietuvybės skleidimo link Svetur užkabinti medaliai Lietuve ne Lietuvoje

pagrindinis-vizualas
* Spauskite nuotraukas

Redakcijos žodis

Jei galėtume paklausti karaliaus Mindaugo ar Lietuvos didžiųjų kunigaikščių, kas jiems yra Lietuva, jie tikriausiai atsakytų, kad teritorija. Patriotizmas tėvynei tais laikas buvo suprantamas ir reiškiamas užgrobiant kitas žemes bei jungiant jas prie Lietuvos. Tuomet frazė „Lietuva ne Lietuvoje“ nebūtų turėjusi jokios prasmės. Tačiau praėjus šimtui metų nuo valstybės sukūrimo, galime pasakyti, kad Lietuva šiandien – daug daugiau nei sienomis apribotas plotas žemėlapyje. Anksčiau didelė judėjimo laisvė lietuviams nebuvo galima, o dabar vis daugiau mūsiškių šaknis įleidžia svetur. Tos šaknys – lietuviškos, tad su savimi dalelę gimtinės į visus pasaulio žemynus išsivežę lietuviai kuria lietuvas svetur.

Leidinyje perskaitysite apie žmones, kuriems kilometrai kurti Lietuvos ir kurti Lietuvai netrukdo. Užsienyje gyvenantys ar besitreniruojantys Lietuvos sporto atstovai atskleis, kad širdis stovint ant nugalėtojų pakylos labiau virpa ne nuo medalio svorio ant krūtinės, o aidinčio Lietuvos himno ir garbingai iškeltos trispalvės. Po visą pasaulį išsibarstę fotografai, žurnalistai, knygų autoriai pasidalins mintimis apie kūrybą, gimusią ne Lietuvoje, bet iš visos širdies skirtą būtent jai. O kur svajonės, kurių per šimtmetį tiek daug būta… Vienos išsipildė, kitos plykstelėjusios sudegė it meteoritai atmosferoje. Šiandien Lietuvos vardas skamba ne tik visame pasaulyje, bet  ir kosmoso erdvėje.

Linkime malonaus skaitymo apie Lietuvą ne Lietuvoje – mūsų šimtmečio pasiekimą, įrodantį, kad gimtąją šalį galima mylėti ir joje negyvenant. Šiais laikais Lietuva yra ten, kur yra lietuviai – viso pasaulio galerijose, mokyklose, namų kiemuose, žemėje po mumis ir danguje virš mūsų.

Redakcija

Vyriausioji redaktorė
Eglė Gudauskaitė

Kalbos redaktorės
Agnė Černiauskaitė
Girmantė Beržonskaitė

Dizainerė
Vasarė Butkutė

Žurnalistės
Arianda Griščenko
Gabrielė Grigošaitytė
Agnė Černiauskaitė
Salomėja Galdikaitė
Kotryna Demiančukaitė
Gabrielė Buinickaitė
Ieva Dumbauskaitė

 

Leidinys parengtas asist. Olgos Važnevičienės vadovaujamam kursui „Žurnalistikos žanrai“